Obavijesti

News

Komentari 291

Ljudi, što je ovo?! Država nam daje više love nego smo tražili!

Ljudi, što je ovo?! Država nam daje više love nego smo tražili!
1

Pomoć za plaće radnicima od 3250 kuna brojni poduzetnici su dobili i za one koji nisu tražili: Želimo vratiti taj novac, ali ne znamo kako. Ministarstvo poručuje da novac ne trebaju uplaćivati nazad u proračun

VIDEO

- Želim vratiti taj novac. On nije moj. Ali nitko mi se ne javlja u Zavodu za zapošljavanje, nisu mi odgovorili ni na mail – kaže nam Sanela Kraus Judi,  vlasnica osječkog frizerskog salona. 
 
Prijavila je svoju radnicu za pomoć države od 3250 kuna(sada podignuto na 4000, op. a). I već u četvrtak su sjeli novci na račun. Ali ne 3250 kuna, nego dvostruko viši iznos: 6500 kuna.
 
- Novci su sjeli i za moju radnicu i za mene. Ja sebe uopće nisam prijavila za državnu pomoć jer sam na bolovanju zbog djeteta i već primam naknadu za to, pa ne trebam dobiti i naknadu za očuvanje radnih mjesta – kaže Sanela.
 
 
Svoju neobičnu situaciju je objavila u grupi Inicijativa Glas poduzetnika i ispala je da nije jedina kojoj je na račun sjelo više novca nego što je trebalo.
 
- Imam istu situaciju. Na bolovanju sam, a dobila sam novac za sebe iako se nisam prijavila. Od viška glava boli. Treba to držati na računu jer će trebati vratiti - napisala je poduzetnica Neda.
 
Javila se i treća poduzetnica koja je na porodiljnom dopustu i isto nije tražila novac za sebe, nego za tri radnice.
 
-  Iako nisam navela sebe, dobila sam novac. Zvala sam HZZ i rekli su mi da imaju dosta prigovora, ali da će to rješavati iza 10. travnja, te da ostavim novac na računu, a iznos će biti umanjen za isplatu za travanj. Za svaki slučaj sam poslala i mail da ima pisani trag i da mi nitko ne može prigovoriti da sam htjela uzeti te novce – napisala je poduzetnica Marina.
 
Ispod Saneline objave se raspravljalo i o tome hoće li im država još obračunati zatezne kamate i zašto nema nikakvog službenog odgovora što da rade oni koji su dobili greškom više novca nego su tražili.
 
Inače, dosad je zatražilo državnu pomoć čak 78.000 poslodavca za svojih 460.000 zaposlenika. Iako država daje za ožujak 3250 kuna, a za travanj i svibanj 4000 kuna, to ne znači i da su svi ti radnici na minimalcu. Poslodavac koji nije zatvoren odlukom stožera i posluje, može isplatiti i razliku do pune, ugovorene plaće. Unatoč tim mjerama, od sredine ožujka do petka se broj nezaposlenih povećao za više od 13.000, pa je sada na burzi rada 147.500 građana.
 
Dosad je za pomoć isplaćeno 440 milijuna kuna, a iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava kažu da je cilj isplatiti svima novac do Uskrsa, a najkasnije do 15. travnja. Novac se zato isplaćuje i bez ugovora kako bi što prije stigao poduzetnicima, ali to ne znači da neće biti kontrole. Objasnili su da je zato i došlo do grešaka i uplata viška za neke poslodavce. 
 
- Zahvalili bi se svima koji žele vratiti novac jer znaju da su dobili više nego su tražili. Za to nema potrebe, ali neka ostave novac na računu za plaću za travanj. Jer tijekom ovog mjeseca ćemo sa svima potpisati ugovore. Problem više uplate ćemo riješiti prijebojem jer će većina koristiti mjere i za travanj – poručili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
 
Dakle, svi koji su dobili više novca, dobit će manju uplatu za travanj. Poduzetnici  raspravljaju i mogu li koristiti potporu u travnju za radnike koje bi vratili nakon povećanja iznosa pomoći. 
 
- Da, to je moguće i svaki mjesec će se pratiti broj zaposlenih u tvrtki. Ali uvjet će svakako biti da radnik nije dobio naknadu za nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje – odgovorili su nam iz ministarstva.
 
Treće pitanje je i kako će se kontrolirati isplata jer su sindikati već upozorili na negativne primjere da su neki poslodavci dobili pomoć, ali nisu je proslijedili radnicima za plaću.
 
- Pomoć treba ići isključivo za plaće radnika i svatko tko je dobio novac za ožujak, morat će dokazati da ga je isplatio radniku ako želi dalje dobiti potporu za travanj. A ako želi potporu za svibanj, morat će dokazati da je isplatio za travanj. Kontrole će itekako biti i nećemo dozvoliti lov u mutnome – poruka je iz Ministarstva rada.
 
[SPOTLIGHT] Hrvatsko i svjetsko gospodarstvo nikad neće biti isto poslije korone

[SPOTLIGHT] Hrvatsko i svjetsko gospodarstvo nikad neće biti isto poslije korone

Objavljuje 24sata Politiko u Subota, 4. travnja 2020.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"