Obavijesti

News

Komentari 161

Mađari 'izorali' Todorićev otok i sagradili 9 bungalova. I ne staju

Mađari 'izorali'  Todorićev otok i sagradili 9 bungalova. I ne staju
14

TRESE, LUPA, UDARA Iako se na otoku ne smije graditi ništa, Mađari ne prestaju s radovima... Tvrtka Zelena nekretnina, koju je osnovao mađarski investicijski fond, bespravno je sagradila bungalove

VIDEO

Tvrtka Zelena nekretnina, koja je od Hrvatske dobila otok Smokvicu kraj Rogoznice u zakup na 30 godina, sagradila je na otoku devet bungalova usprkos zabrani bilo kakve nove gradnje.

Otok je u nadležnosti MORH-a s obzirom na to da se na njemu nalaze vojni objekti i postrojenja, a u fokus javnosti dospio je prije nekoliko godina kad se doznalo da je obitelj Todorić Smokvicu koristila dvadesetak godina bez plaćanja ijedne kune najma državi.

Tvrtka Zelena nekretnina, koju je osnovao mađarski investicijski fond, nije samo bespravno sagradila bungalove nego je do njih na jugozapadnom dijelu otoka, uz otvoreno more, dovela i struju i vodu, odnosno doslovno uzorala veći dio otoka.

Cijelo je područje vojni objekt

Još sredinom prošle godine mještani Rogoznice upozoravali su da je na otok dovezena teška mehanizacija, bageri i gusjeničari, te da se nešto nelegalno događa. Prema posljednjim informacijama, inspekcija Državnog inspektorata prošlog je tjedna bila na Smokvici i utvrdila stanje, ali njihov nalaz još nismo dobili. Na naš upit dobili smo odgovor Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, u kojem jasno piše da je “bilo kakva nova gradnja na otoku trenutno onemogućena budući da se prema Prostornom planu cijeli otok nalazi u području posebne namjene N (vojna namjena)”.

Skandalozna priča o nelegalnim radnjama na otoku Smokvici seže još u devedesete godine, a najveću pozornost dobila je kad se prije nekoliko godina doznalo da je obitelj Todorić dvadesetak godina otok koristila bez plaćanja najma ili zakupa, a Ivica Todorić na otoku je sagradio i ljetnikovac.

Smokvica je nekad bila vojni objekt, a navodno je tamo bilo smješteno teško naoružanje, ali i prijamna stanica hidroakustičnih plutača koje su trebale osluškivati približava li se neka neprijateljska podmornica. “U nekoliko godina trebalo je zapušteni otok pretvoriti u elitni centar. Na početku je najvažnije bilo riješiti infrastrukturu otoka, uvesti struju i vodu. Nakon toga sam prokrčio dvanaest hektara guste borove šume, oko cijelog otoka napravio šetnicu, osvijetlio staze. Postojeće vojne zgrade trebalo je posve rekonstruirati i od njih napraviti elitne apartmane. Danas gotovo nestvarno djeluje da je objekt s četiri velika apartmana nekad bio vojnička menza”, objasnio je svojevremeno Ante Lušić. Ljetnikovac, prvi objekt sagrađen na otoku daleke 1932., dugo je služio za smještaj časnika i bio oličen zelenom bojom.

MORH je tražio 1999. raskid ugovora

- Tek kad smo počeli restaurirati ljetnikovac, shvatili smo da se ispod naslaga masne zelene boje krije ručno klesani bijeli brački kamen. Samo za restauraciju fasade ljetnikovca na otok smo morali dopremiti četiri i pol tone kremenog pijeska. Danas je ljetnikovac vila koja služi kao predsjednički apartman. Ima samo četiri ležaja, a opremljena je jacuzzijem, saunom i trim kabinetom - ispričao je Lušić u razgovoru za Nacional 2004. godine.

Problemi su počeli još 1999. godine, kad je MORH tražio raskid ugovora o zakupu, a u slučaj se uključilo i Državno odvjetništvo. Lušiću je pao teret s ramena kad mu je na vrata pokucao Ivica Todorić i ponudio kupnju čitavoga Grafoplasta, a time i otoka. Todorić je Lušića zadržao na čelu tvrtke i zadužio za upravljanje Smokvicom te od tada otok godinama koriste kao svoju ljetnu oazu za koju nije plaćana koncesija, koja bi svih ovih godina, prema riječima ministra Gorana Marića, ukupno stajala oko 200 milijuna kuna.

Tek 2017. godine provedena je ovrha i Smokvica je te godine u rujnu vraćena državi sa svim pripadajućim objektima u površini od 168.865 metara. Nadležni su tad izvijestili da su na otoku zatekli sve objekte popisane u elaboratu.

