News

Komentari 5

Mađari su priznali: Kupili su sporni sustav za prisluškivanje

Mađari su priznali: Kupili su sporni sustav za prisluškivanje

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara

Čelnik odbora za obranu i unutarnje poslove mađarskog parlamenta priznao je u četvrtak da je ministarstvo unutarnjih poslova kupilo kontroverzni softver za nadzor Pegasus.

Tajne službe i policija djelovali su "sukladno zakonu u svim slučajevima", naglasio je Lajos Kosa, čelnik parlamentarnog odbora za obranu i unutarnje poslove u Budimpešti u četvrtak.

Bilo kakvo špijuniranje pomoću Pegasusa odobrili su suci ili ministarstvo pravosuđa, pojasnio je nakon sastanka parlamentarnog odbora, prenosi državna mađarska novinska agencija MTI.

Zastupnici su na odboru ispitivali ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o upotrebi Pegasusa. Detalji saslušanja pred odborom bit će tajni do 2050.

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara.

Neovisnim novinarima, vlasnicima medija i političarima u Mađarskoj instaliran je taj softver na mobitel bez njihova znanja.

Mađarska prvotno nije komentirala ta otkrića.

Posljednjih gotovo 12 godina u Mađarskoj je na vlasti nacionalistički Fidesz premijera Viktora Orbana kojega kritičari optužuju za potkopavanje vladavine prava.

Najčitaniji članci