News

Komentari 13

Maloljetnici u Turopolju popili dezinficijens: 'Zvali smo Hitnu'

Maloljetnici u Turopolju popili dezinficijens: 'Zvali smo Hitnu'

Svi su dobro, nitko od njih nije bio upućen na bolničko liječenje i oni se cijelo vrijeme nalaze u ustanovi, rekla je pomoćnica ravnatelja Odgojnog zavoda Turopolje o incidentu s dezinficijensom

Maloljetnici su dobro. Nije se radilo ni o kakvom trovanju, nego o zlouporabi dezinficijensa. Ni u jednom trenutku maloljetnici nisu bili izloženi nečemu što bi bilo opasno i što bi dovelo do bolničkog zbrinjavanja.

Rekla nam je to pomoćnica ravnatelja Odgojnog zavoda Turopolje u kojem je tijekom proteklog vikenda petero maloljetnika iz zasad neutvrđenog razloga popilo sredstvo za dezinfekciju.

Pomoćnica je objasnila kako nije upotrebljena količina koncentrata koja bi naštetila.

'Pozvali smo Hitnu, svi su dobro'

- Prema protokolu, u slučaju zlouporabe bilo kakvih sredstava dužni smo reagirati pa smo pozvali Hitnu pomoć. Svi su dobro, nitko od njih nije bio upućen na bolničko liječenje i oni se cijelo vrijeme nalaze u ustanovi - rekla je pomoćnica ravnatelja.

U Zavod je, kako nam je potvrđeno, odmah upućena Hitna pomoć, čiji su djelatnici pregledali maloljetnike i kod njih nisu utvrdili nikakve zdravstvene tegobe. Tekućinu za dezinfekciju ruku štićenici doma su vjerojatno uzeli iz zajedničkih prostorija.

Sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola razrijedili su s vodom i tu tekućinu popili.

- Pozvani smo na intervenciju na mjestu događaja, gdje su liječnici našeg tima Hitne pomoći pregledali maloljetnike i kod nikoga od njih nisu utvrdili nikakve simptome trovanja. Svi su bili u redu i nikome nije bilo potrebno pružiti ikakvu liječničku pomoć - potvrdio nam je Siniša Golub, voditelj velikogoričke ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Opasno! Može oštetiti jetru i mozak

- Posljednjih godinu dana uslijed pandemije korona virusa, dezinficijensi se nalaze na svakom koraku. Sadrže određena kemijska svojstva koja dezinficiraju ruke, a što čini organizmu ako ga se popije - objasnio nam je jedan liječnik (podaci poznati redakciji).

- Ako se popije mala količina dezinficijensa, ona može tek oštetiti sluznice ždrijela, grkljana ili jednjaka, dok veća količina može naštetiti jetri i mozgu. Sumnjam da bi netko mogao unijeti tolike količine dezinficijensa da bi posljedice bile kobne po njegovo zdravlje - rekao je liječnik.

Kako smo doznali, svi dezinficijensi su nakon incidenta maknuti iz svih javnih prostora.

Alkohol u antiseptiku izaziva stanje opijenosti

Razne vrste i sastavi dezinficijensa na različit način mogu biti opasni za ljudsko zdravlje, a najbitnije je razlikovati dezinficijense za površine i antiseptike koji su proizvodi za kožu, rekla nam je Magda Đuzel, voditeljica Odsjeka za sigurnosno-tehničke listove pri HZJZ-u.

Ni jedni ni drugi ne bi se smjeli piti, a smrtonosne doze određuju se prema kemikalijama koje se u njima nalaze. Antiseptici, koji su sad zbog epidemioloških mjera posvuda, imaju visok postotak alkohola.

Konzumacijom može doći do stanja opijenosti kao kod običnih alkoholnih pića. Uz to, ti proizvodi u sebi sadrže i druge kemikalije koje mogu potaknuti mučninu, povraćanje i druge simptome trovanja.

Sve su to biocidni proizvodi koji prolaze kontrolu pri Ministarstvu zdravstva te se na etiketi mora jasno istaknuti njihova primjena.

Najčitaniji članci