Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Marić: Treba pričekati rezultat predstečajnog postupka u Badelu

Predstečajna nagodba nad Badelom nastavljena je 3. studenoga, a krajem prošlog tjedna, na traženje Badela, rok za dovršetak tog postupka produžen je za 90 dana

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
9 komentara

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je, na novinarski upit vjeruje li da će uskoro biti riješena privatizacija Badela 1862, rekao kako je teško sada govoriti o tome s obzirom da je u tijeku postupak predstečajne nagodbe.

"Kolege iz Vlade, prije svega potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić dali su izjave prije par dana i nemam ništa novog za reći", rekao je Marić novinarima na marginama 15. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza.

Dodao je kako je jedini zakonom propisani proces u ovom trenutku proces predstečajne nagodbe nad Badelom.

"Ali pričekajmo da vidimo kako i na koji način će se taj postupak završiti", izjavio je ministar financija te dodao da i Ministarstvo financija, odnosno država u tome ima određena potraživanja i sigurno će biti određenih razgovora s vjerovnicima.

Predstečajna nagodba nad Badelom nastavljena je 3. studenoga, a krajem prošlog tjedna, na traženje Badela, rok za dovršetak tog postupka produžen je za 90 dana te je ročište za utvrđivanje tražbina zakazano za 15. prosinca.

Postupak predstečajne nagodbe nad Badelom započeo je 23. travnja 2013. godine, no, prekinut je nakon tri mjeseca radi provođenja postupka utvrđivanja zlouporabe prava nad Badelom, odnosno utvrđivanja proboja pravne osobnosti. Uvjeti za nastavak postupak stekli su se početkom studenoga ove godine nakon što su dva rješenja Ministarstva financija o utvrđivanja proboja pravne osobnosti postala pravomoćna. 

Sredinom prošloga tjedna Martina Dalić i Goran Marić su izjavili da o strateškom partneru Badela 1862 odlučuju vjerovnici u predstečajnoj nagodbi glasovanjem o planu restrukturiranja i svim mjerama koji taj plan uključuje.

Dodala je i kako je upoznata s time da Badel namjerava s Meteor grupom izraditi plan restrukturiranja i ponuditi ga vjerovnicima na odlučivanje. Prema njezinim riječima, Ministarstvo je u tom smislu uputilo Badel na izradu efektivnog plana restrukturiranja, koji će omogućiti završetak predstečajne nagodbe, opstojnost društva i očuvanje zaposlenosti. Ako taj plan zahtijeva denominaciju državnih udjela, onda se Badel mora obratiti Ministarstvu državne imovine i CERP-u, kazala je u srijedu, 16. studenoga Dalić.

Đakovačka Meteor grupa u prošlu srijedu je izrazila zadovoljstvo što je odabrana za strateškog partnera Badela 1862 temeljem provedenog javnog poziva te kako joj je prioritet brzo zaključenje predstečajne nagodbe, razduživanje Badela 1862 i započinjanje novog razvojnog ciklusa.

Iz slovačkog St. Nicolausa su, pak, u ponedjeljak izvijestili da su s Viro tvornicom šećera sklopili sporazum o zajedničkom nastupu u procesu trajnog rješenja poslovne perspektive Badela 1862 putem odabira strateškog partnera, odnosno sudjelovanju u postupku predstečajne nagodbe, kojim će stvoriti potrebne uvjete za ulazak u tu tvrtku.

"Jedini zakonom regulirani proces koji je trenutno u tijeku u Badelu 1862 jest predstečajna nagodba. Upravo zato naš konzorcij želi sudjelovati u tom zakonitom procesu te vjerujemo da ćemo dobiti podršku većine vjerovnika, kao i većinskog vlasnika", zaključak je predsjednika Uprave Vira Željka Zadre i predsjednika Uprave St. Nicolausa Dušana Haruštiaka koji se prenosi u priopćenju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message