Obavijesti

News

Komentari 3

Ljutiti roditelji: 'Prošlo je četiri godine od potresa, djeca i dalje idu u školu u vatrogasni dom'

Ljutiti roditelji: 'Prošlo je četiri godine od potresa, djeca i dalje idu u školu u vatrogasni dom'
8

Škola u Donjem Dragonošcu kraj Zagreba još čeka obnovu. Roditelji: 'To nije normalno'

VIDEO

I mi smo Grad Zagreb, ali smo u 19. stoljeću po ovom pitanju, komentirao je razočarano Damir Kalaica, predstavnik roditelja učenika zagrebačke Područne škole Donji Dragonožec koji i dalje nastavu pohađaju u prostorima tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Njihova škola postala je neupotrebljiva nakon zagrebačkog potresa 2020. godine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

U Donjem Dragonošcu učenici još uvijek nakon potresa pohađaju školu u DVD-u: 'Zapeli smo u 19. stoljeću' 00:43

Ukupno 98 učenika koji u dvije smjene u školu odlaze u prostore DVD-a, nemaju niti školsko zvono, a niti potrebnu opremu. Jedino što daje naslutiti da se radi o učionici jesu školske klupe. Učenici su u početku imali problema sa svjetlom u prostoriji, ali improvizacijom je svjetlo spušteno nekoliko metara niže kako bi učenici mogli vidjeti svoje nastavno gradivo. 

- To je definitivno sigurniji prostor od onoga u kojem su bili, ali ovo je prilagođen prostor za djecu i definitivno nije za ovu namjenu, da djeca tu dolaze svaki dan, borave tu, da uče. Nastavni sadržaj ne može se ispuniti u koraku s 21. stoljećem. Od samog grada, od samih ljudi koji bi trebali odlučivati o svemu tome, nema nekog prevelikog sluha - kaže Kalaica dodajući kako su djeca u tom prostoru već četvrtu godinu za redom. 

Zagrebački potres razotkrio je 60.000 kuna vrijednu knjigu, jednu od samo tri na svijetu!
Zagrebački potres razotkrio je 60.000 kuna vrijednu knjigu, jednu od samo tri na svijetu!

Predstavnik roditelja žali se i na činjenicu da nisu jednaki standardi za sve. 

- U Zagrebu su škole, zgrade su se obnovile, mi tapkamo na mjestu već četiri godine, moram reći da nema sluha da se nešto promijeni. Konkretno mi još uvijek nemamo ništa, pisala se peticija, neke poteze koje smo mogli smo povukli. Dobili smo naznake za rješavanje problema, ali to su samo naznake i smatram da treba ići puno brže. Bilo bi lijepo i kada bi gradonačelnik i cijela svita došli i vidjeli, možda bi onda promijenili način razmišljanja i način djelovanja - zaključio je Kalaica. 

U Donjem Dragonošcu učenici još uvijek nakon potresa pohađaju školu u lokalnom DVD-u

Da to nisu normalni uvjeti za djecu smatra i ravnatelj OŠ Brezovica Darko Rogalo, koji ističe da po pedagoškim standardnim učenici uopće ne bi trebali biti u takvim prostorima. 

- Mi smo to uredili kako možemo najbolje. Uspjeli smo koliko smo uspjeli, znamo da to nije dobro ali smo približili nešto, djeca ipak imaju nekakvi minimum. Gradske oce morate pitati kad će biti. Snalazimo se u nenormalnim uvjetima, djeca imaju to što imaju, izvlačimo maksimum, ogradu smo postavili, to nam je prvo bilo, jer je bilo ugroza za djecu - kaže ravnatelj dodajući kako su preinake napravljene, ali one nisu prirodno okruženje za učenike i djecu. 

Rita je na zagrebački potres bila u Zagrebu, a na petrinjski kući u Petrinji. U stan više ne želi
Rita je na zagrebački potres bila u Zagrebu, a na petrinjski kući u Petrinji. U stan više ne želi

- Problem je i igralište, kad lopta ode kod susjeda on ju ne želi vratiti, što nije normalno. Djeca se igraju, lopta ode. Predugo to traje, koliko će to trajati, bojim se da već sad predugo traje. Zašto se odugovlači, morate pitati Grad. Sve bi mi izdržali da vidimo gdje je kraj - zaključuje ravnatelj Rogalo. 

Vijećnik Mjesnog odbora Stjepan Cerovski požalio se na činjenicu da uz ovaj veliki problem nema nikakve dodatne komunikacije između Grada i građana. 

- Vijeće mjesnog odbora je u kontaktu oko projektne dokumentacije za novu školu, ali mi smo u nekoliko navrata donosili zaključke da molimo Grad da nas izvještava u kojoj je fazi obnova. Nismo dobili nikakav konkretan odgovor sve ovo vrijeme. Uspjeli smo na sastanku u projektnoj kući dobiti informaciju da je prošle godine u sedmom mjesecu sklopljen ugovor oko projektne dokumentacije za novu školu - kaže, dodajući da njegovi sumještani očekuju minimum poštovanja.

U Donjem Dragonošcu učenici još uvijek nakon potresa pohađaju školu u lokalnom DVD-u

Iz Grada Zagreba rekli su nam da je u tijelu izrada projektne dokumentacije. 

- Grad Zagreb i projektantski ured Proarh Mateković d.o.o. sklopili su Ugovor o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Brezovica - Područna škola Donji Dragonožec. Izrađeno je idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju predmetne škole, a rok za izradu projektne dokumentacije je 8 mjeseci od dana uvođenja projektanta u posao. Izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji škole planirano je nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole - rekli su nam iz Grada, dodajući da se razmišlja o alternativnim lokacijama za održavanje nastave do završetka izgradnje novog objekta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući