Obavijesti

News

Komentari 0

Ludbrežani Antun i Gabrijela Golubić dobitnici priznanja Pravednik među narodima

Ludbrežani Antun i Gabrijela Golubić dobitnici priznanja Pravednik među narodima
10

U Hrvatskoj su dosad proglašena 122 Pravednika među narodima, a u četvrtak su se tom popisu i službeno pridružili Antun i Gabrijela Golubić koji su pod svoju skrb uzeli židovskog dječaka Chaima Yaakova Mozesa

VIDEO

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić prilikom svečane dodjele priznanja Pravednik među narodima za pokojne Antuna i Gabrijelu Golubić u četvrtak je rekao da je ponosan zbog toga što su stanovnici Ludbrega tijekom Drugog svjetskog rata znali pokazati dobrotu koja spašava ljudske živote.

Riječ je o priznanju jeruzalemskog Memorijalnog centra Jad Vašem čija je glavna zadaća očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i odavanje priznanja pojedincima koji su u vrijeme holokausta riskirali svoje živote kako bi spasili živote Židova i njihovih obitelji.

U Hrvatskoj su dosad proglašena 122 Pravednika među narodima, a u četvrtak su se tom popisu i službeno pridružili Antun i Gabrijela Golubić koji su pod svoju skrb uzeli židovskog dječaka Chaima Yaakova Mozesa nakon što su mu i majka i otac bili odvedeni u logore te mu tako spasili život, istaknuto je na svečanosti.

Velika čast

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradonačelnik Bilić naglasio je kako je riječ o velikoj časti za Grad Ludbreg.

„Ponosni smo na činjenicu da su naši stanovnici tijekom Drugog svjetskog rata znali izabrati pravu stranu i pokazati dobrotu koja spašava ljudske živote”, rekao je Bilić.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor koji je poručio kako se na današnji dan Izrael prisjeća šest milijuna židovskih žrtava ubijenih tijekom holokausta.

„Jako je simbolično što smo danas ovdje u Ludbregu kako bismo odali počast nežidovskoj obitelji koja je riskirala svoje živote kako bi spasila jednog židovskog dječaka koji je zahvaljujući njima živ”, rekao je Mor zaključivši kako ovo priznanje može predstavljati mali korak za Hrvatsku u smjeru suočavanja sa svojom prošlošću.

Priznanje je preuzeo nasljednik obitelji Golubić, Vlado Herceg iz Ludbrega koji je pojasnio kako su njegovi rođaci primili Yaakova kao svoje dijete.

„Oni su izgubili sina koji je stradao od zaostale mine pa su se nadali da će dječak ostati kod njih, imali su mogućnosti da ga hrane, no situacija je bila takva da su rođaci došli po njega i odveli ga u Izrael gdje još uvijek živi”, rekao je Herceg.

Na svečanoj ceremoniji u Ludbregu bili su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, savjetnica predsjednika Zorana Milanovića za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić te župan Međimurske županije Matija Posavec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag