Obavijesti

News

Komentari 12

Leti, leti - Marija: Hrvatica ruši sve rekorde i živi na oblacima

Leti, leti - Marija: Hrvatica ruši sve rekorde i živi na oblacima
2

Balonaštvo nije ženski sport, ali ne znam zašto je to tako. Kod nas u Balon klubu uglavnom dolaze žene. Ponosna sam što se nekoliko djevojaka priprema za pilota....

VIDEO

Prva je žena koja je poletjela balonom na solarni pogon, prva je pilotkinja balona u Hrvatskoj i regiji, a i nakon trideset godina još je jedina. Marija Petrić Mikloušić (60), uz supruga Toma, zaslužna je što balonaštvo kao sport postoji u našoj zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:25

- To je obiteljski sport te sam prije trideset i više godina prvo bila član ekipe. Sin Igor i ja često smo pratili supruga pa se ta ljubav kod nas rodila nekako prirodno - rekla je Marija. To što je jedina nimalo ne čudi jer je takva praksa i u ostatku svijeta. Marija je na natjecanjima nerijetko jedina žena. Na takvo okruženje je odavno navikla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Balonaštvo nije ženski sport, ali ne znam zašto je to tako. Kod nas u Balon klubu uglavnom dolaze žene. Ponosna sam što se nekoliko djevojaka priprema za pilota. Za balon idealno je četvero ljudi. Često naše cure dolaze sa svojom djecom. Zajedno putujemo po svijetu i uvijek se držimo skupa. Baš smo velika obitelj - rekla je Marija te dodala kako postoje toliko dugo da su nedavno proslavili i 15. godišnjicu braka para koji se upoznao u njihovu klubu. Nije joj bilo lako nakupiti više od 1000 sati naleta, a kroz godine je u balonu upoznala prostranstva svih kontinenata. No rodni Zagreb je, unatoč nepogodnom jugozapadnom vjetru, Mariji ipak najdraži “aerodrom”.

- Nosi nas prema Sljemenu i zna biti stresno jer nemamo gdje sletjeti, a i grad je postao prenapučen. Istočni vjetar nam odgovara jer letimo prema Samoboru i Lučkom. Uvijek sletimo na drugo mjesto - objasnila nam je. Ova zaljubljenica u balone o njima bi mogla pričati satima. Jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri svakako je dvosatni let balonom koji se vinuo u nebo pogonjen isključivo sunčevom energijom, a osmislio ga je umjetnik Thomas Saraceno.

- Mi smo vrištali od sreće kad smo shvatili kako smo uspjeli. Prognoza je dan ranije bila užasna, a mi smo imali samo jednu šansu. Sreća nas je pomazila i vrijeme je na kraju bilo savršeno. Ta bjelina pustinje White Sands je nezaboravljiva - prisjeća se Marija pustolovine u Novome Meksiku. Trenutačno čeka sunčane snježne dane jer su joj tad pogledi najdraži.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a