Obavijesti

News

Komentari 14

Makarski poduzetnik koji je za djelatnike sagradio dvije zgrade pomagao je i ljudima na Baniji

Makarski poduzetnik koji je za djelatnike sagradio dvije zgrade pomagao je i ljudima na Baniji

U stanove koje je izgradio Mijo Pašalić uselit će 13 djelatnika njegove firme 'Apfel'. Kvadrat stana će plaćati od 650 do 950 eura na rok od 15 godina, nebitno je hoće li ostati raditi u firmi ili će naći drugi posao

VIDEO

Lijepa priča iz Makarske. Poduzetnik Mijo Pašalić sagradio je dvije zgrade u kojima je 16 stanova. U njih će useliti 13 djelatnika koji rade u njegovoj firmi 'Apfel'.

Sagradio dvije zgrade za svoje zaposlenike: 'Sami nikada ne bi uspjeli izaći iz podstanarstva...'
Sagradio dvije zgrade za svoje zaposlenike: 'Sami nikada ne bi uspjeli izaći iz podstanarstva...'

Kvadrat stana će plaćati od 650 do 950 eura na rok od 15 godina, nebitno je hoće li ostati raditi u firmi ili će pronaći drugi posao. Pašalić je to napravio kako bi djelatnicima koji nemaju stambeno rješenje olakšao život. 

- Jednostavno smo shvatili da jedna naša kolegica, koja je podstanar i ima dvoje djece, nikada neće riješiti stambeno pitanje, kao ni druga radnica, samohrana majka koja je podstanar 11 godina - rekao je Pašalić za Slobodnu Dalmaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pašalić je ranije pokrenuo akciju s prijateljima Joškom Šarićem i Jovicom Šeganom 'Makarska rivijera i prijatelji za Petrinju, kako bi izgradili kuću šesteročlanoj obitelji Božidara Boltužića iz sela Jabukovac kod Petrinje. 

- Riječ je o jednostavnoj građevini koju smo prilagodili životu na selu. Boltužići još ne vjeruju da se njima to događa. Arhitektica nam je rekla da su je više puta pitali hoćemo li stvarno to napraviti za njih. Pa naravno da hoćemo, i pozivamo sve ljude dobrog srca da se uključe, ne samo stanovnici Makarske rivijere - rekla su nam tri prijatelja, Pašalić, Šarić i Šegan.

- Nas trojica smo dan nakon potresa razmišljali što bi konkretno mogli napraviti. Kako poznajemo puno ljudi, preko naših prijatelja u Petrinji krenuli smo u potragu za obitelji koja je ugrožena. Dva dana iza Nove godine došli smo u Petrinju, ali obitelj s kojom smo prvom stupili u kontakt rekla nam je da su se snašli preko donacija te nas uputili na Boltužiće. Za njih su nam kazali kako im je kuća uništena, neupotrebljiva, te da je riječ o samozatajnoj obitelji za koju nisu sigurni kako će se i hoće li se snaći.  Žive skromno od poljoprivrede i stočarstva. Njihova kuća, koja je dobila crvenu naljepnicu, imala je prizemlje, kat i krovište, pa smo odlučili napraviti istu takvu. Tlocrtna površina svakog kata bit će 90 četvornih metara, a na svakom katu bit će tri spavaće sobe, kuhinja i blagovaonica, dnevni boravak i kupaonica. Prizemlje planiramo potpuno urediti za useljenje, a krećemo s pretpostavkom da ćemo uspjeti urediti i kat. Sve ovisi o sredstvima koje skupimo. Ukoliko ne bude dovoljno za kompletno uređenje, prvi kat ćemo pripremiti u smislu da ćemo napraviti sve potrebne instalacije kako bi oni sami u budućnosti mogli srediti stan - rekao nam je Šegan.

Iako bi svi oni željeli da je gradnja već počela, pokretači akcije željeli su cijeli proces proći prema zakonima, detaljno provjeriti i srediti svu papirologiju u čemu im je pomogla arhitektica Monika Galović Rolich iz Zagreba.

Ona je naime, ranije radila na legalizaciji objekta pa su upravo nju kontaktirali ako bi im mogla ustupiti dokumentaciju. No, Monika nije uopće dvojila te se višestruko uključila u akciju. Kao spona između obitelji Boltužić i ekipe iz Makarske. pomaže tijekom cijelog procesa prikupljanja i izrade dokumentacije kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta.

