Obavijesti

News

Komentari 5

Liječnička komora: 'Hrvatski liječnici neće šutke promatrati rastuće probleme u zdravstvu'

Liječnička komora: 'Hrvatski liječnici  neće šutke promatrati rastuće probleme u zdravstvu'

Iz HLK-a pokušaj Ministarstva da 'osobnom difamacijom ušutka predsjednicu KoHOM-a' smatraju duboko neprihvatljivim i destruktivnim za javno zdravstvo

VIDEO

Hrvatska liječnička komora (HLK) u četvrtak se ponovno očitovala na, kako kažu, javnu difamaciju koju je Ministarstvo zdravstva jučer pokrenulo prema predsjednici KoHOM-a, liječnici Nataši Ban Toskić.

- Razmjena argumenata, javni dijalog ili polemika je jedno, a priopćenje Ministarstva zdravstva kojim se pokušava diskreditirati pojedinac, potkopati njegov legitimitet je nešto posve drugo.

Kada su napadi ad hominem upućeni od strane vodstva ministarstva prema osobi zaposlenoj u sustavu kojim upravlja to ministarstvo, kao što je slučaj s jučerašnjim pokušajem difamacije liječnice od strane Ministarstva zdravstva, oni u sebi sadržavaju pokušaj ušutkavanja kritičara i implicitnu prijetnju sigurnosti radnog mjesta napadnute osobe, ocijenili su iz Hrvatske liječničke komore.

Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je izjave Ban Toskić: 'Tiha većina provodi testiranje'
Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je izjave Ban Toskić: 'Tiha većina provodi testiranje'

Istaknuli su i da je njihova kolegica Nataša Ban Toskić predsjednica najveće udruge koja okuplja čak trećinu svih liječnika obiteljske medicine, a koja uspješno godinama javno zagovara interese tih liječnika i interese pacijenata, a sve radi bolje organizacije primarne zdravstvene zaštite.

Zbog toga su, kao i 'radi istinitog informiranja javnosti i zaštite interesa i integriteta Ban Toskić, svih obiteljskih liječnika, kao i svih liječnika - njihovih članova', prisiljeni reagirati i ponoviti već jednom izrečena stajališta o neprihvatljivosti takve komunikacije Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo zdravstva jučer je u priopćenju demantiralo navode predsjednice KoHOM-a Nataše Ban Toskić o nemogućnosti obiteljskih liječnika da sudjeluju u brzom antigenskom testiranju (BAT) u domovima zdravlja ustvrdivši da 'tiha većina' zdravstvenih djelatnika provodi testiranja. Ministarstvo je u priopćenju istaknulo kako su netočne izjave Ban Toskić da obiteljski liječnici nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata BAT-om.

- Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No, njih Ban Toskić niti ne spominje- stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Iz Hrvatske liječničke komore taj pokušaj Ministarstva zdravstva da 'osobnom difamacijom ušutka predsjednicu KoHOM-a i sam KoHOM' smatraju duboko neprihvatljivim i destruktivnim za javno zdravstvo.

KoHOM: Ministarstvo zdravstva služi se manipulacijama kako bi diskreditirali nas i Ban Toskić
KoHOM: Ministarstvo zdravstva služi se manipulacijama kako bi diskreditirali nas i Ban Toskić

Interes javnog zdravstva je, kažu, da udruge liječnika, Komora, sindikati, udruge pacijenata, kao i pojedini liječnici u javnosti aktivno ukazuju na probleme i predlažu rješenja, što KOHOM, kao i druge udruge liječnika, već godinama čine.

- HLK želi ukazati Ministarstvu zdravstva da hrvatski liječnici i njihove udruge neće šutke promatrati rastuće probleme u zdravstvu. Dapače, svi oni, kao i Hrvatska liječnička komora kao krovna i najveća strukovna organizacija liječnika, uvijek i svugdje će javno zastupati interese javnog zdravstva i liječništva, a ne interese politike i političara-  poručili su.

Iz HLK-a su naglasili i kako liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj veliki obol u zbrinjavanju pacijenata u ovoj pandemiji.

Sve to, dodali su, čine uz redovnu, svakodnevnu skrb za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti.

- Očito je da postoje brojni problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji se ne rješavaju već godinama, obiteljskih liječnika je premalo, s prevelikim brojem pacijenata na jednog liječnika te sa značajnim administrativnim opterećenjem. Također je i prije omikrona bilo jasno da kapaciteti sustava testiranja na COVID-19 nisu odgovarali stvarnim epidemiološkim potrebama pojedinih razdoblja- ustvrdili su iz HLK-a.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.