News

Komentari 13

Lučka kapetanija opet u akciji: Naplatili 234.700 kuna kazni

Lučka kapetanija opet u akciji: Naplatili 234.700 kuna kazni

Zbog povećanog broja pomorskih nesreća ove godine, Ministarstvo mora i prometa najavljuje učestalije akcije Lučkih kapetanija do kraja sezone

Lučke kapetanije diljem Jadrana četvrtak su posvetile akciji "Sigurna plovidba 2021.", posebno posvećenoj nadzoru nad putničkim brodovima na na jednodnevnim izletima, putničkim brodovima na višednevnim putovanjima i brodicama za prijevoz putnika ali i kontrolu svih vidova nedozvoljenog glisiranja uz obalu.

Kako su izvijestili na kraju dana, u 10 sati pregledana su 343 broda ili brodice na području od Pule do Dubrovnika. Utvrđeno je 127 povreda propisa te je naplaćeno impresivnih 243.700 kuna. Podignuto je pet optužnih predmeta, te su izdane četiri zabrane daljnje plovidbe.

- Cilj ove akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila - poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U akciji su sudjelovala su sva raspoloživa plovila (22) i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru (njih 93), a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli sposobnosti brodova, odnosno brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran, izvijestili su. Također, provjeravala se plovidba brodova/brodica, kao i drugih plovnih objekata sukladno Pravilniku o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, posebno u područjima intenzivne plovidbe.

- Obzirom da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja pomorskih nesreća povećan je i broj izvanrednih koordiniranih akcija kontrole pomorskog prometa na od svih lučkih kapetanija a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone - poručuju iz Ministarstva.