Obavijesti

News

Komentari 65

HDZ uvjerljivo vodi u Osijeku, Anušić i Radić zadovoljni: 'Ovo je dokaz da smo dobro radili'

HDZ uvjerljivo vodi u Osijeku, Anušić i Radić zadovoljni: 'Ovo je dokaz da smo dobro radili'

U Osijeku za mjesto gradonačelnika uvjerljivo vodi HDZ-ov Ivan Radić sa 38,87%, a slijedi ga Berislav Mlinarević iz Domovinskog pokreta sa 19,63%. Ivan Anušić, prema dosadašnjim rezultatima ima pobjedu u prvom krugu, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji rezultati izbora za župana su sljedeći: Damir Dekanić s liste HDZ-a ima 38,92%, kandidat grupe birača Josip Dabro osvojio je 18,35%, a Nikola Kajkić ga slijedi sa 17,72%. U borbi za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava uvjerljivo vodi sa 43,66%, a Nikola Mažar iz HDZ-a osvojio je 24,94%.

LOKALNI IZBORI 2021.: PRATITE UŽIVO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
TIJESNA BITKA U PETRINJI

U drugi krug izbora za gradonačelnika Petrinje ići će kandidatkinja Magdalena Komes sa liste HDZ-a koja je osvojila 29,14% glasova, dok je Darinko Dumbović, kandidat liste koju predvode Reformisti, dobio 27,60%. Nezavisni kandidat Jasenko Krovinović osvojio je 18,19%.

REZULTATI IZ GLINE

U Glini je kandidat grupe birača Ivan Janković osvojio 39,46%. Kandidat grupe birača Radomir Lončarević dobio je 29,75% ili 1.072 glasova, a samo 47 glasova manje od njega ima Stjepan Kostanjević sa HDZ-ove liste. Ivan Janković je geodet koji je ostao upamćen po kritikama upućenim lokalnoj vlasti nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Banovinu, a Radomir Lončarević, zaposlenik prometnog fakulteta u Zagrebu, prozivao je dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kostanjevića zbog skupih putovanja na gradski trošak.

IZJAVE IZ SISKA

SISAK - HDZ-ov kandidat za sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak vjerojatni je pobjednik u prvom krugu izbora, jer je, prema rezultatima s obrađenih 78,29 posto biračkih mjesta, osvojio 55,85 posto glasova, podatci su Državnog izbornog povjerenstva od 23,15 sata.

Celjak, koji je kandidat koalicije HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU  zahvaliti je svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije koji su iskoristili svoje biračko pravo.

 - Posebno zahvaljujem onima koji su prepoznali naš rad, novu energiju, nove modele i načine rada i naš program. Hvala i političkim protukandidatima na relativno korektnoj kampanji i pozivam ih da svi zajednički radimo za boljitak naše županije - izjavio je Ivan Celjak.

 Istaknuo je kako mu je na prvom mjestu obnova, uz gospodarski rast i razvoj, te  završetak infrastrukturnih projekata.

- Tek sada nas očekuje pravi posao - rekao je Celjak.

 Jedini protukandidat, koji se Celjaku djelomično približio, nezavisni je kandidat Daniel Berdais, uz potporu SDP-a i još nekoliko manjih stranaka, s osvojenih 26,17 posto.

U drugi krug za gradonačelnicu Siska SDP-ova Ikić Baniček i HDZ-ova Josić.

Izbor sisačke gradonačelnice riješit će se u drugom krugu izbora, između dosadašnje gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP), koja je, prema podatcima s 79,71 posto biračkih mjesta, osvojila 37,94 posto glasova. 

 Ima malu prednost ispred HDZ-ove Željke Josić, koja je prema dosadašnjim podatcima osvojila  34,29 posto glasova.

 Ikićek Baniček je rekla kako joj je drago da je unatoč svih nedaća veliki broj Siščana iskoristio svoje biračko pravo - Još sljedeća dva tjedna očekujem nastavak kampanje, kako bismo mobilizirali sve birače, kako bi mi omogućili da nastavimo dalje, da obnovimo Sisak i da ovdje zadržimo mlade - poručila je.

 Njena protukandidatkinja Željka Josić je konstatirala kako su Siščani iskazali volju za promjenama.

