Obavijesti

News

Komentari 10

Sabor je većinom glasova prihvatio poreznu reformu

Sabor je većinom glasova prihvatio poreznu reformu
7

Od iduće godine snižena stopa PDV-a od 13 posto primjenjivat će se na svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene

VIDEO

U Saboru traje izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona. Na početku stanku je tražio Gordan Maras (SDP). Ponovio je da se ovom reformom povećava plaća za jedan posto zaposlenih, premijeru Plenkoviću i njegovoj eliti, dok se većini građana ne popravlja standard. 

- Samo u protekle tri godine proračunski prihodi su porasli preko 25 milijardi kuna. Znači Vlada uzima, a one koji zaslužuju ne želi rasteretiti i omogućiti da imaju veće plaće - kazao je.

Podsjetio je kako je SDP predložio da se neoporezivi dio plaće poveća s 3800 na 5000 kuna. Kazao je kako je ovo što radi Vlada nije reforma nego nepravda. 

Marić odbijao amandmane na 'poreznu reformu', oporba negodovala, a SDP tražio stanku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Saborska rasprava o amandmanima na paket poreznih zakona prošla je u srijedu u znaku negodovanja oporbe jer ih je Vlada gotov sve odbila te stanki na zahtjev SDP-a koji tvrdi da cilj reforme nije pomoći građanima, nego "povećati plaću premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj eliti".

Najviše amandmana bilo je na zakon o PDV-u, oporba je tražila proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto, no resorni je ministar uzvraćao kako bi bilo kakva dodatno proširenja bilo izvan fiskalnih mogućnosti.

U paketu od devet poreznih zakona vlada je među ostalim predložila proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja te smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

Vlada je naknadno prihvatila dva HDZ-ova amandmana na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u kojima se implementira EU-ova smjernica, kako bi se izjednačila stopa PDV-a na knjige, novine i časopise, neovisno o tome u kojem su obliku. Tako bi se stopa od pet posto, koja se sada primjenjuje na tiskana izdanja, primijenila i na elektronička izdanja knjiga, udžbenika i drugih publikacija.

HDZ je također predložio i uvrštenje mahunastoga suhog povrća na listu primjene snižene stopa PDV-a od 13 posto od početka iduće godine. Prema Vladinu prijedlogu, na toj su listi bili svježe ili rashlađeno meso, riba, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene.

U konačnom prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u vlada je predložila i stopu od 5 posto na sve lijekove - one koji se izdaju na recept i bez njega te smanjenje stope PDV-a na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika s 25 na 13 posto.

„Što se tiče elektronskih publikacija, prihvaćeni amandmani Kluba HDZ-a zapravo govore da se proširuje obuhvat snižene stope i na elektronske publikacije, što znači da se izjednačuje stopa PDV-a na knjige novine i časopise bez obzira na to u kojem su obliku”, rekao je Marić.

Maras tražio stanku

Tijekom rasprave o amandmanima na Zakon o PDV-u SDP-ov Gordan Maras zatražio je u ime svog saborskog kluba stanku kako bi se konzultirali oko amandmana.

„Ovom reformom se povećava plaća za nešto više od jedan posto zaposlenih u RH Plenkoviću i njegovoj eliti, a za većinu građana se neće promijeniti ništa. Samo tijekom protekle tri godine proračunski prihodi su porasli za preko 25 milijardi kuna, no Vlada ne da ne daje, nego uzima”, rekao je Maras.

HSS-ov Davor Vlaović poručio je kako je smanjivanje stope PDV-a sa 25 na 13 posto za prehrambene artikle iz potrošačke košarice za pozdraviti no i dodao kako smatra da je to nedovoljno. "Imamo jednu od najviših stopa u okružju... Smatramo da nije dostatno smanjenje sa 25 na 13 posto i predlažemo da to bude 10 posto, a za neke naše tradicionalne proizvode predlagali smo da se oslobode opće stope PDV-a", navodio je Vlaović.

„Sigurno da ćemo u idućim krugovima razmatrati da se i neki drugi elementi pa i cjelokupna hrana spusti na sniženu stopu PDV-a”, uzvraćao je ministar financija Marić ponavljajući kako je predloženo u okviru financijskih mogućnosti.

