News

Komentari 152

'Zoran Mamić nije bjegunac'

'Zoran Mamić nije bjegunac'

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović ne vidi razlog da se zbog Mamića mijenja Zakon o kaznenom postupku. Kaže da je sklon vjerovati da su sudovi u svemu postupali sukladno zakonu

Situacija oko Zorana Mamića, koji je jučer poslao molbu da mu se dopusti da u BiH odsluži zatvorsku kaznu, još se ne tretira kao bijeg. Rekao je to za N1 Juro Martinović, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa.

- U ovoj fazi još uvijek ne jer u Ministarstvu nismo dobili stav, odnosno odluku suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu koji će postupati nakon što mu osječki Županijski sud dostavi presudu koja je postala pravomoćna i ovršna. U ovom trenutku on to formalno i pravno nije. Teoretski postoji mogućnost da to sve bude drugačije i da stvari ne odu u tom smjeru. Molbu nismo vidjeli i ne možemo je komentirati - rekao je i dodao da se situacija mogla teoretski i spriječiti.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da BiH preuzme izvršenje kazne zatvora. Rokovi u kojima bi sutkinja izvršenja trebala odnijeti odluku nisu propisani zakonom, no očekuje se da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Martinović: Nema razloga za promjenu zakona

- Sklon sam vjerovati da su sudovi postupali sukladno zakonu, da je činjenična situacija i utvrđenja koja su imali u spisu, ponašanja  optuženika, sada osuđenika, u konkretnom postupku nije bilo takve naravi koje bi bez ikakve dvojbe moglo dovesti do zaključka da će on osujetiti izvršenje zatvorske kazne u Hrvatskoj - kaže. 

Ne vidi razloga da se mijenja Zakon o kaznenom postupku jer ima 'dovoljno dobre procesne alate' te da bi time sve druge građane, zbog pet šest slučajeva, doveli u nepovoljnu kazneno-pravnu situaciju.

- Mi smo država koja se zasniva na vladavini prava i visokoj razini štićenja ljudskih prava, pa i onih protiv kojih se vode postupci i koji su osuđeni. Postoje alati međunarodno kaznene-pravne pomoći po kojima će se kazna izvršiti u nekoj od država, u ovom slučaju to je BiH -  rekao je i pojasnio da se države moraju dogovoriti oko izvršenja kazne za Mamića. 

- Nema transfera izvršenja kazne bez da se država koja je sudila i država koja bi trebala izvršavati obje usuglase o tom transferu - kaže.

Pojasnio da nakon toga slijedi tzv. 'mini suđenje', odnosno postupak priznanja strane sudske odluke pred nadležnim sudom gdje su vezani maksimalnom kaznom koja je ovdje izrečena. 

- Ne mogu ići preko toga, ne mogu dirati činjenično stanje i ostalo je u toj sferi te nekakve njihove slobode da eventualno mogu izvršiti mini-zahvati u sankciju kazne - rekao je Martinović i dodao da se teoretski kazna može smanjiti. Kaže i da teoretski postoji mogućnost zamjene kazne za novčanu.

- Duh međunarodno-pravne suradnje u kaznenim stvarima, duh sporazuma koji imamo s BiH idu u tom pravcu da je to u biti pomoć države državi da svoj suverenitet u pogledu izvršenja kazne zatvora sprovede uz pomoć druge države. Dakle, smisao toga je to, a ne da se ide u ozbiljniji zahvat -  rekao je.

Najčitaniji članci