Obavijesti

News

Komentari 5

Mađari su priznali: Kupili su sporni sustav za prisluškivanje

Mađari su priznali: Kupili su sporni sustav za prisluškivanje

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara

VIDEO

Čelnik odbora za obranu i unutarnje poslove mađarskog parlamenta priznao je u četvrtak da je ministarstvo unutarnjih poslova kupilo kontroverzni softver za nadzor Pegasus.

Tajne službe i policija djelovali su "sukladno zakonu u svim slučajevima", naglasio je Lajos Kosa, čelnik parlamentarnog odbora za obranu i unutarnje poslove u Budimpešti u četvrtak.

Bilo kakvo špijuniranje pomoću Pegasusa odobrili su suci ili ministarstvo pravosuđa, pojasnio je nakon sastanka parlamentarnog odbora, prenosi državna mađarska novinska agencija MTI.

Zastupnici su na odboru ispitivali ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o upotrebi Pegasusa. Detalji saslušanja pred odborom bit će tajni do 2050.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara.

Neovisnim novinarima, vlasnicima medija i političarima u Mađarskoj instaliran je taj softver na mobitel bez njihova znanja.

Mađarska prvotno nije komentirala ta otkrića.

Posljednjih gotovo 12 godina u Mađarskoj je na vlasti nacionalistički Fidesz premijera Viktora Orbana kojega kritičari optužuju za potkopavanje vladavine prava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava