News

Komentari 22

Ljubomorni muž odrezao joj je ruke sjekirom. Rusija joj sada mora platiti tri milijuna kuna

Ljubomorni muž odrezao joj je ruke sjekirom. Rusija joj sada mora platiti tri milijuna kuna

Rusija je 2017. godine uvela skandalozni zakon prema kojem nasilnici u obitelji prolaze nekažnjeno ako to učine prvi put i ako nema težih ozljeda. Europski sud naredio je Rusiji da plati odštetu žrtvama

Europski sud za ljudska prava objavio je da Rusija mora plati odštetu žrtvama obiteljskog zlostavljanja, piše Moscow Times.

Među tim žrtvama je i žena kojoj je ljubomorni suprug sjekirom odsjekao ruke.

Margarita Grachyova

Žene u Rusiji imaju poseban status kad je u pitanju obiteljsko nasilje. Još 2017. godine Rusija je progurala skandalozni zakon prema kojem oni koji prvi put počine obiteljsko nasilje prođu bez ikakve kazne, ako je to nasilje rezultiralo lakšim ozljedama.

Od tada svaki pokušaj donošenja zakona usmjerenog na zaštitu žena od nasilja u obitelji zapinje. Sad za to krive pandemiju.

- Žene u Rusiji su u situaciji de facto diskriminacije kada je u pitanju zaštita od rizika od nasilja u obitelji - stoji u priopćenju Europskog suda za ljudska prava.

- Rusija ne samo da nije uspjela istražiti slučajeve nasilja u obitelji, već i uspostaviti pravni okvir za borbu protiv obiteljskog nasilja i procjenu rizika od ponavljanja nasilja - dodao je sud sa sjedištem u Strasbourgu.

Margarita Grachyova

U jednom jezivom slučaju obiteljskog nasilja, policajci su pozvali Margaritu Gračjovu da povuče tužbu protiv svog supruga.

Tjednima kasnije, muž je oteo Gračjovu, vezao je i odsjekao joj ruke sjekirom u šumi.

Osudili su ga na 14 godina zatvora. Ona je tužila policajce koji su je nagovarali da povuče tužbu protiv supruga, ali izgubila je taj spor.

Liječnici su joj uspjeli ponovno pričvrstiti lijevu ruku, a za desnu je dobila bioničku protezu.

ECHR je naredio Rusiji da plati Gračjovoj oko tri milijuna kuna (370.660 eura ) za medicinske troškove, gubitak prihoda i nematerijalnu štetu.

Margarita Grachyova

Sud je također naredio Rusiji da plati po 188.000 kuna (25.000 eura ) za još tri žrtve obiteljskog zlostavljanja.

Najčitaniji članci