 - Drago mi je da su sugrađani prepoznali nas, našu listu i mene kao kandidatkinju. Mi smo pokazali da imamo kvalitetan program, došli smo do svojih birača i vjerujem da možemo predstaviti Sisak u jednom novom ruhu i da grad ima budućnost - rekla je Josić. 

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Ivan Celjak vodi za mjesto župana Sisačko-moslavačke županije sa 49,05%, dok je na na drugom mjestu SDP-ov Daniel Berdais sa 26,76%. Za mjesto gradonačelnice Siska bore se dvije kandidatkinje: Kristina Ikić Baniček sa liste SDP-a osvojila je 37,94%, a Željka Josić sa HDZ-ove liste slijedi je sa 34,29%.

VELIKA POBJEDA HDZ-A

Aktualni župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić i Ivan Radić koji bi mogao zasjesti na mjesto gradonačelnika Osijeka uvjerljivo su glasovima poveli ove izbore.

- Za nas je upravljenje Osijekom velika odgovornost. Vidimo kako su to građani prepoznali i nećemo ih iznevjeriti - komentirao je rezultate Ivan Radić.

Župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić nazvao je svoju pobjedu potvrdom svog četverogodišnjeg mandata. 

- Ovo je dokaz da smo radili dobro. Da nismo brljali i mrljali. Meni je u ovome svemu najbitnije to što ću imati kvalitetnog suradnika i što ću s njim moći graditi novu budućnost najvećeg grada Istoka Hrvatske

- Mislim da je župan imao opravdano pravo očekivati takav rezultat s obzirom na njegov rad. Kada je riječ o gradu, sve ankete su odavale kako ćemo biti pobjednici s preko 40 posto. Mi to nismo očekivali, mislili smo da ćemo imati oko 35 posto. Zahvaljujem se svim građanima i građankama što su izašli na izbore, bez obzira na to za koga su glasali i pozivam ih da izađu u što većem broju i 30. svibnja - dodao je Radić.

Župan se osvrnuo i na prethodnu vlast Ivana Vrkića te rekao kako će građani moći vidjeti da će se Osijek puno bolje i brže razvijati nego prethodnih godina.

- Sve dobro što je Hrvatska napravila, napravila je kada je bila zajedno, kada nije bilo podjele. Ovo je prvi puta u Osječko-baranjskoj županiji, od osamostaljenja Hrvatske, da ćemo mi gurati politiku Istoka Hrvatske. Ovo je za nas potpuno nova politička stranica - dodao je.

Osvrnuli su se i na iseljavanje mladih iz ovog dijela Hrvatske što je glavni problem Osijeka i županije proteklih nekoliko godina.

- Problem iseljavanja muči cijelu Hrvatsku. To je ono čemu, u ovome trenutku, lokalna samouprava može pomoći. Demografija kao takva sada zahtjeva puno sofisticiraniji pristup. Taj pristup se najviše mora razviti s nacionalne razine. Kroz sustave i zakone treba se olakšati ljudima život. Bit je da mladi imaju djecu i rađaju što nije jednostavna priča, a ovaj grad treba postati poželjan za mlade - rekao je Anušić.

Dodao je kako je pitanje demografije problem koji treba riješiti država te kako to ne može riješiti niti jedan župan niti gradonačelnik.

Rekao je i kako je kao župan obišao sve županije i sa svima ostao u dobrim odnosima te im ne bi bio problem surađivati s drugim strankama.

- Sve projekte koje su nam predlagali, mi smo kao Osječko-baranjska županija realizirali. Nije nam bilo bitno u kojoj su stranci ti gradonačelnici ili načelnici. Na primijer, niti jedna općina nije ispod pet milijona kuna investicija od strane županije u protekloj godini.

Osvrnuo se i na temu bolnice u Osijeku koja je bila glavni protuargument njihovih konkurenata na izborima za gradonačelnika.

- KBC ne radi niti županija ni Grad nego smo ga mi izlobirali. U Osijeku, koji do sada nije bio Hrvatskoj demokratskoj zajednici u sustavu odgovornosti, ali sada će biti. Naravno, nastavit ćemo ga graditi - rekao je župan.

Dodao je kako je KBC u Osijeku primjer kako oni nisu gledali područje za koje su odgovorni niti stranku koja na tom području vlada. 

Slavlju u stožeru naknadno se pridružio i Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

24sata
Komentari 65