Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Lesar: Da je Gubec znao za Mrsića, ne bi bilo seljačke bune

Šef laburista Lesar optužio je Mrsića da ništa nije učinio, niti čini na eliminaciji sivog tržišta rada, a nekoliko izmjena u Zakonu o radu Laburistima su neprihvatljive

Damir Špehar/Pixsell
Foto: Damir Špehar/Pixsell
56 komentara

Od 17 ciljeva koji se žele ugraditi u izmjene Zakona o radu, čija je priprema u tijeku, imamo ozbiljne primjedbe na šest ciljanih područja, a tri su nam posve neprihvatljiva, poručili su u ponedjeljak iz Bjelovara Hrvatski laburisti očitujući se na dokument Ministarstva rada i mirovinskog sustava čijom je objavom započela javna rasprava o izmjeni Zakona o radu. 

Kako je iznio Zlatko Tušak, njihov saborski zastupnik, Laburisti se izričito protive uvođenju posebne vrste otkaza ugovora o radu ako radnik ne pristane na manju plaću, produžavanju vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje te u slučaju nezakonitog otkaza smanjenju novčane štete radniku s 18 na šest mjeseci. Prođu li predložena rješenja hrvatski radnici će raditi za minimalnu plaću i bez sudske zaštite, poručuju Laburisti. 

Nazivajući nacrt zakona čudnim dokumentom, predsjednik Laburista Dragutin Lesar kazao je da ga treba promatrati u širem kontekstu. 

- Europska komisija, MMF i Svjetska banka imaju recepturu kako države, politiku i izvršnu vlast, prisiljavati da budu podatne i pogodne za njihov investicijski kapital - kazao je Lesar dodajući da u tom kontekstu treba promatrati i izmjene koje se predlažu. 

- Mantra koju nam stalno ponavljaju da trebamo stvoriti povoljnu i pozitivnu investicijsku ili poduzetničku klimu, kada je prevedemo na narodu razumljiv jezik znači samo jedno a to je da se ukinu sva zakonom regulirana radnička prava, a da država svima jamči jedino minimalnu plaću - kazao je Lesar te se obrušio na aktualnog ministra Miranda Mrsića. 

- Da je Matija Gubec znao da će Hrvatska imati ministra Miranda Mrsića vjerojatno nikada ne bi podigao seljačku bunu protiv Franje Tahia nego bi sačekao Mrsića - kazao je Lesar optuživši Mrsića da ništa nije učinio, niti čini na eliminaciji sivog tržišta rada, a umjesto toga okomio se na one koji imaju kakav takav radni odnos.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message