Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lažni Sirijci traže pomoć: Ne dajte im novac ni svoju adresu

Obećavaju i nagradu od 20 posto ukoliko im se pomogne da kovčeg stigne na njihovu adresu. Nakon toga za dostavu kovčega traže uplatu više stotina dolara...

22 komentara

PU međimurska zaprimila je dojavu građana da se na društvenim mrežama javljaju osobe na engleskom jeziku, te da se predstavljaju da su iz Sirije i traže pomoć. U poruci opisuju da su im članovi obitelji poginuli u nemirima te traže pomoć da izađu iz Sirije. 

Kad im osobe pristanu pomoći, oni traže njihovu adresu stanovanja na koju bi poslali kovčeg s obiteljskim stvarima, a za koji bi trebalo platiti poštarinu. Šalju fotografiju kovčega ispunjenog novcem, te takvim lažnim prikazivanjem dovode ljude, koji im žele pomoći, u zabludu.  

Obećavaju i nagradu od 20 posto ukoliko im se pomogne da kovčeg stigne na njihovu adresu. Nakon toga za dostavu kovčega traže uplatu više stotina dolara i to isključivo putem Western Uniona. Potom traže od pošiljatelja novca da im dostavi kontrolni broj uplate koji je evidentiran na potvrdi o slanju novca. Kada primatelj dobije podatak o kontrolnom broju, novac može podići u bilo kojem uredu Western Uniona u svijetu.  

Nakon uplate, kažu u policiji, obično se nešto zakomplicira, pa opet traže uplatu dodatnog novca. Ukoliko im se to odbije, prijete ljudima koji su im htjeli pomoći, da će otići na policiju i prijaviti ih za krijumčarenje. 

Bez obzira na ispunjenje uvjeta koje traže, nikada neće ispuniti svoj dio dogovora. Policija građane upozorava da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije. 

U protivnom bi sami mogli postati žrtve ili nesvjesno sudjelovati u počinjenu kaznenih djela.  Policija savjetuje građanima da ukoliko ih nepoznata osoba traži da joj uplate novac iz bilo kojeg razloga, da ne prihvaćaju komunikaciju i da ne šalju novac. Već ukoliko smatraju da se radi o prijevari ili drugom protupravnom ponašanju, trebaju prijaviti policiji na 192.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message