Obavijesti

News

Komentari 302

Lovro: Upisat ću fakultet kad promijene nepravedna pravila

Iako slovi za genijalca koji sa samo 23 godine ima 15-ak prestižnih inovatorskih nagrada, mladi Zagrepčanin kaže kako se razočarao u sustav obrazovanja

VIDEO

U Austriji ili Njemačkoj bi Lovri Dujniću (23) omogućili sve jer u njemu možda leži budući Tesla, a kod nas ga silom pokušavaju svrstati u prosjek. To je problem sa svom nadarenom djecom. Sustav ih sputava umjesto da ih usmjerava u razvoju vještina. Vani ne samo da bi završio fakultet, nego bi se društvo potrudilo da mu omogući razvoj i nakon toga, govori logopedinja prof. Jadranka Lađarević koja radi s nadarenima. 

Sveučilište ne zanimaju njegove nagrade

Više puta je javno upozoravala na potrebu izrade programa koji bi od osnovne škole pratili nadareno dijete i pomogli mu tijekom školovanja. Lovro je osmislio kako pomoću interneta upravljati automobilom bilo gdje u svijetu. Smislio je pomagalo za slijepe koje svjetlost pretvara u zvuk pomažući im tako registrirati je li dan ili noć. Izradio je prototip CNC plotera, aparata nalik printeru koji velike nacrte ne mora više printati samo na papiru. Umjesto olovke stavio je glodalo pa ih može isprintati na drvetu ili uz pomoć lasera na metalu ili drugim površinama. Na maturi je pao na hrvatskom jeziku i morao je ponavljati ispit. Radi toga je izgubio termin na ljetnom upisnom roku i nije se uspio upisati na željeni Fakultet elektrotehnike i računarstva.

- Htio sam se upisati i na Tehničko veleučilište u Zagrebu. Donio sam svoje nagrade misleći da će mi pomoći pri upisu, no ondje su mi rekli da one za njih ne znače ništa. Zaključio sam da nema smisla ni pokušavati više - govori Lovro koji trenutačno radi kao suradnik u nastavi u Strojarskoj i tehničkoj školi Fausta Vrančića u Zagrebu. Tu školu je i završio.

- Strukovne škole puno više pomažu mladima od gimnazija. Gimnazije se svode na bubanje, a strukovne škole te nauče kako izraditi konkretan predmet i kako se osposobiti za život. Svi stručni kabineti imaju zastarjelu opremu, no i to je bolje nego slušati kemiju u kabinetu u kojem nema ni jedne epruvete, a najveći eksperiment je bacanje kockice šećera u čašu. Takvo okruženje ne potiče radoznalost - iskren je Lovro. Smatra da bi nastavni program trebalo slagati u skladu s učenikovim interesima.

U sustavu nema mjesta za nadarene

- Ako se vidi da netko ima više sklonosti za tehničke predmete, onda bi trebalo pojačati taj dio nastave, a smanjiti nešto što mu neće trebati. Meni je najteži dio školovanja bio lektira. Danas mi to ne treba, a nitko od nastavnika nije ocjenjivao koliko sam znanstvenih časopisa pročitao i što sam iz njih upamtio - kaže. Nije optimističan oko budućnosti mladih s iznadprosječnim interesima. Obeshrabren sustavom, ipak nije odustao od svojih snova. I dalje se bavi inovacijama i znanstvenim istraživanjima, iako svoje ideje ne može pretočiti u znanstvene radove jer nema formalno sveučilišno obrazovanje. I to je jedini razlog zbog kojeg žali što ipak nije završio fakultet.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 302
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa