Obavijesti

News

Komentari 91

Loše vijesti: U ponoć gorivo opet poskupljuje, i to za dosta

Loše vijesti: U ponoć gorivo opet poskupljuje, i to za dosta
1

U ponoć će cijene goriva opet porasti. Za litru Eurodizela trebat će izdvojiti dodatnih 17 lipa. Za jednak iznos poskupjet će i Eurosuper 95, a Eurosuper 98 za 18 lipa po litri

VIDEO

U ponoć će cijene goriva opet porasti. Za litru Eurodizela trebat će izdvojiti dodatnih 17 lipa. Za jednak iznos poskupjet će i Eurosuper 95, a Eurosuper 98 za 18 lipa po litri. 

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, jer se ulagači nadaju smanjenju proizvodnje, a jačanju potražnje. 

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak iznosila 38,72 dolara, što je oko 10% više nego tjedan dana prije. Na američkom je tržištu, pak, barel prošloga tjedna poskupio 5,5%, na 34,57 dolara. 

Tako je nastavljen oporavak cijena 'crnog zlata' nakon što su u veljači pale na najniže razine u 12 godina, na otprilike 26 dolara. Od tada su skočile oko 40%. 

Oporavak cijena zahvaljuje se nadi da će neki od najvećih svjetskih proizvođača 'crnog zlata' zamrznuti proizvodnju na razinama od siječnja. S druge strane, izvješće tvrtke Baker Hughes pokazalo je da je u SAD-u već 11. tjedan zaredom smanjen broj bušotina za njih osam, na 392, najnižu razinu od kraja 2009. 

Pozitivno su na tržišta nafte utjecali i bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču 'crnog zlata'. Niz posljednjih podataka pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava, nakon usporavanja u posljednjem tromjesečju prošle godine, što bi trebalo potaknuti potražnju za naftom. 

Zbog toga se ulagači nadaju da su cijene nafte dosegnule dno, kada su zaronila na najniže razine u 12 godina, i da bi mogle dodatno porasti. No, analitičari su oprezni po pitanju ima li prostora za daljnji snažniji rast cijena nafte. Ovoga se tjedna očekuje niz gospodarskih pokazatelja iz Kine, koji će odrediti može li se ovaj uspon cijena nastaviti, poručuju analitičari ANZ banke. 

Cijene nafte strmoglavile su se od sredine 2014. godine s više od 100 na manje od 40 dolara po barelu, jer je proizvodnja znatno veća od potražnje, koja slabi jer se usporava rast globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi