News

Komentari 0

Macron je objavio kandidatu za predsjedničke izbore u travnju

Macron je objavio kandidatu za predsjedničke izbore u travnju

"Nismo postigli sve što smo zacrtali. Postoje stvari koje bih, uz iskustvo koje sam stekao s vama, vjerojatno učinio drukčije", napisao je francuski predsjednik Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u travnju natjecati za još jedan mandat i voditi drugi najveće gospodarstvo eurozone u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu i nakon pandemije covid-19.

Macron je kandidaturu najavio u pismu koje je objavilo nekoliko regionalnih novina.

Ako uspije bit će prvi francuski predsjednik u dva zadnja desetljeća koji je uspio obnoviti mandat.

"Nismo postigli sve što smo zacrtali. Postoje stvari koje bih, uz iskustvo koje sam stekao s vama, vjerojatno učinio drukčije", napisao je Macron.

Kandidaturu je objavio manje od dva mjeseca do prvog izbornog kruga 10. travnja.

Ankete govore da je favorit za pobjedu u utrci s mnoštvom izazivača na desnici i ljevici.

Macronu je podrška porasla za dva posto prema IFOP anketi za Paris Match. Sada uživa 28 posto podrške, najviše otkako se provode ankete.

Druga je desničarka Marine Le Pen, izgubila je 0,5 postotnih bodova podrške i sada je na 16 posto, dok je trećeplasirani Eric Zemmour pao na 14 posto podrške. Podrška konzervativki Valerie Pecresse pala je za jedan posto, na 13 posto.

Macron je predvodio europske napore da se izbjegne rat u Ukrajini. Susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije u veljači i proteklih je tjedana provodio sate na telefonu s njim i drugim svjetskim liderima.

U četvrtak je telefonski ponovno razgovarao s Putinom i rekao da neće odustati od mirovnih napora.

"Nismo u ratu s Rusijom". "Odlučio sam ostati u kontaktu s predsjednikom Putinom i neumorno ću nastaviti činiti sve što je potrebno da ga uvjerim da se odrekne oružane sile", rekao je Macron.

Ruska invazija na Ukrajinu poljuljala je njegove desničarske protivnike i prisilila rusofile Le Pen i Zemmoura da pravdaju svoju prijašnju potporu Putinu.

Najčitaniji članci