SDP-ovac Željko Jovanović u raspravi je prozvao Marića da pokazuje sliku lažne brige za sport. „Središnji ured za sport vam je predložio cijeli paket mjera no ni jedan njihov prijedlog niste uvažili pa postaje besmislenost njihova postojanja iako je taj ured ustrojen kao dio vaše vlade”, poručio je Mariću.

„Ni jedan amandman oporbe niste prihvatili, ispada da ni jedan nije dobar”, zamjerao je 'mostovac' Tomislav Panenić prilikom rasprave o zakonu o PDV-u.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nezadovoljan odbijenim amandmanom kojeg je predložio na Zakon o porezu na dohodak poručio je vladajućima kako nemaju dovoljno političke volje te "žele trpati u džepove samo onih koji imaju".

”Predlažemo da se osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio dohotka poveća sa 3.800 na 5.000 kuna. Smatramo čak da treba dostići razinu prosječne plaće u Hrvatskoj i to bi bilo najpravednije, a vi kažete da to ne može jer će dovesti da jedinice lokalne samouprave nemaju dovoljno novca. Ako se to i dogodi onda iz središnje državnog proračuna treba formirati kompenzacijski fond i od njega dati jedinicama lokalne samouprave na temelju protekle godine, ono što im pripada”, poručio je Lovrinović.

Marić o Bandićevom ultimatumu

Ministar financija Zdravko Marić nije želio komentirati najavu Ivice Todorića da izlazi na izbore. Osvrnuo se na kritike oporbe da je porezna reforma "pretakanje šupljeg u prazno" navodeći kako "to ne stoji, ali da se u političkoj areni može i to čuti". I dok je oporba tražila da se PDV smanji na cjelokupnu hranu, Marić je kazao kako fiskalne mogućnosti još nisu takve da se može smanjiti PDV na cjelokupnu hranu. Najavio je kako će idući tjedan potpisati pravilnik kojim se od 1. prosinca omogućiti povećanje neoporezivih primitaka s 2500 na 7500 kuna.

- Sad je samo još pitanje hoćemo li u konačnici dopustiti da može biti i na mjesečnoj razini ili tromjesečnoj, obzirom da smo dobili kao signal od poduzetnika koji će iskoristiti mjeru u pozitivnom smjeru ovu mjeru. Od nekih je došlo i upozorenje da moramo biti oprezni da se ne bi to izigralo - kazao je ministar financija. 

Postavilo se i pitanje ultimatuma Milana Bandića koji podršku proračunu uvjetuje besplatnim udžbenicima za sve. Marić kaže kako to nije shvatio kao ultimatum. 

- Hrvatska na lokalnoj i centralnoj razini ima povijest i iskustvo s besplatnim udžbenicima za sve učenike. Ponukani tim iskustvom, sigurno da treba o toj mjeri razgovarati da se vidi ukupni potencijalni financijski efekt, vidjeti s resornim ministarstvom i naći najbolje moguće rješenje. Kao što je premijer rekao, o toj mjeri će se još raspravljati. Imamo još dovoljno vremena. Rasprava o proračunu još nije bila, na redu je u utorak idući tjedan, ali i nakon toga ima nekoliko dana kada se mogu određene stvari još izbrusiti - rekao je Marić. 

Podsjetio je kako prema ranijim izračunima besplatni udžbenici bi godišnje stajali oko 400 milijuna kuna no napominje kako se to ne može u potpunosti uspoređivati, jer su se neke stvari promijenile. Navodi kako je potrebno napraviti ažuriranu verziju izračuna. 

Pičuljan novi povjerenik za informiranje

Zoran Pičuljan novi je povjerenik za informiranje, odlučio je Sabor. Na tajnom glasovanju Pičuljan je dobio povjerenje 87 zastupnika, dok je njegova protukandidatkinja Dubravka Bevandić dobila potporu tek 22 zastupnika. 

Pičuljan je doktor pravnih znanosti, veleučilišni nastavnik i sveučilišni docent. Bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, veleposlanik u Češkoj, zamjenik ministra uprave u mandatu Milanovićeve vlade, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa u vrijeme vlade Jadranke Kosor i Ive Sanadera te tajnik Ministarstva vanjskih poslova.

