Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Makedonija traži od Grčke da poštuje zakon i red u Idomeniju

Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je Makedonce da su "na sramotan način" potisnuli stotine migranata koji su pokušali nasilu prijeći granicu kako bi nastavili put prema EU

Boy warms up at a fire at a makeshift camp for migrants and refugees at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni
Foto: STOYAN NENOV
11 komentara

Grčka mora poštovati zakon i red u kampu u Idomeniju, poručile su makedonske vlasti Ateni koja ih je optužila za prekomjernu uporabu sile u nasilnim izgredima u nedjelju u kojima je sudjelovalo više stotina migranata.

"Primjena zakona i uspostava pravnog poretka na pograničnom području, u kampu u Idomeniju i oko njega, presudni su u sprječavanju budućih izgreda", ističe se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u noći na utorak.

Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je Makedonce da su "na sramotan način" potisnuli stotine migranata koji su pokušali nasilu prijeći granicu kako bi nastavili put prema Europskoj uniji.

No, po ocjeni makedonskog ministarstva vanjskih poslova, "makedonske sigurnosne snage su s najvećom mogućom suzdržanošću, odgovorno i profesionalno" reagirale na "nasilje i agresivne pokušaje većih migrantskih skupina" da prijeđu grčko-makedonsku granicu.

Dvije zemlje su u lošim odnosima otkako je Makedonija 1991. proglasila neovisnost kad joj je Atena počela odricati pravo na uporabu makedonskog imena koje, drži, može označavati samo istoimenu pokrajinu na sjeveru Grčke. Migrantska kriza je dodatno zategnula odnose.

Nakon izgreda i oštrih kritika Atene, makedonsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu predstavniku grčkog ureda za vezu u Skoplju.

"Da bi se ubuduće spriječili slični izgredi, ministarstvo poziva na veće zalaganje i na jaču suradnju grčke policije i sigurnosnih služba te na preventivno djelovanje i na pravodobnu razmjenu svih informacija kako bi se spriječilo migrantsko nasilje" u Idomeniju.

Grčka je u ponedjeljak objavila da su na njezinu teritoriju 53.000 migranta i izbjeglica, od kojih 11.000 čeka na granici koja je potpuno zatvorena početkom ožujka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message