News

Komentari 5

'LNG terminal ne smije ugrozit zdravlje hrvatskih građana'

'LNG terminal ne smije ugrozit zdravlje hrvatskih građana'

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Izvršnog odbora Europske zelene stranke posjetio je otok Krk. Po njegovim riječima nikakva sredstva Europske unije još nisu odobrena. ORaH traži transparentnost

Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) i Europska zelena stranka (EGP) poručili su u ponedjeljak da će inzistirati na potpunoj transparentnosti financiranja i gradnje LNG terminala na Krku kako bi se izbjeglo da se tim projektom ugrozi standard hrvatskih građana te zdravlje i egzistencija stanovnika Kvarnera, posebice Krka.

Konferenciju za novinare održali su nakon što je Thomas Waitz, zastupnik u Europskom parlamentu i član Izvršnog odbora Europske zelene stranke, posjetio otok Krk kako bi utvrdio činjenice vezane uz projekt LNG terminala u Omišlju.

Waitz je podsjetio je da je zbog povlačenja privatnih investitora 107 milijuna eura osiguranih iz europskih kohezijskih i razvojnih fondova trebalo na početku činiti 27 posto ukupne investicije, a sad je taj postotak narastao na 45 posto posto iznosa.

"Iz projekta su se povukli svi privatni investitori, tako da je legitimno pitati je li projekt uopće isplativ", istaknuo je Waitz.

Neobičnim je ocijenio da se za projekt koristi studija utjecaja na okoliš napravljena za kopneni, a ne plutajući terminal te da su dozvole izdane za kopneni terminal jednostavno proširene i za plutajući iako je riječ o dva suštinski različita projekta.

Po njegovim riječima nikakva sredstva Europske unije još nisu odobrena, a najavio je da će od Europske komisije tražiti ponovo razmatranje alokacije sredstava i upozoriti ih da je projekt drugačiji od onog što je bilo dogovoreno za financiranje.

Predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović najavio je da će ORaH u suradnji s EGP-om pratiti daljnji razvoj situacije i istaknuo da je energetska tranzicija jedna od ključnih tema s kojom koalicija Zelene ljevice nastupa na predstojećim izborima za Europski parlament.

Pomorska biologinja Milvana Arko Pijevac upozorila je na potrebu dopunjavanja studije utjecaja na okoliš i upozorila da je tehnologija plutajućeg terminala iznimno štetna za okoliš, što je pokazala i studija rađena za sličan terminal u Trstu. Ključni problemi su pothlađivanje okolnog mora i do 10 stupnjeva te rezidualni klor koji ugrožava morske organizme korištene za ljudsku prehranu.

Najčitaniji članci