Obavijesti

News

Komentari 260

Ukrajina: Rusija je granatirala selo kod Hersona; Ukrajinske snage napreduju kod Bahmuta

Ukrajina: Rusija je granatirala selo kod Hersona; Ukrajinske snage napreduju kod Bahmuta

Ušli smo i u 447. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev posljednjih tjedana prima sve više stranog oružja, Rusi se lagano povlače iz dijelova Bahmuta, a uskoro se očekuje i puna ukrajinska protuofenziva...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.58

Ukrajina: Eksplozije u Nikolajevu, ima i požara

22.22

Mađarska blokirala sljedeću tranšu vojne potpore Ukrajini iz EPF-a

Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore Ukrajini osigurane u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), priopćio je u utorak ured vladinog glasnogovornika.

EPF, uspostavljen 2021. godine, izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU-a da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost.

"Mađarska se ne slaže s činjenicom da Europska unija zajedno s drugim postojećim alatima koristi EPF samo za Ukrajinu jer to ne dopušta usmjeravanje dovoljno sredstava za promicanje interesa EU-a u drugim područjima", rekao je ured glasnogovornika mađarske vlade u odgovoru Reutersu putem e-maila o izvješću talijanskih medija o tom pitanju.

Rečeno je da druga područja u kojima bi se sredstva mogla koristiti uključuju Balkan ili sjevernu Afriku.

21.25

Plenković: Hrvatska pristupa registru štete za Ukrajinu

Hrvatska će pristupiti registru štete kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak uoči samita Vijeća Europe u Reykjaviku. 

"Konkretno postignuće" sastanka na vrhu članica Vijeća Europe bit će registar štete za Ukrajinu čije će sjedište biti u Haagu, rekao je premijer novinarima. 

"To je jedan dogovor država. Hrvatska tomu pristupa. Ukupan budžet te, možemo reći organizacije, nove strukture bit će oko osam milijuna eura, mi ćemo tu dati svoj doprinos. Ideja je da sve ratne štete koje Ukrajina registrira, a one su enormne, se ovdje verificiraju i registriraju i vidi na koji način se ta šteta može kompenzirati", rekao je Plenković.

Objasnio je da je jedno prikupljanje donacija za obnovu Ukrajine, a drugo vidjeti na koji način utvrditi reparacije, to jest "okrenuti se prema Rusiji čija je vojska i počinila te štete". 

20.36

Macron: Europa će napraviti registar štete zbog ruskog razaranja Ukrajine

19.46

Muškarac preimenovao sina kojem je isprva dao ime Putin

Komentari 260