News

Komentari 134

Liječnici ljuti na Grbu-Bujević: 'Pa vi ne znate o čemu pričate'

Liječnici ljuti na Grbu-Bujević: 'Pa vi ne znate o čemu pričate'

Grba-Bujević smatra da treba ukinuti koncesionare i sve ih vratiti pod okrilje Domova zdravlja, a liječnici obiteljske medicine takvu izjavu nisu dočekali oduševljeno. Brzo su odgovorili

Maja Grba Bujević iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva rekla je kako bi koncesionare obiteljske medicine trebalo ukinuto, a njena izjava, očekivano je, razljutila iste. Povodom toga oglasio se Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Njihov osvrt prenosimo u cijelosti:

"Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osuđuje istup članice Stožera za civilnu zaštitu RH, načelnice Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe-Bujević koja je, u jednom medijskom istupu, paušalno i bez ikakvog stručnog utemeljenja ustvrdila da koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti treba ukinuti, a koncesionare vratiti u domove zdravlja.

Osim što je istupila potpuno nekorektno prema obiteljskim liječnicima koncesionarima indirektno sugerirajući da su oni možebitno problematični i neprofesionalni, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu uplela se u materiju koju dobro ne poznaje pa ostaje dojam da dr. Grba-Bujević koristi visoku poziciju i funkciju da iznosi stavove u čijoj su pozadini osobni ili neki drugi interesi?!

Još jednom ističemo da obiteljski liječnici bez obzira na to jesu li koncesionari ili domski doktori, a potvrdila je to i ova kriza, kontinuirano i predano rade svoj posao koji uključuje zbrinjavanje većine zdravstvenih potreba ukupnog stanovništva. Uz redovan rad te nametnutim administrativnim poslovima, tijekom krize korona virusom postali su prva barijera ulaska virusa u sve ostale dijelove zdravstvenog sustava, čime smo osim pacijenata čuvali i svoje kolege.

Poštovana kolegice Grba-Bujević, ako već u svojim medijskim istupima (iako ste ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu) imate potrebu govoriti o obiteljskoj medicini molimo Vas da koristite činjenice, samo činjenice i službenu statistiku.

U svojem istupu tako ste potpuno neutemeljeno naveli da koncesionari nisu sudjelovali u zdravstvenim krizama uzrokovanim imigrantskim valom 2016. godine i poplavom u Gunji. Koncesionari čine 75 posto obiteljskih liječnika i itekako su sudjelovali, kao dio javnog zdravstva, u svemu. Pa tako i u ovoj epidemiji čine cjelinu s ostalih 25 posto domskih doktora i preuzeli su teret na svoja leđa kroz tzv. COVID ambulante i testiranja za što još nisu dobili apsolutno nikakvu plaću, a u mnogim županijama nisu bili opskrbljeni ni zaštitnom opremom (koju su domovi zdravlja dobili od kriznih stožera).

Navodite rascjepkanost sustava Primarne zdravstvene zaštite, no ta rascjepkanost proizlazi prvenstveno zbog desetaka pojedinačnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, županijskih zavoda za javno zdravstvo uz domove zdravlja (čiji se ravnatelji politički instaliraju), a ne iz sustava ordinacija obiteljske medicine. Riječju, rascjepkanost proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi započeli i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva.

Poštovana kolegice Grba-Bujević, posvetite području kojeg dobro poznajete, hitnoj medicinskoj pomoći. Iskreno želimo da uspijete u povjerenom Vam zadatku da uspješno reformirate, na žalost, skandalima i suđenjima opterećenu hitnu službu."

Najčitaniji članci