Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lidija Kralj odlazi s mjesta pomoćnice ministrice Divjak

Lidija Kralj vodila je dobar dio reformskog projekta "Škola za život", uključujući i online edukacije. Zbog grešaka ju je prozvala i sama ministrica. Poručila je da se neće javljati na novi natječaj u ministarstvu

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1 komentara

Lidija Kralj neće se javljati na natječaj za ravnateljicu uprave Ministarstva znanosti i obrazovanja, piše Večernji list. Naime, prema izmjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima, od 1. siječnja morala bi proći na tom natječaju kako bi mogla zadržati funkciju pomoćnice ministrice Blaženke Divjak.

Kralj je poručila kako planira otići iz Ministarstva svojom voljom, zbog obiteljskih razloga.

- Kao što znate, mijenjao se zakon o sustavu što znači da funkcije pomoćnika ministara više ne postoje. Sva su ministarstva u obvezi raspisati natječaje za ravnatelje uprava. Svatko može za sebe odlučiti hoće li se prijaviti na natječaj za ravnatelja, ali treba znati da su ravnatelji državni službenici i imaju potpuno drugačije određena prava i radni odnos - komentirala je u utorak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako neslužbeno doznajemo, Kralj ne želi biti državna dužnosnica, a na mjestu pomoćnica trebala bi ostati dok se ne imenuje novi ravnatelj uprave Ministarstva. 

U dvije godine rada u Ministarstvu, gdje je došla na poziv Blaženke Divjak, te u kojem je radila na reformskom projektu "Škola za život", napravila je nekoliko velikih pogrešaka. Jedna od zadnjih je loša dokumentacija zbog koje im je agencija preko koje se isplaćuju programi iz Europskih socijalnih fondova uskratila 25 posto traženog iznosa u prvom ciklusu reforme.

Radilo se o projektima isplate honorara za metodičke priručnike, te pripremi digitalnih udžbenika. Lidija Kralj vodila je i online nastavničke edukacije Loomen, na koje nastavnici imaju brojne primjedbe. 

Što se tiče metodičkih udžbenika, nastavnicima koji su ih pripremali u 2018, isplaćeno je više od 10 milijuna kuna iz EU projekta ‘CKR I’. Kako je pisao portal srednja.hr, Kralj je početkom 2019. od nastavnika tražila nadopune i popravke, iako im je tada već isplaćeno više od 7 milijuna kuna.

Kako piše Večernji, izmjenom zakona svi pomoćnici ministara moraju se javiti na natječaj za ravnatelje uprava, odnosno, bit će zaposlenici ministarstva, čime gube pravo na povratak na stara radna mjesta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message