Obavijesti

News

Komentari 12

"Mama, ja ću uvijek i stalno misliti da je moj tata još živ"

"Mama, ja ću uvijek i stalno misliti da je moj tata još živ"
8

IZ LOGORA U NJEMAČKU: Nakon pada Vukovara i Bronka Magdić završila je u logoru. Otišla je u Njemačku, ali supruga do danas nije prestala tražiti

VIDEO

Moj suprug Milan ustrajno je ponavljao kako Vukovar ne može pasti. Vjerovao je u pomoć, govorio da ne paničarim i da je pomoć već na granici. Kad je odlazio na položaj tog 14. rujna 1991., ni on ni ja nismo znali da se više nikad nećemo vidjeti, spuštena pogleda pripovijeda Bronka Magdić (60).

POGLEDAJTE VIDEO:


S četiri godine starijim suprugom, sinom Dariom i kćeri Marijom, tad dječicom od 12 i 13 godina, živjela je na ulazu u Vukovar, blizu vojarne. U trenutku kad im je otac odlazio, djeca su bila kod rodbine u Vinkovcima, a Bronka se sa šogoricom i njezinom djecom spustila u podrum.

Granata prošla kroz kuću

- Vojska je prvo ušla u taj dio grada i došli su na pola kilometra od naše kuće. Gađali su hrvatske domove i kroz našu je kuću proletjela granata. Ušla je na jednu i izletjela na drugu stranu. Tu noć, 14. rujna, jako je puno tenkova dolazilo iz Negoslavaca. Gađali su podrume i poginule su cijele obitelji. Došla je jugovojska i rekla da izađemo iz podruma, da smo spašeni i sigurni te da se javimo ljudima koji imaju bijele vezice na rukavima. Neko vrijeme sam se skrivala kod susjeda, sve dok me nisu zarobili - prisjeća se tih mučnih trenutaka Bronka. Nakon što je prošla torturu Veleprometa i Negoslavaca, 26. studenog zaputila se u Njemačku ocu, sestrama i svojoj djeci. Smršavjela je 10 kilograma i potpuno posijedila.



- Djeca i rodbina jedva su me prepoznali. Nakon pada Vukovara neki Srbi poznanici rekli su mi da je moj Milan na Ovčari i da će se teško izvući. Od šogora sam doznala da je teško ranjen 3. 11. i da je bio u bolnici. Od prijateljice koja je u bolničkoj sobi bila krevet do njegova čula sam da je vojska došla u bolnicu i rekla da se digne svatko tko može na noge. Moj suprug se šepajući digao i od tada mu se gubi svaki trag. I iz Njemačke sam telefonirala, slala upite u Međunarodni Crveni križ. Odgovarali su mi da je u bolnici u Novom Sadu, pa u logoru Stara Gradiška, ali mislim da su sve to bile laži – šireći ruke govori ova tužna žena. Kako je u trenutku zatočeništva u logoru i sama proživjela veliki strah, čak tri puta bila izvođena na streljanje i vraćena, nije uopće razmišljala kako je ostala sama s dvoje malodobne djece. U očevu stanu u Njemačkoj, u kojem ih je u jednom trenutku bilo 14, ostala je do prosinca 1993. Tad se s djecom vratila u Zagreb rodbini.

S boli su se nosila i djeca

- Snagu su mi dala djeca čim sam ih vidjela i zagrlila. Odmah sam počela raditi, vozila sam auto od 6 do 18 sati, i okrenula se vjeri. I još sam se nadala da je moj muž živ. Govorila sam djeci: ‘Tata će se vratiti, uštedjet ćemo novac, čekat ćemo ga’. I oni su mu se nadali, krenuli su u njemačku školu – prisjeća se Bronka ponavljajući da su je u tim kriznim situacijama izvukli zajedništvo, vjera i posao. Pitamo je kako se ona i djeca sve te godine nose s tom boli i neizvjesnošću kakva je sudbina zadesila njihova oca i supruga te kako obitelj proživljava tu tragediju.

- Radeći nismo imali vremena misliti i tugovati. Djeca su htjela kući u Vukovar, željela su tati. Satima bih telefonirala i pokušavala saznati što se dogodilo mojemu mužu. Imali smo po tisuću njemačkih maraka računa za telefon. Moj susjed, Srbin, rekao mi je da je moj muž na Ovčari i teško da će se izvući. Pitala sam djecu: ‘Djeco, gdje ćemo tatu pokopati?’. Moja kći o tome nije željela pričati, toliko joj je bilo teško. Samo bi govorila: ‘Mama, ja ću uvijek i stalno misliti da je moj tata živ’. Kad bismo nešto počeli pričati na tu temu, kći se ustajala od stola i odlazila.

Skrivali tugu jedni od drugih

Sin je više htio pričati, pa mi je nekako bilo lakše. Jedni od drugih skrivali smo svoju tugu i zapravo bježali - priznaje Bronka. Dodaje da su njezina djeca uvijek poslušala sve što je bilo vezano uz tatu. Kad bi im rekla da tata nešto ne bi volio, poslušali bi bez pogovora. Što god je rekla da bi tata volio, to je njima bila svetinja. Njezina djeca su preko noći odrasla. Koliko god je teško, Bronka je zahvalna što se njih troje održalo u svoj toj tuzi.


- Kao vjernik znam da tijelo ne znači ništa kad čovjek umre, važno je gdje je duša i s time si malo olakšam. Zapalim svijeću kod križa na bilo kojem groblju, plaćam mise, pomolim se za Milanovu dušu, da tako lakše čekam sve te godine. Da ga pronađu, osjetila bih veliki mir. Ne bih više morala odlaziti, tugovati i raspadati se na svakoj masovnoj grobnici - tužno zaključuje Bronka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa