News

Komentari 106

Make Dežela great again! Može li Melania postati predsjednica svoje Slovenije: 'Imala bi šanse'

Make Dežela great again! Može li Melania postati predsjednica svoje Slovenije: 'Imala bi šanse'

Sljedeće godine u Sloveniji su predsjednički izbori. Nekadašnji sumještani bivše američke prve dame Melanije Trump kažu kako je ona dosta popularna i misle da bi bila dobra predsjednica. Eksperti nisu u to uvjereni

Nismo razmišljali još o tome, ali mislim da bi Melania Trump imala dobre šanse za predsjednicu Slovenije, ali to su sve nagađanja, rekao nam je Srečko Ocvirk, župan općine Sevnica, rodnog mjesta bivše prve dame SAD-a.

Donald i Melania Trump nisu u srijedu nazočili inauguraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena. Umjesto toga, otišli su na Floridu nakon što su napustili Bijelu kuću, a Melania je odmah po izlasku iz zrakoplova snimljena u elegantnoj krep haljini jarkih boja modnog brenda Gucci. Na internetu se ta haljina može kupiti za oko 3600 američkih dolara, što je oko 22.000 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Biti vaša prva dama bila mi je najveća čast. Hvala vam na ljubavi i podršci. Bit ćete u mojim mislima i molitvama. Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio vaše obitelji i Bog blagoslovio ovaj prelijepi narod - rekla je Melania na oproštajnom govoru.

'Nije mala stvar biti prva dama SAD-a'

Melania Trump je rođena kao Melanija Knavs u Novome Mestu u susjednoj Sloveniji 26. travnja 1970. S obzirom na to da su iduće godine predsjednički izbori u toj državi, pitali smo predsjednika općine hoće li je kandidirati.

- Ha-ha. Mislim da nije ozbiljno razgovarati o tome, ali svaki slovenski državljanin ima pravo na kandidaturu. Melania je postala dosta popularna u našem kraju. Nije mala stvar biti prva dama SAD-a, a ponavljam da Melania ne bi bila bez šansi na tim izborima - rekao je Ocvirk. No stručnjak za vanjsku politiku i bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji, Ivica Maštruko, ne slaže se s njim.

- Niti ima šanse niti političke ambicije, a još ih manje ima za slovensku politiku. Bivša prva dama nikad se nije miješala u političke odnose i uvijek se nastojala držati podalje od toga. Nije ni utjecala na poboljšanje odnosa između Slovenije i SAD-a. Nije željela riskirati te je njoj potpuno nebitno pitanje oko politike u Sloveniji - rekao je Maštruko i dodao da Melania, osim u modnom stilu, nema veliku popularnost u Sloveniji.

'Amerikanci su nam sve više dolazili'

- Osim neke sentimentalne povezanosti sa Slovenijom, ona nema drugih ciljeva. Nikad nije isticala svoje podrijetlo, ne dolazi u ovaj kraj. Njezin život je u SAD-u i ona se toga drži. Uz to, ne želi se miješati u politički ring, cijeli mandat Donalda Trumpa držala se podalje od svega, osim u kampanji kad je morala pomoći suprugu i davati mu podršku. Kako je sve završilo, od svega će se još više maknuti - pojasnio je Maštruko. S druge strane, u Sloveniji su sretni da su za prvu damu najjače sile na svijetu imali svoju sugrađanku.

- Kad su postali prvi par SAD-a, nama u Sloveniji, pogotovo u Sevnici, povećana je popularnost. Postali smo poznati američkim turistima, koji su dolazili u sve većem broju. Mnogo je poduzetnika iskoristilo priliku pa su brendirali prvu damu. Mišljenja smo da je Melania uspjela napraviti dobre stvari za svoj kraj i to ćemo pamtiti - kaže Ocvirk.

I dok je Melania letjela prema Floridi, u Bijelu kuću se uselila nova prva dama Jill Biden (69). Očekuje se da će kao prva dama raditi na području obrazovanja i ponovno pokrenuti Udružene snage, misiju okupljanja oko vojnih obitelji koju je s Michelle Obamom inicirala 2011. Jill Jacobs rođena je 1951. godine i odrasla je u predgrađu Philadelphije. Njezin otac je od šalterskog službenika u banci postao njezin upravitelj, a majka joj je bila domaćica. Jill se razvodila od svog prvog supruga, kad je upoznala Bidena, udovca koji je svakodnevno putovao iz Delawarea u Washington, gdje je radio kao američki senator. Poručila je da je njezin suprug čvrst u nedaćama, a vjeruje da je to kvaliteta koja ga može povezati s milijunima američkih obitelji koje pate zbog pandemije, masovnih otpuštanja i rasnih napetosti.

Prvi dan na svom poslu novi američki predsjednik iskoristio je za renovaciju svog ureda. Tako je portret Andrewa Jacksona, generala i državnika koji je služio kao sedmi predsjednik SAD-a od 1829. do 1837. i nalazio se lijevo od pisaćeg stola, zamijenjen portretom Benjamina Franklina, koji je naslikao Joseph Duplessis. Biden je iz skladišta Bijele kuće vratio tamnoplavi tepih s cvjetnim rubovima i tamnije zlatne zastore koje je imao i Bill Clinton. Zastave svih rodova američkih oružanih snaga, koje je dodao Trump, su uklonjene. Na komodi iza pisaćeg stola postavljene su fotografije velike Bidenove obitelji. Na najmanje jednoj od njih je i Bidenov preminuli sin Beau. Na komodi više ne “stanuje” Trumpova kolekcija medaljona i značaka iskovanih za posebne prigode. Biden je maknuo i bistu Winstona Churchilla.

Najčitaniji članci