Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mali heroj: Iako nema obje ruke ovaj dječak prepliva cijeli bazen

ZA NJEGA NE POSTOJE PREPREKE: Rođen bez obje ruke, Ismail Zulfić (6) iz Zenice od malih nogu radi sve sam. Sam je naučio puzati, hodati i jesti. A sad je sam naučio i plivati

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
23 komentara

Rođen bez obje ruke, Ismail Zulfić (6) iz Zenice od malih nogu radi sve sam. Sam je naučio puzati, hodati i jesti. A sad je sam naučio i plivati. Za ovog nasmijanog dječaka u životu ne postoje prepreke.

Ismail je ove godine postao član plivačkog kluba Spid iz Sarajeva, jedinog kluba za osobe s invaliditetom, i bez problema uspijeva preplivati cijeli olimpijski bazen.

Trenira s mlađom sestrom Hanom, koja je rođena bez fizičkih nedostataka. Roditelji kažu da razlike između njih nema.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Dječak trenira tri puta tjedno i njegovim roditeljima nije problem voziti ga iz Zenice u Sarajevo, u kojemu se nalazi prvi plivački klub za osobe s invaliditetom, koji je počeo s radom prije godinu dana. Tijekom treninga svi roditelji gledaju djecu iz kafića.

- Ismail je rođen bez obje ruke i s deformitetom jedne noge, a na drugoj su mu spojeni prsti. Deformitet noge smo riješili u ranoj fazi i sve je kako treba. Plivanje će mu pomoći u razvoju motorike, a najvažnije od svega je što je on sretan kad pliva. Ne skida osmijeh s lica - kažu roditelji Elmina i Ismir.

Ismail Zulfiæ - Djeæak bez ruku koji ruši sve predrasude | Autor: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Ovaj šestogodišnjak koji, unatoč invaliditetu, ruši sve predrasude, sam jede, igra igre na računalu, crta i piše, a jedino što ne može je otići sam na WC.

- On je borac, on ne dopušta da na njemu vidite hendikep. Pun je života. Sve želi znati, sve ga zanima - ističu roditelji kojima je jedino važno da im sin bude sretan u životu, a čime će se jednog dana baviti - nije im važno.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Predsjednik kluba i trener Amel Kapo kaže da Ismail, čim je svladao strah, nije htio izaći iz vode.

- Na početku u jednom dijelu rade djeca bez, a u drugoj djeca s invaliditetom. Kad nauče, onda zajedno plivaju. Zahtjevno je jer su to specifični slučajevi. Ismail nema obje ruke, jedna djevojčica nema šaku, a imamo i djevojku koja nema lijeve potkoljenice. Sa svima se rade drugačiji treninzi na početku - rekao je trener Kapo, kojega hvale svi roditelji jer ima poseban pedagoški pristup te kroz igru nauči djecu da plivaju i lijepo se druže.     

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message