- Glavni objekti su jako lijepi i dobro očuvani, a unutra nisu zatečene mnoge pokretnine, nego samo namještaj koji je popisan i to će se ostaviti ovrhovoditelju na čuvanje - rekla je tad ovršiteljica Juričev Šprljan s Općinskog suda u Šibeniku.

Dodala je da su pomoćni objekti u dosta derutnom stanju i da se vjerojatno nisu ni upotrebljavali.

Na Smokvici se nalazi ukupno 20 objekata (19 vojnih i jedan novoizgrađeni). Sve je ispražnjeno, pa je skinut i jacuzzi. Ostao je samo sitni inventar.

Godinu kasnije, 2018. godine, raspisan je javni natječaj na kojem je tvrtka Zelena nekretnina dobila otok u zakup na 30 godina. Tvrtka je otok trebala koristiti za osobne svrhe i ugostiteljstvo te je imala pravo na dogradnju ili uređenje određenih objekata, dok je svaka nova gradnja na otoku zabranjena.

Mađari nisu htjeli odgovarati na pitanja

Inače, kad je 2018. tadašnji ministar državne imovine Goran Marić potpisivao ugovor s novim koncesionarom, od novog - mađarskog - gazde ove oaze nije se moglo čuti doslovno ništa. Nije želio odgovarati na novinarska pitanja pa je tad javnost ostala uskraćena za što će otok od 144.000 četvornih metara uopće biti korišten

Hoće li svatko moći doći na otok, što je u vrijeme Todorića bilo zabranjeno? Za što će služiti? Planiraju li Mađari ulagati? Sva ta pitanja su ostala neodgovorena.

- Ne mogu utjecati kako će oni komunicirati s javnosti. Mogu samo reći da su oni ispunili jedini uvjete na natječaju, dali su i bankovno jamstvo. Osnivač je fond iz Mađarske. Oni uzimaju objekte u viđenom stanju i ne mogu ništa novo graditi - rekao je tad ministar Marić.

Inače, kako su te 2018. otkrili novinari 24 sata, iza tajanstvene mađarske tvrtke i fonda stajala je OTP banka Mađarska. A čelnik OTP-a i suvlasnik je dobri prijatelj Ivice Todorića i vjerojatno najmoćniji poslovni čovjek u Mađarskoj - Sandor Csany.

Njih dvojicu je povezala ljubav prema lovu, ali i poslovna suradnja. Csany je mađarski milijarder, vlasnički je OTP povezan i s MOL-om, a pisalo se i o njegovu netransparentnom poslovanju preko off shore kompanija.

Tvrtka Zelena nekretnina, koja je sad uzela u zakup Smokvicu, osnovana je nedugo prije preuzimanja otoka. Nakon dvije godine krenuli su u “rekonstrukciju” otoka.

S obzirom na novoizgrađene objekte te uvođenje vode i struje na nepristupačnim dijelovima otoka, i to bez ikakve dozvole, zabrana je očito prekršena. Potvrdili su nam to i iz Državnog inspeltorata:

- Kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je investitor naknadno izgradio devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka. S obzirom na to da je inspekcijski postupak u tijeku o utvrđenom činjeničnom stanju obavijestiti ćemo Vas po okončanju istog - stoji u priopćenju.

U mondeni je ljetnikovac Gazda dolazio helikopterom

Skandalozna priča o nelegalnim radnjama na otoku Smokvici seže još u devedesete godine.

A najveću pozornost dobila je kad se prije nekoliko godina doznalo da je obitelj Todorić dvadesetak godina koristila otok bez plaćanja najma ili zakupa, a Ivica Todorić na otoku je sagradio i ljetnikovac.

Zagreb: Dolazak Ivice Todorića na Općinski kazneni sud

Sve je počelo 1995. godine, kad je Ante Lušić, vlasnik tvrtke Grafoplast, dobio od općine Rogoznica pravo korištenja otoka na 30 godina.

Lušić je nekoliko godina kasnije to pravo predao Ivici Todoriću, koji je sagradio ljetnikovac i nije plaćao koncesiju, ali je sve što je napravio na otoku morao ostaviti državi. Na otok je često dolazio helikopterom.

Tek 2017. godine provedena je ovrha i otok Smokvica je vraćen državi.

Otok na kojem su uživali bogataši

Otok Smokvica, pravim imenom Vela Smokvica, prije Drugog svjetskog rata bio je mondeno okupljalište europskog jet-seta, nakon njega topnička bitnica i uporište bivše JNA, a 1991. godine dio herojskog pothvata hrvatskih branitelja u bitki za Šibenik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije