Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Mađari blokirali Ukrajince za NATO: Vratite nam naša prava

Mađarska se sukobila s Ukrajinom zbog ograničenja prava za oko 150.000 etničkih Mađara da koriste svoj materinski jezik, nakon što je Ukrajina 2017. donijela zakon o ograničenju uporabe manjinskih jezika

FILE PHOTO: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto attends a news conference at the Itamaraty Palace in Brasilia
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da će Mađarska blokirati ukrajinsko članstvo u NATO-u dok Kijev etničkim Mađarima ne vrati prava koja su imali, prije no što je zakon o jeziku manjinama ograničio pristup edukaciji na njihovim materinskim jezicima.

Mađarska se sukobila s Ukrajinom zbog ograničenja prava za oko 150.000 etničkih Mađara da koriste svoj materinski jezik, pogotovo u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. donijela zakon o ograničenju uporabe manjinskih jezika.

- Ne tražimo dodatna prava za Mađare u Transkarpatiji, nego samo ona prava koja su imali prije -  rekao je Peter Szijjarto za državnu agenciju MTI na samitu tu NATO-a u Londonu.

NATO leaders arrive for a reception at Downing Street, in London BIO NA SUMMITU U LONDONU Plenković se slikao kod kraljice pa otišao kod premijera Borisa

Mađarska je rekla da je otvorena za konzultacije s Ukrajinom o tom pitanju.

Odnosi Ukrajine i Rusije narušeni su zbog ruske aneksije Krimskog poluotoka 2014. i njihove potpore separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini u sukobu u kojemu je život izgubilo više od 13.000 ljudi.

Jezik je osjetljivo pitanje u Ukrajini, gdje neki ukrajinski govornici tvrde da je rusko nametanje naslijeđe iz sovjetskog doba koje potkopava ukrajinski identitet.

Proteklih godina vlasti su nastojale promicati ukrajinski jezik u državnim institucijama, školama, televiziji i u medijima.

Venecijanska komisija, tijelo EU za ljudska prava, 2017. je pozvala Ukrajinu da osigura osnovnu razinu obrazovanja na službenim jezicima Europske unije, poput mađarskoga i rumunjskoga, budući da obje te zemlje imaju značajne manjine u Ukrajini.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message