Sabor prihvatio poreznu reformu

Sabor je većinom glasova prihvatio poreznu reformu. Od iduće godine snižena stopa PDV-a od 13 posto primjenjivat će se na svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene, a prihvaćenim amandmanom HDZ-a omogućeno je da se ona primjenjuje i na mahunasto suho povrće. Po stopi od 5 posto oporezivat će se svi lijekovi odnosno i oni bez recepta na koje se trenutno plaća PDV po stopi od 25 posto. Amandmanom HDZ-a stopa od pet posto uz tiskana, primjenjivat će se i na elektronička izdanja knjiga, udžbenika i drugih publikacija.

Oporbeni amandmani redom odbijeni, a tražilo se da se snižena stopa PDV-a proširi na suhomesnate i mliječne proizvode, vodu, sportske priredbe. 

Uzalud je oporba upozoravala da imamo jedu od najviših stopa u okruženju te tražila dodatno smanjenje i oslobađanje za pojedine tradicionalne proizvode. Ministar financija uzvratio je kako fiskalne mogućnosti još nisu takve da se može smanjiti PDV na cjelokupnu hranu. Izglasane su i izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim se dodatno smanjuje porezno opterećenje rada i poduzetništva te daljnje pojednostavljenje poreznog sustava. Izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dva doprinosa - za zapošljavanje od 1,7 posto i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto, ali se istodobno povećava doprinosa za zdravstveno osiguranje na 16,5 posto. Porezna bi reforma trebala stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

Bauk osudio napade i pokušaje političkog pritiska na povjerenstvo

U slobodnom govoru u Saboru Arsen Bauk (SDP) osvrnuo na probleme vladajućih koje imaju s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i to zbog leta u Helsinki vladinim avionom HDZ-ovih dužnosnika. Ovu temu otvorio je 24sata. 

- Od upita jednog medija o svrsishodnosti i opravdanosti korištenja državnog zrakoplova u moguće stranačke svrhe došli smo do toga da se počeo osporavati cjelokupan rad povjerenstva i zakonsku regulativu koja se tiče sukoba interesa. To svakako je nešto što može zazvoniti na uzbunu, jer pokazuje tendenciju da su neovisna tijela dobra samo kad su ovisna o vladajućima, a to nije baš smisao njihovog postojanja - ustvrdio je Bauk.

Podsjetio kako je predsjednica povjerenstva izabrana glasovima vladajućih. 

- Nakon nekoliko mjeseci ispada da vladajući nisu zadovoljni svojim izborom za predsjednicu povjerenstva. Zašto? zato što je odlučila provoditi zakon. Vi bi htjeli da se Nataša Novaković pamti samo po svojim inicijalima odnosno da ostane NN, a ona to ne želi. Ako je najveća stranka u Saboru dobila zahtjev od povjerenstva da dostavi podatke najnormalnije je da HDZ to i dostavu, pusti povjerenstvo da odluči hoće li pokrenuti postupak i da ako nisu zadovoljni da se žale sudu - kazao je zastupnik SDP-a.  
Podsjetio je da je sud u nekoliko slučajeva odluku povjerenstva pormijeno, dok veći broj ipak nije. 

- Cijelu priču oko povjerenstva možemo shvatiti kao pokušaj obrane u konkretnom postupku od strane HDZ-a, ali bojim se da tu postoje elementi političkog pritiska na povjerenstvo - ustvrdio je Bauk. 

Osudio je sve napade i pokušaje pritiska na povjerenstvo koji se tiču provođenja zakona. 

- Sabor je tradicionalno uz pohvale radu prihvaćao gotovo jednoglasno izvješća povjerenstva. To nije bilo dovoljno da Dalija

Orešković ostane predsjednica. Izgleda da nitko tko provodi zakon ne bi bio HDZ-u dobar da ostane na čelu povjerenstva. Uvjeren sam da zbog leta u Helsinki neće odletjeti Nataša Novaković. Uvjeren da ona i ostali članovi povjerenstva neće dopustiti da njihov rad bude obilježen inicijalima predsjednice da ostanu NN. To su ljudi s imenom i prezimenom te integritetom - zaključio je Bauk.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...