Obavijesti

News

Komentari 5

'LNG terminal ne smije ugrozit zdravlje hrvatskih građana'

'LNG terminal ne smije ugrozit zdravlje hrvatskih građana'
1

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Izvršnog odbora Europske zelene stranke posjetio je otok Krk. Po njegovim riječima nikakva sredstva Europske unije još nisu odobrena. ORaH traži transparentnost

VIDEO

Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) i Europska zelena stranka (EGP) poručili su u ponedjeljak da će inzistirati na potpunoj transparentnosti financiranja i gradnje LNG terminala na Krku kako bi se izbjeglo da se tim projektom ugrozi standard hrvatskih građana te zdravlje i egzistencija stanovnika Kvarnera, posebice Krka.

Konferenciju za novinare održali su nakon što je Thomas Waitz, zastupnik u Europskom parlamentu i član Izvršnog odbora Europske zelene stranke, posjetio otok Krk kako bi utvrdio činjenice vezane uz projekt LNG terminala u Omišlju.

Waitz je podsjetio je da je zbog povlačenja privatnih investitora 107 milijuna eura osiguranih iz europskih kohezijskih i razvojnih fondova trebalo na početku činiti 27 posto ukupne investicije, a sad je taj postotak narastao na 45 posto posto iznosa.

"Iz projekta su se povukli svi privatni investitori, tako da je legitimno pitati je li projekt uopće isplativ", istaknuo je Waitz.

Neobičnim je ocijenio da se za projekt koristi studija utjecaja na okoliš napravljena za kopneni, a ne plutajući terminal te da su dozvole izdane za kopneni terminal jednostavno proširene i za plutajući iako je riječ o dva suštinski različita projekta.

Po njegovim riječima nikakva sredstva Europske unije još nisu odobrena, a najavio je da će od Europske komisije tražiti ponovo razmatranje alokacije sredstava i upozoriti ih da je projekt drugačiji od onog što je bilo dogovoreno za financiranje.

Predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović najavio je da će ORaH u suradnji s EGP-om pratiti daljnji razvoj situacije i istaknuo da je energetska tranzicija jedna od ključnih tema s kojom koalicija Zelene ljevice nastupa na predstojećim izborima za Europski parlament.

Pomorska biologinja Milvana Arko Pijevac upozorila je na potrebu dopunjavanja studije utjecaja na okoliš i upozorila da je tehnologija plutajućeg terminala iznimno štetna za okoliš, što je pokazala i studija rađena za sličan terminal u Trstu. Ključni problemi su pothlađivanje okolnog mora i do 10 stupnjeva te rezidualni klor koji ugrožava morske organizme korištene za ljudsku prehranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik