Obavijesti

News

Komentari 131

Majka: Razotkrila sam pedofila koji na Facebooku vreba djecu

Majka: Razotkrila sam pedofila koji na Facebooku vreba djecu
1

ISTRAŽUJU: Slađana Lucić Blaži, majka troje djece, prijavila je muškarca čija su mete curice do 15 godina: Ovo sam prijavila kako bih potaknula roditelje da i oni prijavljuju...

VIDEO

Mama, molim te, pomozi mi. Neki čovjek šalje ružne poruke mojoj kolegici, obratio se sin (14) svojoj majci Slađani Lucić Blaži (32).

Pokazao joj je poruke koje je njegova školska kolegica (12) danima primala u sandučić za poruke na Facebooku. Pisao joj je muškarac. Od curice je tražio da mu pošalje svoje fotografije, ispitivao kakve gaćice nosi, je li se noćas dirala... Nazvao ju je putem Facebook veze, no curica je tad bila na nastavi i mobitel je dala učiteljici.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:14

- Znam da se učiteljica javila, rekla mu je da prestane. Škola je obavijestila roditelje i oni su ga blokirali na 'fejsu' svoje kćeri. Nisu prijavili policiji, no kad mi je sin sve ispričao, ja nisam mogla na tome stati. Poslala sam mu poruku sa svog profila i ne znam kako je on zaključio da imam 15 godina, pa je i meni počeo slati neprimjerene poruke – priča nam šokirana majka Blaži.

Iako njen sin nije bio direktna žrtva pedofila, njegova je majka odlučila kako će, i zbog druge djece, ali i opasnosti da i njezina djeca, a ima ih troje, su potencijalne žrtve pedofila na društvenim mrežama. Dopisivala se neko vrijeme s izvjesnim muškarcem. Poruke su bile gnjusne, a poslao joj je i fotografiju svojeg spolovila. Otišla je u policiju i sve prijavila.

- Nažalost, roditelji direktnih žrtava ne žele podnositi prijavu, za njih je priča blokiranjem riješena. No ja to neću pustiti. Ako nekoga blokiramo, time nismo ništa riješili. Iza bilo kojeg profila može se kriti bilo tko. Može to biti naš prvi susjed, netko kog djeca sreću svakodnevno. Moja dužnost kao majke je zaštititi djecu – kaže odvažna majka Blaži.

U PU varaždinskoj su se pozvali na Zakon o kaznenom postupku i Zakon o zaštiti osobnih podataka.

- Nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanje koje se odnosi na konkretnu osobu. Obavještavamo vas da policijski službenici provjeravaju sve informacije koje se odnose na možebitno počinjenje kaznenih djela koje se progone po službenoj dužnosti – odgovorili su nam iz policije.

Neslužbeno doznajemo da je policija pokrenula slučaj. Provjeravaju tko je muškarac i s koliko djece je u kontaktu. Prema dostupnim informacijama, živi u Francuskoj, a 'češljanjem' njegova profila policija je utvrdila kako su mu meta uglavnom djevojčice do 15 godina, a žrtve su iz cijele Hrvatske.

- Rekli su mi u policiji da bi sve bilo puno lakše kad bi roditelji žrtava htjeli surađivati. Roditelji ne žele, ali griješe. Ovo sam prijavila kako bih potaknula roditelje da i oni prijavljuju. Ne želim ispasti nikakav heroj, to je za policiju, a ne za skrivanje pod tepih – zaključila je Slađana Blaži iz mjesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Perverznjaka je prokazala i na Fejsu, što je pokrenulo lavinu. Tako su se neke majke organizirale i osnovale grupu 'Pedofili na netu – oprez'. U samo nekoliko dana u grupu se učlanilo više od 1200 članova. Mnogi od njih su žrtve pedofila, pa prepričavaju svoja traumatična iskustva. Ili su to majke koje sa svojom djecom prolaze pakao nakon što je njihovo dijete vrbovao pedofil. Kako nam je rekla Tea Franjčić, jedna od administratorica grupe, cilj im je poticati roditelje da prijavljuju sve slučajeve, ali i upozoriti na opasnosti interneta.

- Razmišljamo i o osnivanju udruge, da to ne ostane samo na Fejsu. Zalagat ćemo se za strože kazne za pedofile, ali i poticati institucije za češće akcije razotkrivanja – kaže Tea Franjčić.

Iskustva drugih roditelja: Kći mi je drhtala od straha

Roditelji djece, žrtava pedofila, uglavnom su zadovoljni reakcijom nadležnih institucija. Kažu da je policija posebno osjetljiva i susretljiva. No neki su imali i loše iskustvo.

- Nažalost, morala sam zvati poznanike da bi oni nazvali nekoga da policija reagira, jer u lokalnoj policijskoj postaji moju prijavu uopće nisu željeli zaprimiti. Govorili su mi da se ništa nije ni dogodilo – priča nam majka djevojčice (11) koja trenutno prolazi sudske rasprave, jer postupak protiv pedofila na sudu još je u tijeku.

Kako nikakve detalje o konkretnom predmetu ne smijemo objavljivati, a i moramo štititi dijete, majka je pristala ispričati soje iskustvo, ali anonimno.

- Kći je tad imala 10 godina i pokušao ju je ugrabiti i to doslovno. Pristupio joj je na javnom mjestu ali je, na sreću, nije uspio uvući u auto. Prije toga neprestano joj je preko Fejsa slao poruke. Živi u blizini, pratio ju je i virtualno i fizički. Sustav nas je mjesecima razočaravao. Na kraju se ipak sve pokrenulo – priča nam majka koja se boji dokle će njena kćer imati posljedice.

- Morala je u policiji i na sudu dati iskaz. Drhtala je od straha, morali smo je cijelo vrijeme držati u zagrljaju, objašnjavati joj da nije ništa kriva, da je pametna i da je najhrabrije dijete na svijetu. Tresla se svaki put kad smo morali ići na razgovore, prepoznavanja, na kraju i na sudu dati iskaz. I danas se boji. Nikad ne ostaje sama – gorko nam prepričava majka.

Prolazili su s njom psihoterapije, za to znaju samo u obitelji.

- Njoj puno toga još nije jasno, što je i razumljivo, jer ona je samo dijete i takve stvari ne bi ni trebala znati. Trudimo se i trudit ćemo se i dalje da zaboravi sve i da joj vratimo osmijeh na lice – velika je želja majke ove djevojčice.

Ona je u cijeloj drami imala više sreće od drugih curica. Njoj je manijak 'samo' nudio novac za seks. Srećom, nije na kraju uspio doći do njih kao do nekih drugih djevojčica koje su bile njegove žrtve. I zbog njih mu se sudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...