Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Mađarska je dala ponudu za kupnju 25 posto LNG terminala

Szijjarto je istaknuo da je strateški interes Mađarske da se taj terminal izgradi i da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni. Dodao je da su odluka i planovi za terminal doneseni

LNG
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
48 komentara

Mađarska vlada dala je ponudu za kupnju 25 posto udjela u LNG terminalu koji će se graditi u Hrvatskoj, potvrdio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto novinarima, poručivši i da je Mađarskoj interes da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni te da neće kupovati plin po višoj cijeni od sadašnje, javlja RTL

Peter Szijjarto o tome je razgovarao s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, a kazao je i da je za središnju Europu ključna diversifikacija opskrbe plinom. 

Szijjarto je istaknuo da je strateški interes Mađarske da se taj terminal izgradi i da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni. Dodao je da su odluka i planovi za terminal doneseni, no da nema napretka implementaciji tog terminala.

POTVRDIO MINISTAR ĆORIĆ Poslali pismo namjere: Mađari žele četvrtinu LNG terminala

Ujedno, kazao je da Hrvatska 'još nije dala jasan odgovor' o tome, jer odluku o mađarskoj ponudi želi donijeti istodobno kad se ugovore količine plina za isporuku.

Ulaganje u taj terminal Szijjarto je ocijenio strateškim pitanjem,  no ustvrdio je i da 'zasigurno neće kupovati plin po višoj cijeni od sadašnje, te da će se pregovori nastaviti. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je u ponedjeljak da je primio pismo namjere Mađarske za kupnju 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska, a smatra kako bi interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao pratiti i interes za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku. 

- Mene osobno ne čudi ovaj interes Republike Mađarske. Međutim, interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao bi pratiti i interes za zakup. To je upravo ono o čemu ću razgovarati s mađarskim kolegom tijekom druge polovice ovog tjedna, ali vjerujem i u narednim tjednima i mjesecima - rekao je Ćorić.

Ministar Ćorić je i danas ponovio da je izgradnja LNG terminala strateški projekt, a pozdravio je i opredjeljenje HEP-a kao ključnog partnera u realizaciji ovog projekta, ujedno i njegovog suvlasnika.

- Vjerujemo da će interes kako privatnih kompanija tako i država za zakup, a i ulazak u vlasničku strukturu LNG terminala, kako privatnih kompanija tako i država, u slijedećim mjesecima i godinama biti sve veći - kazao je za Hinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message