News

Komentari 101

Liječnici ga spasili: Dječak (2) se umalo ugušio kikirikijem

Liječnici ga spasili: Dječak (2) se umalo ugušio kikirikijem

Dječak Abel (2) je kod djeda jeo kikiriki. Odjednom je poplavio i počeo teško disati. Roditelji su ga odveli prvo u varaždinsku bolnicu pa na Srebrnjak

Bilo je oko 15 sati kad je Abel (2) s roditeljima iz Varaždina stigao u bolnicu. Iako smo bili pred kraj smjene, svi smo ostali u bolnici kako bismo ga spasili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govori to tim liječnika koji je u četvrtak poslijepodne, u zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak, zaprimio dječaka. RTG snimkom dišnog sustava su u organizmu dječaka utvrdili strano tijelo. Metodom tzv. fleksibilne bronhoskopije potvrdili su da je Abelu u desnom bronhu zapeo kikiriki promjera jednog centimetra. Uspavali su ga i počeli vaditi kikiriki koji je već počeo bubriti. Sam zahvat trajao je oko sat vremena, a Abela su ispred operacijske sale nestrpljivo čekali tata Roman (30) i mama Gordana (34).

POGLEDAJTE VIDEO:

- Bio je kod djeda i jeo je orašaste plodove, među kojima je bio i kikiriki. Odjednom je postao plav u licu i teško je disao. Djed nas je odmah nazvao, pa smo pojurili u varaždinsku bolnicu, odakle su nas liječnici poslali na Srebrnjak - rekli su nam Abelovi roditelji koji jedva čekaju da se sa sinom vrate kući.

Abel je, tvrde liječnici, sad dobro. Prima antibiotik kako ne bi došlo do upale ili infekcije, a početkom idućeg tjedna otpustit će ga kući.

- Ovaj slučaj, ali i drugi njemu slični, važan je povod da se ukaže upozori na to da Hrvatskoj nužno treba centar za vađenje stranih tijela u djece. Nadam se da će upravo naša bolnica to postati. U potpunosti smo organizirani, educirani i opremljeni, a kad bismo postali Centar, imali bismo i ljude u pripravnosti - govori dr. Boro Nogalo, ravnatelj bolnice dodajući kako ministar zdravstva Milan Kujundžić pokazuje razumijevanje za tu ideju, pa je tako odobrio nekoliko dodatnih kreveta u bolnici u tu svrhu.

Osnivanjem Centra roditelji više ne bi morali šetati iz jedne ustanove u drugu, nego bi se za pomoć mogli obratiti direktno Srebrnjaku.     

Kikiriki je zatvorio bronh na ulazu u desno plućno krilo

Abelu je cijeli kikiriki i još desetak manjih komadića koje je prožvakao iz bronha izvadila prim. mr. sc. Duška Markov-Glavaš. Zahvat ne bi bio moguć i uspješan da u operacijskoj sali uz nju nisu bile i dr. Željka Vlašić Lončarić, dr. Tatjana Savić-Jovanović te doc. Mirjana Turkalj, a tim su još činila i dvojica anestezioloških tehničara, medicinska sestra i instrumentarka.     

Najčitaniji članci