Obavijesti

News

Komentari 16

Legendarni član generacije '92. u Hrvatskoj: Dolazi Ryan Giggs

Legendarni član generacije '92. u Hrvatskoj: Dolazi Ryan Giggs
1

Jedan od najvećih nogometaša u povijesti, čovjek koji drži brojne rekorde u Engleskoj, koji je igrao za samo jedan klub i u njemu proveo skoro 30 godina dolazi u Zagreb. Dio događaja možete biti i vi

VIDEO

Jedan od prvenstvenih ciljeva nogometaša u karijeri je biti u formi i igrati konstantno. Kada dođe do stagnacije nogometaš će u dogovoru s agentom tražiti promjenu sredine. Bilo je nogometaša koji su promijenili "mali milijun" klubova, ali bilo je i onih koji su ostali vjerni samo jednome. Neki od njih su Franco Baresi (Milan), Paolo Maldini (Milan), Francesco Totti (Roma), Carles Puyol (Barcelona), Jamie Carragher (Liverpool), Gary Neville (Manchester United), Paul Scholes (Manchester United)...

U odabrano društvo pripada i legendarni velški nogometaš koji je cijelu karijeru proveo u Manchester Unitedu - Ryan Giggs (42). Upravo ćete njega moći upoznati, slikati se i poslušati što ima za reći u sklopu turneje trofeja Lige prvaka povodom koje kao ambasador dolazi u grad Zagreb, 21. i 22. listopada.

Tko je Ryan Giggs?

Ryan "Giggsy" Giggs rođen je u glavnom gradu Walesa Cardiffu 1973. godine, a cijelu profesionalnu karijeru je proveo igrajući samo za jedan klub - Manchester United. Igrao je na poziciji krilnog napadača, ali snalazio se i na ostalim veznim pozicijama. Na Old Trafford, stadion Manchester Uniteda, stigao je 1990. godine, ali u povijesnim nogometnim knjigama vodi se kao član čuvene manchesterske "Generacije '92."

REUTERS/PIXSELL

Giggsy je prije priključka Unitedu prošao omladinsku školu ljutita gradskog rivala Manchester Cityja da bi 1990. godine kao 17-godišnjak potpisao profesionalni ugovor s 'crvenim vragovima'. Debitirao je 1991. u ožujku protiv Evertona, a prvijenac u engleskoj ligi postigao je protiv Manchester Cityja (1-0) u svibnju u svojem prvom nastupu u početnoj postavi. Često opisivan kao jedan od najkompletnijih igrača u povijesti nogometa imao je sve - osjećaj za prostor, osjećaj za gol, pregled igre, fizičku kondiciju, udarac s distance i poludistance, a prvi je veznjak koji je nakon Matta Le Tissiera zabio preko 100 golova u engleskoj ligi.

'Generacija '92.'

Svaki nogometni obožavatelj ima klub sebi najdraži. No svaki nogometni zaljubljenik složit će se u jednom - generacija nogometaša kao ona '92. u Manchesteru neće se više nikada ponoviti. Sir Alex Ferguson je na jednom mjestu uspio sakupiti hrpu klinaca koji su izrasli u igrače svjetske klase. Njihova imena su zauvijek utkana u povijest nogometa, a ona su braća Gary i Phil Neville, David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt i Ryan Giggs.

The Class of 92 world premiere - London

Famozna šestorka "Generacije '92." ostavila je dubok trag u nogometu, a jedna generacija obožavatelja odrastala je uz njih. Na kraju krajeva, zajedno su ostvarili najveći uspjeh u povijesti Manchester Uniteda kada su u sezoni 1998./99. osvojili trostruku krunu (prvenstvo, ligaški kup i Ligu prvaka). Bili su vezani uz klub, jedan uz drugog, ali ono možda i najbitnije - bili su vezani uz Alexa Fergusona.

Ferguson im je bio kao drugi otac, svi ti klinci odrasli su uz njega i da se događaji nisu poklopili tko zna u kojem bi smjeru njihove karijere krenule. Voljeli su se, ali i svađali. No prije svega su se cijenili. A da ne spominjemo zgode koje su proživljavali.

Martin Rickett/PA/PIXSELL

- Stariji kolege su mi rekli da kada igrač upiše 25 nastupa za prvu momčad može dobiti klupski automobil. Ja sam u to vrijeme imao 20-ak nastupa i na nagovor Bryana Robsona i Stevea Brucea otišao sam pitati Alexa mogu li ga dobiti. Ušao sam u njegov ured i pitao ga. Čim sam izgovorio pitanje mogao sam vidjeti kako mu je lice poljubičastilo. Rekao je nešto u stilu: "Klupski automobil? Imaš više šanse dobiti klupski bicikl!" Dok sam napuštao ured mogao sam čuti kako mi momci ispred vrata umiru od smijeha - prisjetio se Giggsy.

Alex Ferguson je bio jednako uspješan menadžer kao što je bio i "odgajatelj". Nije dao na svoje pulene, a Giggsu je bio zabranio komunikaciju s novinarima sve dok nije napunio 20 godina.

Odlazak? Igram samo za jedan klub

Život je posvetio samo Manchester Unitedu u kojem je proveo 29 godina. U profesionalnoj karijeri koja je trajala 23 godine osvojio je ukupno 34 trofeja što je devet više od Manchester Cityja u cijeloj klupskoj povijesti. Također, osvojio je 13 naslova engleskog prvaka - isto koliko i jedan Arsenal. Igračka karijera velebnog Velšanina trajala je ravno 8,466 dana što je više od tri godine dulje od drugoplasiranog Paula Scholesa.

