Obavijesti

News

Komentari 15

Ma tko bi zaboravio na Rojseve guslare, Ivine štapove i Mikšića

Ma tko bi zaboravio na Rojseve guslare, Ivine štapove i Mikšića
1

Mi smo se pokušali sjetiti koliko su loše to radili u prijašnjim kampanjama i shvatili da je i ranije bilo bizarnih kandidata kao što je ovih izbora Dario Juričan, ali oni su mislili zaozbiljno

VIDEO

Brojimo dane do nedjelje kada će se održati sedmi izbori za predsjednika RH od samostalnosti. Komunikacijski stručnjaci većinom se slažu u jednom - da kandidati nerijetko loše komuniciraju svoje poruke biračima. 

Mi smo se pokušali sjetiti koliko su loše to radili u prijašnjim kampanjama i shvatili da je i ranije bilo bizarnih kandidata kao što je ovih izbora Dario Juričan, ali oni su mislili zaozbiljno.

Pokojni Franjo Tuđman izabran je za predsjednika dva puta, 1992. i 1997., njegove slogane izgovarala su i mala djeca, a časne sestre bile su statistice u njegovim spotovima. Gotovčevu kampanju tada je zasjenio napad u Puli, a Tomac je u kampanju ušao opozicijskim floskulama. Poprilično bizarne, ali za to doba, uobičajene političke kampanje.

Nakon njegove smrti održali su se izbori 2000. godine, u njima je Dražena Budišu pobijedio Stjepan Mesić, iako nije bio favorit.

Nakon toga su uslijedili izbori 2005. godine na kojima se za Pantovčak kandidiralo čak 13 ljudi, među njima su bili Miroslav Ćiro Blažević, Doris Košta i Ljubo Ćesić Rojs. Te izbore obilježila je Mesićeva izjava o iskakanju Kosor iz paštete, a najbizarniju kampanju imao je general Rojs s promotivnim predizbornim CD-om na kojem su sudjelovali guslari.

Stihovi 'Ljubo Ćesić general dični, šaka mu je kao malj čelični...' pjevaju se i danas. Te je izbore ponovno odnio Mesić.

Nakon toga održani su izbori 27. prosinca 2009. godine. Mesić se više nije mogao kandidirati, a u drugom krugu izbora suprotstavili su se Milan Bandić i Ivo Josipović. Bandić svojim promoviranjem 'delanja od jutra do mraka' ipak nije uspio pobijediti.

Na tim su se izborima u predsjedničkoj utrci našli i Nadan Vidošević, Damir Kajin kao kandidat IDS-a, nezavisni kandidati Dragan Primorac, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Josip Jurčević i Boris Mikšić.

Mikšić je bio jedan od najosebujnijih kandidata, tvrdio je da su mu Sanader i Mesić namjestili predsjedničke izbore 2005., kada se također bio kandidirao i podmetnuli Jadranku Kosor kao žrtveno janje. Njegove osebujne političke istupe najbolje je opisala satirična crtana serija 'Laku noć Hrvatska'.

Nadan Vidošević je pak već 2009. prepoznao vrijednost Facebooka:

Godina 2014. prerasla je u izbornu godinu punu čudnih političkih poruka, a u prosincu se te godine pojavio najmanji broj kandidata, njih četvero. Najmlađi predsjednički kandidat ikad, Ivan Sinčić, kao i Milan Kujundžić, koji je čak izašao tada iz HDZ-a, kako bi se suprotstavio Kolindi Grabar-Kitarović. Ivo Josipović je tada izgubio od aktualne predsjednice.

Svi se sjećamo bizarnog spota Ive Josipovića koji zajedno sa svojim pristalicama stvara čudnu glazbu drvenim štapovima, a do dana današnjeg nije jasno što je htio poručiti tom snimkom.

I Vilibor Sinčić tada je objavio promidžbeni spot koji izaziva osjećaj 'susramlja', isti možete pogledati u nastavku:

Posljednja predsjednička izborna noć ipak se najviše pamti po uskliku čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka 'Imamo predsjednicu', koji je postao neiscrpan izvor parodija mjesecima nakon.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag