Obavijesti

News

Komentari 36

Magična fontana: "Vilinska voda nas drži vječno mladima"

Magična fontana: "Vilinska voda nas drži vječno mladima"
2

Vrelo muškarcima donosi brak, ženama mladost, ali oprez - rakija poništava učinak vode. Često pijem vodu s ovoga vrela. Iako imam 76 godina, osjećam se kao da mi je 15, kaže nam jedna od ‘korisnica’

VIDEO

Svaka žena koje popije vodu s ‘Cesarovca’ postane lijepa, dobra i zauvijek mlada. Ako pak muškarac popije vodi s ‘Cesarovca’, oženit će se Ogulinkom, govori legenda o Vrelu Cesarovcu, koje se nalazi u samom centru Ogulina.

Do njega dolazi čista i izvorska voda, ali ne bilo kakva, nego vilinska voda s izvora Zdiška u podnožju Kleka. Poznato je da je Klek čarobna planina na kojoj, osim vještica, ima i vila planinkinja. One su lijepe žene, odjeveno u bijelo sa sposobnošću da lete, dobre su i rado pomažu ljudima, a gdje su vile, ima i vilinske vode, a upravo ta voda i danas teče iz Vrela Cesarovac.

- Često pijem vodu na vrelu, kad god dođem u grad obavezno se ovdje osvježim i gucnem malo vode, a osjećam se kao da mi je 15 godina – rekla nam je Marija Cazin (76) iz Oštarija koja vodu iz Vrela pije već 60 godina.

Vedra Marija nam otkriva da se cijeli život njeguje umivajući se samo hladnom vodom, baš kao i njezina sugrađanka Đurđica Božićević (64).

- Voda je odlična, a doktor me nije vidio već deset godina.

Ogulinci, ali i brojni prolaznici rado zastaju kraj Vrela kako bi se osvježili izvorskom vodom i na trenutak predahnuli. Do njega je “skoknuo” i kršni mladić u naponu snage te s guštom “srknuo” malo izvorske vode.

- Često dođem ovdje, dok sam na poslu, onako uspuhan rado ‘skoknem’ i popijem malo ove vode koja je božanstvena. U braku još nisam, ali sam zaručen za jednu Ogulinku i vjerujem da me još samo jedna stepenica dijeli da mi se obistini legenda – osmjehnuo se Miodrag i odjurio dalje za poslom.

No kao u svim legendama, tako ni s ovom ne ide sve baš tako glatko, pa nam je direktorica ogulinskog Turističkog ureda Sonja Drašković otkrila i zamku.

- Magija vode poništava se čašicom ogulinske domaće šljivovice. Znači, ako bi muškarac nakon izvorske vode ‘trznuo’ rakiju, morao bi ponovno popiti vodu s vrela kako bi povratio moći vilinske vode. Kako nam je jedan iskusniji Ogulinac rekao, ovaj kraj je ranije bio jako dobro poznat po rodnim šljivama i šljivovici pa je trebalo dobro balansirati između rakije i vrela da se legenda obistini.

- Svaki dan pijem vodu s vrela kako bih održala mladolik izgled, a to svakako preporučujem svima – zaključila je Sonja.

Gotovo da i nije teško povjerovati u legendu jer su Ogulinke danas prelijepe i njegovane žene, zbog čega djeluju mlađima nego što jesu, a većina muškaraca koji su kušali vodu iz vrela doista su oženili Ogulinke.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"