Soccer - Barclays Premier League - Manchester United v Newcastle United - Old Trafford

Primjerice, da neki nogometaš na današnji dan započne profesionalnu karijeru i odluči vremenski igrati koliko i Giggs, karijeru bi završio 2039. godine. Uzevši u obzir sve okolnosti, valjano je reći kako su šanse za tako nešto iznimno male. No ovdje se radi o Ryanu Giggsu. Čovjeku koji drži rekord po broju nastupa u Premier ligi (632), koji kao veznjak drži 20. mjesto liste najboljih strijelaca u povijesti najvišeg ranga engleskog nogometa (109) i koji drži rekord po broju asistencija u Premier ligi (116). I čovjeku kojeg je jednom prilikom proganjala obožavateljica. Da je bar samo njega...

- Nije to bilo toliko strašno. Dolazila je na sve utakmice i stajala na tribinama. Stajala i samo buljila u mene. Znalo je biti napadno, ali bio sam u dobrom društvu. Isto je radila Ayrtonu Senni i Michaelu Jacksonu - ispričao je Giggsy zgodu iz mlađih dana.

No sve ima svoj kraj, a tako i Giggsov boravak u Manchesteru. Dolaskom Mourinha United je izgubio legendu. Ostaje pitanje... Je li zauvijek?

Mourinho 'otjerao' Giggsa s Old Trafforda

Svjetski poznati menadžer, a ujedno i jedan od najplaćenijih, najtrofejnijih te nakarizmatičnijih, pristao je voditi Manchester United od sezone 2016./17. Riječ je o Portugalcu Joseu Mourinhu koji je klupu Chelseaja zamijenio onom Uniteda. Brojni navijači slavnog engleskog kluba s oduševljenjem su dočekali takvu vijest. No onaj najveći nije. Onaj koji je u klubu proveo cijeli život.

Reuters/PIXSELL REUTERS/PIXSELL

Kad je veliki sir Alex Ferguson otišao naslijedio ga je David Moyes, a Giggs je postao igrač-menadžer. Bio je spona između novog menadžera i momčadi i sve je vodilo k tome da će jednog dana biti Moyesov pomoćnik. Eventualno bi naslijedio bivšeg menadžera Evertona na klupi Uniteda. Moyesov angažman je bio loš potez uprave, dobio je otkaz, a United je zaposlio još jednog velikog stručnjaka - Louisa van Gaala. Ryan je u međuvremenu završio karijeru i postao je Van Gaalov pomoćnik.

Crystal Palace v Manchester United - FA Cup Final Manchester United v Crystal Palace - Barclays Premier League - Old Trafford

Niti Nizozemac nije ispunio kriterije čelnika najtrofejnijeg engleskog kluba i bilo je očigledno da mu se sprema zamjena. Giggs je bio realni nasljednik. Čovjek koji je cijeli život u klubu, koji zna kako sve djeluje, pozna sve ljude i okolinu činio se kao sjajno rješenje bez obzira na neiskustvo. No posao je dobio Mourinho, a Giggs je otišao.

Crystal Palace v Manchester United - FA Cup Final

- Pa, htio sam biti menadžer. No očigledno u Unitedu nije bilo mjesta - rekao je Giggs uz kiseli osmijeh u svojem prvom intervjuu nakon što je napustio Old Trafford pa nastavio:

- U službenom priopćenju sam zaželio Joseu Mourinhu sve najbolje. Bio je to zaista tužan dan za mene... Svaki dan još od vremena kada sam išao u školu dolazio sam u Manchester United, preko 25 godina. Ovo je prva predsezona, a da ja nisam tamo. No uzbuđen sam. Ovo je novi početak u mojoj karijeri.
 

Trofej u Zagrebu i Osijeku

Giggs je sada ambasador Lige prvaka i prvi korak u njegovoj daljnjoj karijeri je obilazak europskih gradova u sklopu promocije elitnog europskog natjecanja. Kako bi približila trofej Lige prvaka nogometnim zaljubljenicima, Uefa je 2007. godine pokrenula turneju trofeja Lige prvaka. Tijekom posljednjih godina trofej je tako, u sklopu svoje turneje, stigao u Aziju, Latinsku Ameriku, Afriku, Sjevernu Ameriku i Istočnu Europu, a u 16 zemalja turneju je obišlo više od 600.000 ljudi. Hrvatski zaljubljenici u nogomet trofej će moći pogledati u Osijeku 18. i 19. listopada te u Zagrebu 21. i 22. listopada.

Trofej dolazi u Osijek i Zagreb, ambasador Gigs u Zagreb! 18. i 19.10. na redu je Osijek nakon čega slijedi Zagreb 21. i 22.10.

Što vas očekuje? Trofej će biti izložen na posebnom crvenom kamionu izrađenom za potrebe turneje, a koji se za potrebe besplatne izložbe pretvara u spektakularni izložbeni prostor. Trofej će, pak, biti izložen na otvorenom balkonu kamiona, a posjetitelji će se moći fotografirati s njime, ali i igrati interaktivne igre te pogledati izložbu suvenira potpisanih od strane nekih od najvećih legendi koje su tijekom godina zaigrale u Ligi prvaka. Također, u svakom gradu, navijači će se moći upoznati i fotografirati s bivšim nogometnim legendama, odnosno, ambasadorima Lige prvaka. Drugim riječima, u Zagreb će ove godine stići legendarni velški nogometaš Manchester Uniteda Ryan Giggs.

Više o samoj turneji pročitajte ovdje.

Trofej i Giggs u Hrvatsku dolaze u sklopu UEFA Champions League Trophy Toura kojeg predstavlja Unicredit, inače vlasnik Zagrebačke banke.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje