Obavijesti

News

Komentari 82

'Stojim iza Barišića, ministre sam odabrao ja, kvalitetni su'

'Stojim iza Barišića, ministre sam odabrao ja, kvalitetni su'
1

Upitan nema li na taj način Marić povlašteni status među ostalim ministrima i u Saboru rekao je da će on svojim koordinacijskim vještinama sigurno pridonijeti kvalitetnijem radu Vlade...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković gostovao je na Novoj TV gdje je komentirao danas aktualan slučaj Gorana Marića koji mu je navodno ponudio ostavku pa onda od toga odustao. 

Na pitanje čime ga je zadužio Goran Marić da mu je dao prvo funkciju ministra bez portfelja pa mu potom dao ministarstvo, Plenković je odgovorio kako Marić ima veliko iskustvo u koordiniranju, a što je nužno nakon 25 godina lošeg gospodarenja hrvatskim dobrima.

Upitan nema li na taj način Marić povlašteni status među ostalim ministrima i u Saboru rekao je da će on svojim koordinacijskim vještinama sigurno pridonijeti kvalitetnijem radu Vlade te istaknuo kako DUUDI neće biti dalje ekipiran jer već u njemu radi 130 ljudi. 

- Goran Marić neće voditi nikakvo megaministarstvo - istaknuo je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jeste li razgovarali s ministrom Barišićem nakon što su se pojavili tekstovi o tome da je plagijator?

- Jesam, više puta sam razgovarao s ministrom Barišićem, i jučer i danas, on je vrlo decidirano otklonio niz optužbi koje se u javnom medijskom prostoru o njemu iznose. Praktički o svakoj toj temi ili postoji odluka nekog suda ili etičkog povjerenstva, koja po onome što sam ja vidio ide njemu u prilog - rekao je Plenković i dodao:

- Stojim iza njega, ja sam izabrao ove ministre nakon promišljanja, razgovora, konzultacija, svatko od njih je napravio puno toga u svojoj političkoj i profesionalnoj karijeri, mislim da mogu dati kvalitetan doprinos radu nove hrvatske Vlade, i svojim stručnim ekspertizama i političkim angažmanima.

'Hasanbegović je dao doprinos Vladi'

Govoreći o bivšem ministru Hasanbegoviću, Plenković je rekao da je on dao doprinos radu Vlade:

- imamo normalan, vrlo civiliziran, kulturan dijalog, on je dao doprinos radu Vlade, izabran je u Hrvatski sabor, ostvario je respektabilan rezultat, ali moramo stvari postaviti vrlo jasno: novi predsjednik Vlade, mandatar, bira svoje suradnike i ministre. Ne namjeravam se ni s kim obračunavati, mi smo svi dio iste stranke, naprotiv. Mi smo danas na Predsjedništvu stranke razgovarali o podjeli dužnosti u Hrvatskom saboru, njemu je ponuđeno vrlo odgovorno mjesto predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, on to nije prihvatio... - kaže Plenković.

Dodao je kako mu je ponuđeno adekvatno i vrlo važno mjesto u Hrvatskom saboru.

Zbog novog izbjegličkog vala, pojačana kontrola na granici 

Na pitanje o mogućem zatvaranju granica zbog novog izbjegličkog vala, Plenković je izvijestio kako se time prošlog tjedna bavilo Europsko vijeće te da je stav europskih čelnika zajednička zaštita vanjske granice EU.

Ključ zaštite u kontekstu zapadnobalkanske rute je granica Turska-Grčka, rekao je Plenković te podsjetio da se dogovor s Turskom temelji na financijskoj potpori EU i daljnjem nastavku pregovora o pristupanju Turske Uniji. "Taj aspekt je kapitalno važan", rekao je.

 Vezano uz hrvatsku granicu, istaknuo je da ju policija pojačano kontrolira, posebno zelenu granicu prema Srbiji.

- Ljudstvo je dignuto na najvišu razinu, koja vrlo učinkovito može kontrolirati ilegalne prelaske, tako da do sada većih incidenata i prelazaka nije bilo. Ako se okolnosti promijene, postoje druge mjere koje mogu biti malo čvršće od ovih trenutno - istaknuo je premijer.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a