Obavijesti

News

Komentari 59

Mala Lava u Americi čeka lijek: 'Nedostaje joj baka. Ne bojimo se lijeka i veselimo se Zagrebu'

Mala Lava u Americi čeka lijek: 'Nedostaje joj baka. Ne bojimo se lijeka i veselimo se Zagrebu'
10

Dok čekaju doziranje Zolgensme, Lava i njezina obitelj polako se privikavaju na ludi ritam i život u Los Angelesu

VIDEO

Lavi se Los Angeles sviđa, ali svaki dan zovemo baku i obitelj jer joj nedostaju. Premalena je da bi shvaćala razliku, ali jako dobro primjećuje da ovdje svi pričaju njoj nepoznat jezik, da baka nije ovdje, da nema Brune i da je prijateljica Ramona daleko.

Njezin brat nema taj problem jer tečno govori engleski i bez problema komunicira i druži se s drugom djecom, otpočela je priču o američkoj avanturi Petra Petrušić, majka djevojčice Lave. Nakon 20 sati leta i dolaska u Los Angeles gdje će djevojčica sa spinalnom mišićnom atrofijom kroz desetak dana primiti revolucionarni lijek za koji se u 25 dana prikupilo 2,4 milijuna eura.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Mala Lava u Americi čeka lijek: 'Nedostaje joj baka. Ne bojimo se lijeka i veselimo se Zagrebu' 00:47

Petra kaže da su u srijedu obavili neuropedijatrijski pregled, izvadila je krv i napravila titar test koji pokazuje broj antitijela u organizmu.

Mama Petrušić je s nama podijelila i oduševljenje bolnicom i osobljem koje ih je tamo dočekalo kao i dr.Shieh koji će Lavu dozirati lijekom.

Hrabra Lava leti u Los Angeles: 'Pakiram se i idem u Ameriku po lijek da bih mogla hodati'
Hrabra Lava leti u Los Angeles: 'Pakiram se i idem u Ameriku po lijek da bih mogla  hodati'

Sada je za tjedan dana očekuje još jedan neuropedijatrijski pregled, a kada dođe nalaz titar testa, dobit će ono po što su i došli u Ameriku – lijek Zolgensmu.

- Kao majka bila bih najsretnija da ga je primila odmah danas i da je to konačno gotovo. No, svjesna sam da liječnici žele i moraju proći protokol koji primarno štiti Lavu. Žele i moraju napraviti sve potrebne pretrage, testove i naručiti lijek koji putuje u jako striktnim uvjetima i svega nekoliko sati od dolaska mora biti apliciran, jer će u suprotnom završiti u smeću. Iz tog razloga prvo moramo napraviti određene preglede i pretrage, a onda i dočekati onaj najvažniji dan. Dan kad će ratnica primiti nove gene. Ako smo čekali do sada, još nekoliko dana je prava sitnica – kaže Petra i ističe da je Zolgensma revolucionaran, ali ne i bezazlen lijek.

Prvi dojmovi ogromnog grada koji nikad ne spava su se slegli. Petrušići su se smjestili u unajmljenom apartmanu i djelomično upoznali kvart.

Srećom nalaze se u lijepom i mirnom kvartu pa Lava i brat Ozren imaju mogućnost za druženje s drugom djecom i nastavak životne rutine koliko je to moguće.Djeca su uzbuđena i oduševljena toplim vremenom, a najviše dječjim parkovima prepunim mališana.

Hrabra Lava stigla u Ameriku: 'Bilo je dugo i teško, sad samo čekamo odlazak u bolnicu'
Hrabra Lava stigla u Ameriku: 'Bilo je dugo i teško, sad samo čekamo odlazak u bolnicu'

Ipak, roditelji ne iskušavaju sreću i s djecom s druže isključivo vani na otvorenom kako bi mogućnost bilo kakve zaraze bila na minimumu.

- Svako poslijepodne do sad smo proveli u parkovima i prirodi. U lijepom smo, mirnom i sigurnom kvartu i sretni smo što nam to daje slobodu kretanja za razliku od nekih drugih kvartova koji su opasni sami po sebi. Svim ljudima jako smo zahvalni na pomoći, a u ovom trenutku obitelji Markuljević i Matić iz Srbije ovdje su nam od velike pomoći oko snalaženja u gradu i onoga što nam je potrebno u nekom trenu. Obje obitelji bile su ovdje sa svojim djevojčicama koje su primile isti lijek i njihova iskustva su nam znatno olakšala prve dane ovdje – kaže Petra. Rezultati tih djevojčica danas, Sofije i Minje, daju im dodatan vjetar u leđa i snagu kad se umore.

Dodaje da je njoj i suprugu najvažnije da je Lavi i njezinom bratu boravak u Los Angelesu ugodan i nešto što će pamtiti kao lijepo iskustvo bez obzira na svrhu dolaska.

No, iako kaže da je LA grad koji doista nikada ne spava i prepun uzbuđenja, Petra ističe da ga nikada ne bi odabrala kao mjesto u kojem bi živjela sa svojom obitelji i jedva čeka da se vrati u Zagreb.

Lava odradila prvi pregled u bolnici u Los Angelesu, lijek bi trebala primiti za desetak dana
Lava odradila prvi pregled u bolnici u Los Angelesu, lijek bi trebala primiti za desetak dana

- Ovaj grad je prepun mogućnosti i prekrasnih prizora, ali ovaj grad pun je beskućnika, narkomana i osoba koje nose oružje. I ne bih nikad živjela ovdje. U ovom gradu pucnjava je svakodnevica, a ja sama ne idem apsolutno nigdje. Ubojstva su ovdje nešto normalno, stopa kriminala je ludo visoka. Veselimo se našem malom i mirnom Zagrebu, jer ono loše ovdje je toliko loše da je opasno – kaže nam Petra dodajući da su njihovi osjećaji i dalje na obje strane. Iako je još prisutna doza nervoze, iščekivanja i neizvjesnosti, Petra je optimistična. Samo jedva čeka nalaz titar testa da kao majka može uistinu odahnuti.

- Ne bojimo se lijeka niti doziranja. Vjerujemo da smo u najboljim mogućim rukama okruženi najvećim svjetskim stručnjacima. I sama činjenica da im povjeravamo svoje dijete govori dovoljno. Veselimo se svemu što dolazi, vjerujemo da će sve proći u redu i navijamo za dan koji je sad doslovno pred nama – rekla nam je Petra dodajući da će uskoro moći javiti da je Lava primila lijek i da se sav trud i sve uloženo prethodnih mjeseci uistinu isplatilo.

- Nadamo se da će Lavina priča, ali ponajviše njezin rezultat nakon primanja lijeka biti okidač i za promjene kod nas u Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo imati priliku svjedočiti tome da više djecu sa SMA ne liječimo novcem naroda i da uistinu krenemo u korak sa najboljima od najboljih i slijedimo njihov primjer - poručila je Petra. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Sretno, Lava! 'Pakiram se i idem u Ameriku po lijek' 00:42
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke