News

Komentari 7

Lažirali nagradnu igru kako bi krali osobne podatke građana

Lažirali nagradnu igru kako bi krali osobne podatke građana

Prevaranti su se predstavljali kao zaposlenici telekomunikacijskog poduzeća te su građane uvjeravali da klikom na poveznicu mogu osvojiti mobitel ili laptot. Samo trebaju ostaviti podatke...

Zagrebačku policiju građani su obavijestili da sumnjaju na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz upitnika. Takav oblik suradnje policije s građanima rezultirao je započetim kriminalističkim istraživanjem i analizom stranice na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru.

Radom je zagrebačka policija utvrdila kako je ta stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima ljudi koji ju posjete. Naime, na njoj se navodi kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su "već osvojili mobitele ili tablete".
 
- Ovim putem policija upozorava građane kako postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te iz tih razloga preporučujemo građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu - poručuju iz policije.

Savjetuju i kako se zaštititi:

- ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na Internet stranicama 

- ni na koji način ne ustupajte osobne podatke ( ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama

- ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka

- ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-mail poruka

- blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja.
 

Najčitaniji članci