Obavijesti

News

Komentari 150

Marić: Radio sam s tim ljudima i poznajem ih. Nije jednostavno

Marić: Radio sam s tim ljudima i poznajem ih. Nije jednostavno
1

Nisam sastavljao financijske izvještaje ni sudjelovao u njihovom revidiranju. Što god da bude, spreman sam odgovoriti na sve upite jer nemam ni pravo ni namjeru ništa skrivati, poručio je ministar

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je u srijedu uoči sjednice Vlade slučaj Agrokor te ima li povjerenje premijera.

- Od prvog dana svjestan sam svoje odgovornosti i svoje uloge kao ministra financija. Prošli smo dobrim dijelom cijelu tu tematiku prije pet, šest mjeseci i prilikom one rasprave u Saboru o povjerenju meni kao ministru financija. Mislim da sam i tada argumentima časno i dostojanstveno branio ne samo sebe nego i funkciju i poziciju ministra financija. Iznosio sam argumente zbog kojih smatram da su sve te optužbe bile neutemeljene i u konačnici to se i pokazalo - rekao je.

Dodao je i kako smatra da njega i svakog drugog ministra treba ocjenjivati po rezultatima i mjerama koje su poduzeli, a ne samo gdje su proveli karijeru.

- Radio sam u Agrokoru i puno sam puta objasnio koja je bila moja uloga, što sam konkretno radio. Ali sam isto tako puno puta rekao i mislim da je to puno relevantnije, što sam činio i radio od kada sam postao ministar financija - kazao je Marić.

Na novinarski upit kako je puno njegovih bivših kolega uhićeno vezano uz slučaj Agrokora, Marić je rekao kako ne bi želio puno ulaziti u komentare tih procesa.

- Poznajem ljude jako dobro, radili smo skupa, poznajem i njihove obitelji. Iz perspektive obitelji mogu reći, s obzirom da znam i na vlastitom primjeru, da to ni u kakvom slučaju nije jednostavno i nadam se da če imati i mentalne i fizičke snage sve skupa prebroditi - kazao je. 

Upitan misli li da je uteg Vladi, s obzirom da se opet javljaju optužbe na njegov račun u vezi Agrokora, odgovorio je kako sama ta spoznaja nije ugodna.

- Sama ta spoznaja, razmišljati o tome kada netko kaže da sam uteg Vladi u funkcioniranju države, nije sama po sebi ugodna. Međutim, opet napominjem kako mi se imputiraju neke stvari koje stvarno ne stoje i cijelo vrijeme se gleda samo isključivo moja prošlost, koja i nije dvojbena. Ja ne vidim u čemu je problem da sam u dijelu svoje karijere radio u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj. Ali ponavljam da me se treba promatrati prema rezultatima i mjerama koje činim kao ministar - rekao je.

Osvrnuo se ponovo i na kredit koji je HBOR lani odobrio Agrokoru, ističući kako je taj kredit, ako se gleda cijela kapitalna struktura Agrokora, jedan od rijetkih, ako ne i jedini dio duga koji ima instrumente osiguranja. HBOR je odradio proceduru i određene stvari su poštovane, pojasnio je Marić.

Podsjetio je i kako mu se spočitavalo ukidanje poreznog USKOK-a. Godinu dana je, kaže, tvrdio kako mu niti u jednom scenariju tako nešto nije bilo ni na pameti, već suprotno i mišljenja je kako se sada pokazuje da je to bio pravi potez.

- Jasno sam rekao da takvu jednu ustrojstvenu jedinicu ne treba držati pri kabinetu ministra, ona treba biti neovisna zajedno sa svojom Poreznom upravom kojoj pripada i treba stvoriti uvjete i preduvjete da može funkcionirati i treba maknuti bilo kakav politički utjecaj s nje - kazao je Marić.

Na pitanje je li mu išta bilo sumnjivo dok je bio u Agrokoru s obzirom na sve što se sada saznaje, a i s obzirom na izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako su svi sve znali ponovio je kako je njegova uloga i sama odgovorbnost u Agrokoru bila u odnosima s investitorima, odnosno sa rejting agencijama.

- Nisam bio nadležan za bilo kakve poslove sastavljanja financijskih izvještaja, a kamoli njihovo revidiranje - rekao je. 

Na novinarski upit znači li to da onda ne očekuje poziv istražitelja kazao je kako je uvijek spreman odgovoriti na sve upite.

- Što god da bude, ja sam tu i kao ministar financija i kao građanin otvoren i uvijek spreman na bilo kakve upite odgovoriti. Naravno, nemam niti pravio niti ikakvu namjeru od bilo koga išta skrivati - rekao je Marić.

Gospodarstvo stabilno raste, a javni dug pada drugu godinu zaredom

Ministar je izjavio kako je zadovoljan radom Vlade u prvih godinu dana jer gospodarstvo stabilno raste, dok se javni dug smanjuje drugu godinu zaredom, a osvrnuo se i na razvoj situacije oko Agrokora.

Na polju javnih financija druga godina smanjuje se javni dug, kazao je uoči sjednice Vlade ministar Marić, koji je proteklih dana bio u Washingtonu i New Yorku te se sastao s vodećim ljudima međunardnih institucija i investitorima koji su, kaže, takva kretanja prepoznali.

- Gospodarstvo je također drugu godinu zaredom u stabilnoj stopi rasta - rekao je Marić koji je izrazio zadovoljstvo i poreznom reformom, koja je startala početkom godini da da je, s obzirom na 2,5 milijardi kuna rasterećenja gospodarstva i građana, to bio potez u pravom smjeru.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su