Ljudska pogreška: Poplavljeni mještani mogu tražiti odštetu? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 66

Ljudska pogreška: Poplavljeni mještani mogu tražiti odštetu?

Ljudska pogreška: Poplavljeni mještani mogu tražiti odštetu?
7

Nema više sile: Nasip nije puknuo samo zbog vode nego i jer nije provjereno tlo na kojem se gradilo. Hrvatskim vodama prijete tužbe od vrtoglavih 1,7 milijardi kuna

VIDEO

Ispod mjesta na kojem je pukao nasip u Rajevu Selu ima 12 metara pjeskovitog tla. To nitko nije znao.

Posljedica puknuća su potopljena mjesta Gunja, Rajevo Selo i Račinovci. Šteta je procijenjena na 1,7 milijardi kuna. Stručno povjerenstvo koje je istraživalo uzroke zaključilo je da je nasip građen stručno, ali nisu uzeti uzorci tla. Pjeskovito tlo je voda ispirala i to je dovelo do puknuća.

- Sad je potpuno jasno da ovdje nije riječ samo o višoj sili koja se ne može predvidjeti. Osim zbog velike količine vode, nasip je puknuo zbog ljudskog faktora. Time se otvara mogućnost da građani traže odštetu za sve uništeno - kaže nam ugledni odvjetnik Veljko Miljević.

Sad je potpuno jasno da ovdje nije riječ samo o višoj sili koja se ne može predvidjeti. Osim zbog velike količine vode, nasip je puknuo zbog ljudskog faktora

Za konačan zaključak ipak kaže da treba pričekati cjelovito izvješće. Investitor u nasip su Hrvatske vode, pa bi one i bile odgovorne.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je predstavio prvo izvješće, prozvao je projektante i izvođače radova da su trebali uzeti uzorke tla. Jakovini je čudno da je nasip puknuo baš na mjestu na kojem je prije tri godine učvršćen i obnovljen

Ni iz Hrvatskih voda niti iz ministarstva nisu nam odgovorili ništa na upit o mogućim tužbama i odgovornosti. 
Još traje i istraga Državnog odvjetništva o razlozima pucanja nasipa. 

Projektant je tvrtka VPB. Njen direktor Darko Jelašić kaže da ne smije ništa komentirati dok traje istraga. Izvođači su bili Vodoprivreda Vinkovci i Osijek Koteks. Sve je nadzirala tvrtka Arka 96. Njen direktor Tomislav Krznarić kaže da su sve revizije potvrdile da je nasip ojačavan u skladu s projektom. Originalni nasip, napominje, sagrađen je prije pedesetak godina i već tad je trebalo uzeti uzorke tla.

- Uvijek se može dogoditi da ostane područje s pijeskom, pa da su uzorci uzimani i svakih 100 metara - zaključuje Tomislav Krznarić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 66

VIDEO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'
POKUPILI I TREĆI AUTO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'

Sudar je bio na zagrebačkoj Ilici, blizu Vojnog učilišta Franjo Tuđman. Jedan auto završio je u izlogu trgovine. Policija kaže da će imati informacije za javnost oko 11 sati

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.
Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.