- Izrađeno je idejno rješenje nove kuće, a u ovom trenutku čekaju se rezultati geomehaničkog istraživanja, koje je preduvjet za odluku o temeljenju nove građevine. U međuvremenu je pokrenut postupak upisa postojeće građevine u katastar i zemljišne knjige. Geodeti su snimili visinske kote predmetne katastarske čestice što je također nužno za izradu glavnog projekta zamjenske građevine. Kako bi se obitelji Boltužić mogla graditi zamjenska građevina prema ubrzanom postupku sukladno izmjenama 'Zakona o obnovi', morali su se i službeno prijaviti za rušenje i obnovu, odnosno gradnju zamjenske građevine neovisno o donaciji. Vlasnici kuće prijavili su postojeću kuću za rušenje preko mobilnog stručnog tima koji im je tako na terenu pojednostavio i pomogao ispuniti obrasce – poručuju iz inicijative te dodaju kako su za rušenje, ali i izvođenje zemljanih i armirano-betonskih radova izabrali tvrtku iz Petrinje, "Stanić gradnju" kako bi i na taj način pomogli stanovništvu.

- Riječ je o jednostavnoj građevini koju smo prilagodili životu na selu. Boltužići još ne vjeruju da se njima to događa. Arhitektica nam je rekla da su je više puta pitali hoćemo li stvarno to napraviti za njih. Pa naravno da hoćemo, i pozivamo sve ljude dobrog srca da se uključe, ne samo stanovnici Makarske rivijere – zaključuju Makarani.

Kuća bi, dodajmo, trebala biti gotova u lipnju.

Procijenjena vrijednost troškova izgradnje kuće, za koju je idejni projekt već spreman, iznosi 750.000,00 kuna, a do sada je prikupljeno 116.974,95 kn. Osim novčanih donacija, brojni su se poduzetnici i obrtnici uključili donacijom materijala i svojih usluga.

- Nisam se mogao oglušiti na ovu inicijativu, jer sam siguran da ćemo svi zajedno obitelji Boltužić izgraditi krov nad glavom – kaže Marijan Tomić iz Keratoma.

On je, baš kao i Ivica Urlić iz Merlin Companyja, odmah po predstavljanju ovog humanitarnog projekta potvrdio sudjelovanje donacijom dijela građevnog materijala.

Arhitektica Monika Galović Rolich, koja je ranije radila legalizaciju kuće, pomaže obitelji u svim procedurama, surađuje s projektantima i obitelji oko papirologije. 

-  U obitelji vlada pozitivan šok. Oni i dalje ne vjeruju da su došli neki nepoznati ljudi i odlučili im napraviti kuću. Svaki put kad razgovaram s njima, ali svaki put, pitaju me hoće li se stvarno to dogoditi. Razumijemo njihovu nevjericu koja je prisutna usprkos tome što vide da se stvari odvijaju po redu kako trebaju. I sretni smo kad vidimo da su oni sretni. Obitelj je u vrlo teškoj situaciji, poljoprivredni objekti su također uništeni, stoka im je ugrožena. Žive u kontejneru, a u drugom imaju sanitarni čvor. Tužno je to, teško im je. Imali su nešto svoje i to izgubili, to su nezamislive stvari. Ipak, tako su skromni, nemaju nikakvih želja. Kada smo došli s prijedlogom projekta, pitali smo ih da nam daju svoje sugestije, da kuću maksimalno prilagodimo njehovim potrebama, da nam kažu svoje želje. Bili su tako dirnuti što ih to uopće pitamo, a nama je bilo jako važno da ih pitamo jer želimo da kuća prati i poštuje njihov način života – kaže nam athitektica Galovic Rolich.

Iz inicijative pozivaju sve ljude koji to žele da se priključe na jedan od predloženih načina:
- donacijom na žiro račun otvoren isključivo za potrebe ove akcije u Zagrebačkoj banci IBAN: HR9423600001502859351
- donacijom građevinskih i obrtničkih materijala i usluga
- donacijom stvari za opremanje kuće.
Sve informacije o tijeku akcije možete pratiti na Instagram profilu @makarska_rivijera_za_petrinju.

 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje