Obavijesti

News

Komentari 112

Ljetne cijene: Od 15. lipnja za 10 posto poskupljuju cestarine

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima...

VIDEO

Od petka, 15. lipnja u ponoć do 14. rujna  23:59 , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) . 

Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i  za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila  se ne primjenjuje. 

U tom razdoblju cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% . 

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, izvijestio je HAC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. 

U ukupnom prometu vozila najveći udio  vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). 

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima, tvrdi HAC.

S obzirom na nove cijene, za vožnju od Zagreba do, primjerice, Splita koja sada stoji 181 kunu, od 15. lipnja do 15. rujna plaćat ćemo 200 kuna. 

Početkom srpnja odabir savjetnika za studiju za naplatu cestarine

Početkom srpnja trebao bi biti odabran savjetnik za izradu Studije sustava elektroničke naplate cestarina, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon otvaranja ponuda zajednice ponuditelja Ernst&Young savjetovanja Hrvatska i Njemačka te španjolskog IDOM Consultinga.

Vrijednost financijske ponude zajednice ponuditelja Ernst&Young savjetovanja je nešto viša od 1,1 milijun eura, dok je ponuda španjolskog IDOM Consultinga 'teška' oko 875,5 tisuća eura, iznose iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI).

Odabir savjetnika za izradu studije provodi se uz suglasnost Svjetske banke te sukladno proceduri QCBS ("Quality and Cost Based Selection") vrednovanja, koja se sastoji od osam koraka.

"Konačni odabir savjetnika za izradu Studije sustava elektroničke naplate cestarina, koji se provodi u sklopu Projekta modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora RH, očekuje se početkom srpnja", poručuju iz MMPI-ja.

Otvaranjem financijskih ponuda nastavljen je proces izbora savjetnika za tu studiju, nakon što su početkom travnja u Ministarstvu otvorene ukupno pristigle četiri ponude, kada je najavljen drugi krug natječaja.

Od pristigle četiri ponude - zajednice ponuditelja Ernst&Young savjetovanje Hrvatska i Njemačka, MultiContract Consultinga iz Madžarske, IDOM Consultinga iz Španjolske te CGI Czech Republic iz Češke Republike - u ponedjeljak su u Ministarstvu otvorene financijske ponude dvaju od tih ponuditelja, jer su, kako kažu iz Ministarstva, utvrdili da ta dva ponuditelja zadovoljavaju tehničke uvjete.

"Nakon završene ocjene tehničkih ponuda u kojima je utvrđeno da dva ponuditelja zadovoljavaju tehničke uvjete, povjerenstvo je provelo drugi krug u kojem je izvršeno javno otvaranje financijskih ponuda zajednice ponuditelja Ernst & Young savjetovanje Hrvatska i Ernst & Young GmbH Njemačka te ponuditelja IDOM Consulting iz Španjolske. Oba su ponudila projektne timove sastavljene od domaćih i stranih stručnjaka", napominju iz Ministarstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!