Obavijesti

News

Komentari 22

Ljevica bi odnos prema ženama trebala brusiti na Milanoviću, a ne samo na Plenkoviću i HDZ-u

Ljevica bi odnos prema ženama trebala brusiti na Milanoviću, a ne samo na Plenkoviću i HDZ-u

Liberalna ljevica žestoko je kritizirala Plenkovića zbog malog broja žena na listama HDZ-a što je on nazvao "redundantnom temom". Ipak, to nije tema za HDZ, nego za ljevicu koja bi trebala biti osjetljiva na svog lidera.

VIDEO

"To je redundantna tema", odgovara Andrej Plenković na pitanje o maloj zastupljenosti žena na izbornim listama HDZ-a zbog čega će stranka platiti nezanemarivu globu.

"Ta teza ne stoji, žene u stranci daju ogroman doprinos", objasnio je šef HDZ-a i naglasio kako je stranka imala više zastupnica u Saboru od pet ili šest drugih stranaka. "Za razliku od malih stranaka, HDZ je velika snažna utjecajna stranka koja ima teritorijalnu prisutnost diljem Hrvatske i nije jednostavna vježba doći do takvog broja kandidata".

Ili HDZ je naprosto prevelik za žene.

Na to je, očekivano i opravdano, skočila liberalna ljevica. 

Žene će ga maknuti s vlasti

"Plenković se predstavlja kao europejac, a žene su mu redundantna tema", kazala je Sandra Benčić, a Ivana Kekin naglasila kako "ne samo da HDZ nema nijednu ženu na vrhu liste, nemaju nijednu ženu niti na 2. mjestu na listi, dok na 3. imaju samo dvije!", pa će ih stoga "žene napokon maknuti s vlasti". Pa izabrati onoga koji ima još suspektniji odnos prema ženama.

No jesu li žene važna predizborna tema za HDZ ili to vrijedi samo za liberalnu ljevicu?

Naime, u HDZ-u postoje dva entiteta: Plenkovićeva vlada i HDZ-ova izborna lista. U svojoj Vladi Plenković je doista imao mnogo žena na ministarskim pozicijama, na mjestima potpredsjednice Vlade i na čelu važnih resora. Mnogo više, neusporedivo više, nego što ih je imao Milanović u svojoj vladi, barem SDP-ovih žena.

Osim toga, HDZ je imao ženu na čelu stranke, na čelu Vlade i na čelu države.

Kao što sada ima žene kao mnogim optužnicama i u mnogim aferama, od Martine Dalić, preko Gabriele Žalac i Josipe Rimac, do Nine Obuljen Koržinek.

Birači HDZ-a

No isto tako, postoji i biračko tijelo HDZ-a koje sigurno nije toliko osjetljivo na ženska pitanja, ženska prava, zastupljenost žena, ravnopravnost žena, kao što je to slučaj na liberalnoj ljevici.

Ili kao što bi to trebalo biti na liberalnoj ljevici.

No na primjeru odnosa Zorana Milanovića prema ženama, a još više na primjeru izostanka bilo kakve reakcije žena s liberalne ljevice na taj Milanovićev odnos, vidimo kako i političarke s druge strane barikade ponekad misle da su žene kao politička tema "redundantne". 

Pogotovo kad se radi o Milanoviću.

Dvije zastupnice koje je Milanović nazvao "narikačama" pristale su biti na izbornoj listi koalicije koju vodi Milanović ili koja bi trebala voditi prema njegovu izboru za premijera.

"Budite kao muškarci"

Ljevica je prešutjela nedavnu Milanovićevu izjavu o bivšoj predsjednici Ustavnog suda kao "političkoj priležnici", kad se upustio u spominjanje njezina privatnog odnosa s jednim bivšim političarom.

Napao je svojedobno i udrugu B.a.B.e. i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova kad su osudile njegovo relativiziranje seksualnog nasilja.

A kao premijer poslao je poruku ženama da "moraju biti više kao muškarci, jer će ih se tada bojati".

Sve su to bile "redundantne" teme za članove bivše Milanovićeve stranke, za Milanovićeve koalicijske partnere, možda čak i za njegove birače.

Tema za ljevicu

Međutim, to bi trebala biti primarna tema za liberalnu ljevicu, a ne toliko za Plenkovića i HDZ koji u predizbornoj kampanji ne educiraju svoje glasače, već im podilaze. 

A što ljevica poručuje svojim biračima? Skuplja glasove i brusi stavove na Plenkovićevu odnosu prema ženama na HDZ-ovim listama, a ne na Milanoviću, pa ni činjenici da i SDP-ova koalicija na čelo izbornih lista postavila samo dvije žene.

Liberalna ljevica brusi principe na Plenkoviću kad premijer ponižava novinarku na press konferenciji, ali ne i na Milanoviću kad javno vrijeđa novinarku druge političke provenijencije.

Promašile metu

Upravo SDP, Možemo! i čitava ljevica, zajedno s njihovim biračkim tijelom, mora biti osjetljiva na ono što njihovi lideri i kandidati govore o ženama ili rade ženama, jer to su ljudi za koje će glasati i koje će dovesti na vlast.

Ako Benčić, Kekin i druge političarke misle mobilizirati glasače na Plenkovićevom "redudantnom" odnosu prema ženama, onda su debelo promašile metu. Tema je Milanović, tema je SDP, tema je status žena upravo na lijevoj strani političke barikade.

HDZ-ovi birači ne mare za to, ni za broj žena u Vladi, ni za broj žena u aferama u čemu je stranka definitivno pokazala otvorenost. Pa tako, recimo, Josipa Rimac drma državom.

Upravo stranke, kandidati i birači ljevice moraju pokazati posebnu osjetljivost na zastupljenost i ravnopravnost žena. A ne da ta tema postane "redundantna" kad se radi o njihovu političkom taboru i njihovom premijerskom kandidatu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C