Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
48 komentara

Mađarska je dala ponudu za kupnju 25 posto LNG terminala

Szijjarto je istaknuo da je strateški interes Mađarske da se taj terminal izgradi i da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni. Dodao je da su odluka i planovi za terminal doneseni

LNG
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
48 komentara

Mađarska vlada dala je ponudu za kupnju 25 posto udjela u LNG terminalu koji će se graditi u Hrvatskoj, potvrdio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto novinarima, poručivši i da je Mađarskoj interes da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni te da neće kupovati plin po višoj cijeni od sadašnje, javlja RTL

Peter Szijjarto o tome je razgovarao s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, a kazao je i da je za središnju Europu ključna diversifikacija opskrbe plinom. 

Szijjarto je istaknuo da je strateški interes Mađarske da se taj terminal izgradi i da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni. Dodao je da su odluka i planovi za terminal doneseni, no da nema napretka implementaciji tog terminala.

POTVRDIO MINISTAR ĆORIĆ Poslali pismo namjere: Mađari žele četvrtinu LNG terminala

Ujedno, kazao je da Hrvatska 'još nije dala jasan odgovor' o tome, jer odluku o mađarskoj ponudi želi donijeti istodobno kad se ugovore količine plina za isporuku.

Ulaganje u taj terminal Szijjarto je ocijenio strateškim pitanjem,  no ustvrdio je i da 'zasigurno neće kupovati plin po višoj cijeni od sadašnje, te da će se pregovori nastaviti. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je u ponedjeljak da je primio pismo namjere Mađarske za kupnju 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska, a smatra kako bi interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao pratiti i interes za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku. 

- Mene osobno ne čudi ovaj interes Republike Mađarske. Međutim, interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao bi pratiti i interes za zakup. To je upravo ono o čemu ću razgovarati s mađarskim kolegom tijekom druge polovice ovog tjedna, ali vjerujem i u narednim tjednima i mjesecima - rekao je Ćorić.

Ministar Ćorić je i danas ponovio da je izgradnja LNG terminala strateški projekt, a pozdravio je i opredjeljenje HEP-a kao ključnog partnera u realizaciji ovog projekta, ujedno i njegovog suvlasnika.

- Vjerujemo da će interes kako privatnih kompanija tako i država za zakup, a i ulazak u vlasničku strukturu LNG terminala, kako privatnih kompanija tako i država, u slijedećim mjesecima i godinama biti sve veći - kazao je za Hinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message