News

Komentari 2

Libanonci istražuju eksploziju u Bejrutu: Rusi im poslali snimke luke prije i nakon katastrofe

Libanonci istražuju eksploziju u Bejrutu: Rusi im poslali snimke luke prije i nakon katastrofe

To pitanje sada u Libanonu privlači prilično ozbiljnu pozornost i nadamo se da može biti riješeno, rekao je Sergej Lavrov

Rusija je poslala Libanonu satelitske snimke bejrutske luke prije i poslije velike eksplozije koja se ondje dogodila prošle godine, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s libanonskim kolegom u Moskvi u ponedjeljak.

Ruska svemirska agencija Roskosmos kazala je prošli tjedan da je pristala dati te slike nakon što je to zatražio libanonski predsjednik Michel Aoun.

- Na zahtjev libanonske vlade, danas smo predali materijale koje je pripremio Roskosmos...satelitske snimke, i nadamo se da će one pomoći u istrazi uzroka tog incidenta. To pitanje sada u Libanonu privlači prilično ozbiljnu pozornost i nadamo se da može biti riješeno - rekao je Lavrov novinarima.

U eksploziji, jednoj od najvećih ne-nuklearnih eksplozija u svijetu, poginulo je više od 215 ljudi, tisuće su ozlijeđene i uništen je dobar dio Bejruta. Dogodila se 4. kolovoza 2020. Istraga je još u tijeku.

Lavrov je kazao da je s libanonskim kolegom Abdallahom Bouom Habibom razgovarao i o mogućem sudjelovanju ruskih tvrtki u obnovi infrastrukture uništene u eksploziji.

Najčitaniji članci