News

Komentari 1

Macron ide u Budimpeštu na skup s Višegradskom četvorkom

Macron ide u Budimpeštu na skup s Višegradskom četvorkom

Macron je prvi šef francuske države koji će posjetiti Budimpeštu od posjete bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2007.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetit će sljedeći ponedjeljak Mađarsku gdje će razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom, a sudjelovat će i na samitu s premijerima Višegradske skupine (V4).

Mađarska je posljednja zemlja EU-a koju Macron posjećuje u okviru turneje koju je započeo početkom svog petogodišnjeg mandata.

Osim s mađarskim dužnosnicima, francuski će se predsjednik, kazao je u utorak glasnogovornik šefa mađarske vlade Bertalan Havasi, "sastati i s premijerima srednjoeuropskih država, osim s mađarskim, i s poljskim, slovačkim i češkim, na samitu Višegradske skupine".

Po dolasku u Budimpeštu Macron će održati "bilateralni sastanak s predsjednikom Janosom Aderom, a potom s premijerom Viktorom Orbanom".

S čelnicima V4, Macron će razgovarati o prioritetima francuskog predsjedanja Unijom koje Pariz preuzima 1. siječnja, objavila je Elizejska palača.

Francusko predsjedanje EU-om poklopit će se u toj zemlji s predsjedničkom kampanjom u travnju i parlamentarnim izborima u lipnju.

Macron je prvi šef francuske države koji će posjetiti Budimpeštu od posjete bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2007.

Kako je priopćila Elizejska palača, Macron će u Budimpešti razgovarati o nekim prioritetnim pitanjima na europskoj razini, posebice o klimatskoj i digitalnoj tranziciji, jačanju europske obrane, razvoju socijalne Europe i europskom upravljanju sustavom azila i migracija.

Francuski predsjednik će također razgovarati i o europskim zahtjevima na području pravne države i poštivanja europskih vrijednosti.

Agencija podsjeća da je Mađarska u sukobu s Bruxellesom oko reforme pravosuđa, medija, izbjeglica, nevladinih udruga i manjina.

Macron će se također sastati i s predstavnicima oporbenih političkih stranaka i odati počast filozofkinji Agnes Heller, disidentici u vremenu komunističkog režima, koja je preminula 2019. u 90-oj godini života. Heller je bila simbol otpora intelektualaca Viktoru Orbanu, dodaje agencija France presse.

Najčitaniji članci