Laž: Na prevaru završila kao najstarija žena na svijetu? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Laž: Na prevaru završila kao najstarija žena na svijetu?

Laž: Na prevaru završila kao najstarija žena na svijetu?
1

Ako se pokaže da su godine Jeanne Calment prijevara, nova rekorderka postala bi Amerikanka Sarah Knauss koja je umrla u dobi od 119 godina

VIDEO

Rekord najdugovječnije osobe na svijetu zapravo bi mogao biti prijevara i uključivati zamjenu identiteta, tvrde ruski znanstvenici u izvješću koje je pobudilo kontroverze.

Francuskinja Jeanne Calment umrla je 1997. sa 122 godine i 164 dana, postavivši tako rekord u dugovječnosti koji još nije oboren.

Ona se znala šaliti da je Bog vjerojatno na nju zaboravio. 

No, ruskom matematičaru Nikolaju Zaku njezina priča nije uvjerljiva.

U suradnji s gerontologom Valerijem Novoselovem mjesecima je analizirao biografiju Jeanne Calment i njezine intervjue, fotografije, svjedočenja i javne podatke iz grada Arlesa u južnoj Francuskoj gdje je živjela.

"Analizom svih tih materijala zaključio sam da je identitet Jeanne Calmet preuzela njezina kći Yvonne”, rekao je Zak AFP-u.

Zak, član prirodoslovnog društva moskovskog sveučilišta, nedavno je objavio izvješće pod nazivom "Jeanne Calment: tajna dugovječnosti" na ReaserchGateu, portalu koji povezuje znanstvenike diljem svijeta.

Dio je kritizirao izvješće, ali su znanstvenici Zaka podržali i kazali da je evidencije o dugovječnosti potrebno bolje provjeriti. 

Zak sugerira da je Jeanne Calment bila ta koja je umrla od upale pluća 1934., a ne njezina kći Yvonne kako stoji u službenim podacima. Yvonne je preuzela majčin identitet kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo.

Ako je teza točna, to znači da je žena koja je umrla 1997. zapravo Yvonne i da je doživjela 'samo' 99 godina.

Ruski znanstvenik ukazuje na razlike u fizičkim karakteristikama sa osobne iskaznice Jeanne Calment iz 1930-ih i kasnije. 

Poziv za ekshumacijom 

Prema službenim podacima imala je tamnu boju očiju, bila je visoka 152 centimetra i nisko čelo, što se nije podudaralo s njezinim kasnijim izgledom.

"Kao liječnik sam uvijek sumnjao u njezinu stvarnu dob”, rekao je Novoselov, šef gerontološkog odjela moskovskog prirodoslovnog društva. 

"Mišićno stanje razlikovalo se od njezinih suvremenika. Mogla je sjediti bez ikakve potpore. Nije imala znakove demencije”, dodao je Novoselov.

Znanstvenici su nakon njezine smrti izrazili žaljenje što nije provedena obdukcija kako bi se otkrili razlozi iznimne dugovječnosti.

Često je govorila da uživa u čokoladi i čašici porta, a znala je i zapaliti cigaretu prije nego što joj se pogoršalo zdravlje. 

Potpirujući sumnje, Calment je dala spaliti neke svoje stare fotografije kada je postala poznata u svijetu, navode ruski istraživači.

Francuski demograf i gerontolog Jean-Marie Robine, koji je sudjelovao u verifikaciji njezine dobi za Guinnessovu knjigu rekorda, rekao je u intervjuu za AFP da "nikada nije sumnjao u autentičnost dokumenata".

Kritizirao je rusko izvješće i rekao da ono "ni u jednom dijelu ne istražuje činjenice koje idu u korist potvrde dugovječnosti gospođe Calment" te kako mu se čini da se radi o klevetanju o njezine obitelji. 

Gradonačelnik Arlesa u vrijeme njezine smrti Michel Vauzelle rekao je da je ruska teorija "potpuno nemoguća i smiješna", s obzirom na to da su Calment promatrali brojni liječnici.

Dio znanstvenika pozdravio je izvješće.

"Ideja o lažnom identitetu već se razmatrala, a ja sam redovito pozivao demografe da se drže te hipoteze", rekao je Nicolas Brouard, istraživač u Francuskom nacionalnom institutu za demografiju.

"Dobro je što je Nikolaj Zak proveo neovisno istraživanje.To je jedan vrlo dobar rad i argument za ekshumaciju tijela Jeanne i Yvonne Calment", rekao je Brouard.

DNA testiranje moglo bi konačno zaključiti ovu raspravu, dodao je.

Nacionalna junakinja

Belgijski demograf Michel Poulain sa Sveučilišta Louvain pozdravio je poprilično detaljnu istragu i dodao da ona ukazuje na potrebu za daljnjim znanstvenim istraživanjima "kako bi se potvrdila iznimna dob superstogodišnjaka", to jest onih starijih od 110 godina.

"Vjerojatnost pogreške eksponencijalno raste s pretpostavljenom dobi", rekao je Poulain.

Zak je došao na ideju da istraži Calmentin život dok je radio na matematičkom modelu životnog vijeka superstogodišnjaka.

"Što sam više istraživao, više sam proturječnosti pronašao", rekao je Zak.

Zak je u knjizi "Osiguranje i njezine tajne" objavljenoj 1997. pronašao je kratki odlomak o Calment koji je podupirao ideju da kći preuzela njezin identitet. Autor knjige Jean-Pierre Daniel napisao je da je službenik osiguranja koji je istraživao premiju osiguranja Jeanne Calment zaključio da je došlo do prijevare.

"U to vrijeme je Jeanne Calment smatrala se nacionalnom junakinjom. Pitao je svoje šefove što da radi i rekli su mu da se anuitet nastavi isplaćivati. Nije bilo govora o tome da se oko legendarne Francuskinje pravi skandal", rekao je za AFP.

Gerontolog Novoselov tvrdi da su sumnje nad stvarnom dobi Jeanne Calment štetne za znanost. "Ona je za gerontologe simbol. Njezino ime navedeno je u svim istraživanjima i to se mora raščistiti". 

Članovi šire obitelji Jeanne Calment nisu odgovorili na zahtjeve AFP-a za komentar.

Ako se pokaže da su godine Jeanne Calment prijevara, nova rekorderka postala bi Amerikanka Sarah Knauss koja je umrla u dobi od 119 godina.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći
Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!
POLICIJA GA UHITILA

Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!

Policija je objavila da je muškarac (30) nakon svađe zatukao 48-godišnjaka, odveo ga na drugo mjesto gdje mu je pucao u glavu iz puške i bacio ga u bunar. Tijelo su izvukli vatrogasci