Obavijesti

News

Komentari 35

Lovac na džihadiste: ISIL hoće zapaliti svijet i uvući ga u rat

Lovac na džihadiste: ISIL hoće zapaliti svijet i uvući ga u rat
4

Kurdski student i novinar Masoud Aquil bio je zarobljenik ISIL-a, a danas lovi džihadiste te militantne skupine skrivene među migrantima koji ulaze svakodnevno u Europu

VIDEO

Izbjeglica iz Sirije koji trenutno živi u Njemačkoj postao je lovac na militante Islamske države koji se kriju među migrantima u Europi, piše Independent.

Student i novinar Masoud Aqil (23) nekada je bio zarobljenik ISIL-a. Naime, prosincu  2014., kada je krenuo na put radi intervjuiranja lokalnog političara, islamisti oteli zajedno s još jednim novinarom. 

Bio je zarobljenik ISIL-a

Dočekala su ih šestorica džihadista, a bili su naoružani do zuba – puškama, bombama te samoubilačkim prslucima. Zaustavili su ih i naredili im da izađu iz vozila. Njih dvojica rekli su im da su radnici na naftnoj platformi i da su u prolazu, ali su ekstremisti vidjeli opremu na zadnjem sjedištu. Jedan od njih je sjeo u njihov automobil i naredio im da voze do teritorija Islamske države, prijeteći im da će se raznijeti ako ne poslušaju.

Šerijatski sud ubrzo ga je osudio na smrt, no umjesto toga odvežen je u mali grad. Dali su mu prepoznatljivo narančasto odijelo te ga zaključali s još četvoricom muškaraca. Držali su ga u zatočeništvu čak 180 dana, tijekom kojih je pretrpio nevjerojatnu brutalnost te strahovao od obezglavljivanja. Tamo su ih tukli drvenim palicama, hranili ih pljesnivim kruhom i prijetili im smrću.

- Bilo je kao u filmu. Gledao sam kako mi se približava kraj. Mislio sam kako će završiti jednom.

Kao zatočenika premještali su ga iz grada u grad, a u jednom je zatvoru bio zatvoren s nekoliko pripadnika ISIS-a, koji su kažnjeni zbog kršenja pravila.

- I njih su zatvarali i ubijali, ISIS je ubio veliki broj svojih članova - rekao je Aqil.

Aqil je naposlijetku oslobođen tijekom razmjene zatvorenika te je zajedno s majkom pobjegao u Europu. Pokušali su prijeći Egejsko more, ali nisu našli krijumčara, pa su krenuli na dugo putovanje pješke – iz Turske, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, da bi konačno u siječnju vlakom stigli u Njemačku. Tamo su ga već čekali brat i sestra. Aqil je dobio je azil.

Pomaže otkriti džihadiste među migrantima

Sada je siguran u Njemačkoj gdje radi s obavještajcima kako bi otkrili potencijalne teroriste prerušene u migrante, koji su mu uništili život i ubili brojne članove njegove obitelji i prijatelje.

Ranije ove godine, dok je boravio u jednom izbjegličkom hostelu u Bavarskoj, identificirao je jednog od svojih otmičara koji ga je ranije mučio.

Dosad je ukazao na 30 potencijalnih osumnjičenika, no nije bilo dovoljno dokaza da ih se uhiti.

Ipak, ukazao je policiji na njih stoga su sada pod budnim okom vlasti.

- Vidio sam što su učinili u Parizu i Bruxellesu i strah me jer su europske države najsigurnije, a ISIL hoće zapaliti svijet i uvući ga u rat. Njihov radikalni mentalitet ne prihvaća ništa drugačije. Ili ste radikalni musliman i prihvaćate ih, ili će vas ubiti. Dokle god takav mentalitet postoji, oni će nas napadati, neće nas pustiti na miru - govori Aqil.

Zahvaljujući njemu, pokrenute su istrage o više od 400 migranata za koje se sumnja da su povezani sa ekstremistima.

- Svatko od nas trebao bi učiniti što god je u njegovoj moći  kako bi na svoj način napao ISIS. Napad je moguć, ne samo oružjem, veći i na drugi način - zaključuje Aquil.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21