Obavijesti

News

Komentari 18

LeBron James: Donald Trump 'u modu' vraća rasnu mržnju

LeBron James: Donald Trump 'u modu' vraća rasnu mržnju
1

U nasilju u Charlottesvilleu u subotu jedna je osoba poginula kada se neonacistički simpatizer namjerno, rekli su očevidci, zaletio automobilom u protuprosvjednike

VIDEO

Američka košarkaška zvijezda LeBron James optužio je u utorak Donalda Trumpa da vraća "u modu" rasnu mržnju, nakon izjava američkog predsjednika o krivcima za nasilje u Charlottesvilleu koje, ocijenio je, treba tražiti na "objema stranama".

"U Sjedinjenim Državama je uvijek bilo rasne mržnje. To znamo, ali ju je Donald Trump vratio u modu!", objavio je na Twitteru igrač Cleveland Cavaliersa.

Nekoliko minuta prije, američki predsjednik je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je izjednačio pripadnike rasističke krajnje desnice i protuprosvjednike.

U nasilju u Charlottesvilleu u subotu jedna je osoba poginula kada se neonacistički simpatizer namjerno, rekli su očevidci, zaletio automobilom u protuprosvjednike.

Odmah nakon televizijskog prijenosa Trumpove tiskovne konferencije, na nogostupu 5. avenije, blizu njegova nebodera gdje je prvi put od dolaska u Bijelu kuću održao konferenciju, okupilo se više stotina prosvjednika protiv rasizma nezadovoljnih predsjednikovim izjednačavanjem odgovornosti za događaje u Charlottesvilleu u subotu.

Okružio ih je velik broj policajaca kako bi spriječili njihov kontakt sa šačicom pristaša američkog predsjednika koji su  nosili transparente "Učinimo Ameriku opet velikom" izvikujući slogane potpore Trumpu.

Prosvjednici su usto tražili zaštitu od izgona za sve mlade bez osobnih dokumenata koji su kao djeca došli u SAD i za 60.000 Haićana koji nakon potresa 2010. uživaju takozvani status privremene zaštite (TPS) koji im istječe krajem godine.

'Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama'

Nakon pokušaja da smiri situaciju nakon sukoba u Charlottesvilleu, Donald Trump je u utorak opet podigao prašinu rekavši da krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti "na objema stranama".

Na kaotičnoj tiskovnoj konferenciji u Trumpovu neboderu u New Yorku, američki predsjednik je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u tom gradiću u Virginiji i prosvjednike koji su došli izraziti negodovanje zbog njihova okupljanja.

Ta izjava odudara od službene izjave koju je u ponedjeljak dao u Bijeloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo "rasističko nasilje".

Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields (20) namjerno zaletio automobilom u protuprosvjednike.

Stojeći pred pozlaćenim dizalima u svom neboderu na Manhattanu, američki predsjednik je na početku rekao da je njegova prva izjava u subotu bila štura jer nije imao dovoljno informacija.

"Kada dajem izjavu, volim biti korektan. Želim činjenice. A događaji su se tek bili zbili", rekao je opravdavajući svoju reakciju u dva navrata.

No pošto su ga zasuli pitanjima, Trump je htio opravdati svoju prvu reakciju.

"Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama", istaknuo je.

"Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali skupinu koja je bila agresivna. S druge ste imali skupinu koja je isto tako bila veoma nasilna. To nitko ne želi reći", kazao je.

"Što reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li oni dio krivnje. Imaju li problem? Mislim da imaju", rekao je.

"Osudio sam neonaciste. No svi koji su bili ondje nisu bili neonacisti ni bjelački rasisti, daleko od toga", dodao je, opetujući da je to bio "užasan dan".

Trump je iskoristio priliku da stane u obranu Stevea Bannona, svog spornog strateškog savjetnika, prvaka američke alternativne desnice.

"Volim Bannona, prijatelj mi je (...) dobar je čovjek, nije rasist", istaknuo je, dajući do znanja da njegov odlazak, o kojemu se već danima špekulira, nije isključen.

"Vidjet ćemo što će biti s Bannonom", rekao je kratko.

Po pisanju New York Timesa, moćni medijski magnat Rupert Murdoch, osnivač mreže Fox News, nedavno je zatražio od Trumpa da smijeni svog savjetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.