Obavijesti

News

Komentari 5

Mađari su priznali: Kupili su sporni sustav za prisluškivanje

Mađari su priznali: Kupili su sporni sustav za prisluškivanje

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara

VIDEO

Čelnik odbora za obranu i unutarnje poslove mađarskog parlamenta priznao je u četvrtak da je ministarstvo unutarnjih poslova kupilo kontroverzni softver za nadzor Pegasus.

Tajne službe i policija djelovali su "sukladno zakonu u svim slučajevima", naglasio je Lajos Kosa, čelnik parlamentarnog odbora za obranu i unutarnje poslove u Budimpešti u četvrtak.

Bilo kakvo špijuniranje pomoću Pegasusa odobrili su suci ili ministarstvo pravosuđa, pojasnio je nakon sastanka parlamentarnog odbora, prenosi državna mađarska novinska agencija MTI.

Zastupnici su na odboru ispitivali ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o upotrebi Pegasusa. Detalji saslušanja pred odborom bit će tajni do 2050.

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara.

Neovisnim novinarima, vlasnicima medija i političarima u Mađarskoj instaliran je taj softver na mobitel bez njihova znanja.

Mađarska prvotno nije komentirala ta otkrića.

Posljednjih gotovo 12 godina u Mađarskoj je na vlasti nacionalistički Fidesz premijera Viktora Orbana kojega kritičari optužuju za potkopavanje vladavine prava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca