Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Lesar: "Izbori su raspisani u ustavnom roku i to je sad to"

Nakon pet godina na gotovo isti datum bit će predsjednički izbori što potvrđuje da Vlada apsolutno poštuje sve demokratske standarde, kaže Igor Dragovan (SDP)

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16 komentara

Nakon što je Vlada objavila da će na sjednici u četvrtak donijeti odluku da se predsjednički izbori održe 28. prosinca , a sve kako bi se izbjegle daljnje rasprave oko datuma izbora, stigle su prve reakcije iz Sabora.

- Nakon pet godina na gotovo isti datum bit će predsjednički izbori što samo potvrđuje da Vlada Zorana Milanovića apsolutno poštuje sve demokratske standarde - rekao je Igor Dragovan (SDP)

Na pitanje znači li to da su vladajući popustili pod pritiscima jer se kao datum izbora do sada spominjao 11. siječanj, Dragovan je odgovorio:

- Nije nikakav pritisak bio. Svi datumi koji su se spominjali su regularni. Možda je bila želja da se izbori odmaknu od samih blagdana . Mislim da je ovo dobra odluka, najbolja moguća - kazao je.

Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje je li Vlada odlukom da se predsjednički izbori održe na kraju godine zapravo priznala da je raniji datum 11. siječnja zapravo neustavan, Dragutin Lesar (Laburisti) je rekao:

- Moguća neustavnost rokova koji bi bili u siječnju je na Ustavnom sudu, ali zbog same odluke da prvi krug bude tijekom ove godine nema više potrebe raspravljati na tu temu , kome god je to bilo sporno - izjavio je.

Na pitanje slaže li se s time da prvi krug bude 28. prosinca Lesar je dometnuo : "Što se imam slagati s odlukom Vlade? Izbori su raspisani u ustavnom roku i to je to".

"Nama je svejedno, jer će naša kandidatkinja ionako pobijediti"

Željko Reiner (HDZ) rekao je kako su zadovoljni da je Vlada "napokon odlučila hrvatskom narodu priopćiti kad će biti izbori, pa makar i to bilo nešto malo više od mjesec dana ranije".

- Ja podsjećam da je gospodin Josipović još svojedobno (op.a. prije pet godina) početkom ožujka počinjao pritiske na tadašnju Vladu zašto ne najavi datum izbora koji su trebali biti u ovo otprilike slično vrijeme. Kriteriji demokratskih standarda mijenjaju se ovisno o tome kako Vladi odgovora pa i gospodinu Josipoviću. Sada je to jako demokratski najaviti mjesec dana ranije. Ali i to je bolje nego držati hrvatski narod u neizvjesnosti - rekao je Reiner.

Dodao je kako je stvar demokratskih standarda i političke pristojnosti najaviti izbore dovoljno unaprijed, a ne čekati zadnji čas.

- S druge strane, dobro je da je napokon prekinuta ta dilema koja je postojala - hoće li se ući u razdoblje koje bi bilo vrlo upitno što se tiče Ustava - ustvrdio je.

Na pitanje odgovara li HDZ-u 28. prosinac kao datum prvog kruga izbora, odgovorio je:

- Nama je potpuno svejedno koji je datum jer će naša kandidatkinja ionako pobijediti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message