News

Komentari 177

Markić: 'Pobačaj je ubojstvo', a Matić joj uzvatio: 'Jesam li ratni zločinac kad masturbiram?'

Markić: 'Pobačaj je ubojstvo', a Matić joj uzvatio: 'Jesam li ratni zločinac kad masturbiram?'

Matić i Markić se nisu složili oko pitanja pobačaja, a u emisiji Aljazeere gdje se vodila debata o temi je pored njih dvoje govorila i Karolina Skowron, direktorica nevladine organizacije “Akcja Demokracja”

Poljsko društvo i dalje je podijeljeno po pitanju abortusa, no ta polemika se vodi i u drugim državama u okruženju. Kada je u pitanju potpuna zabrana pobačaja, nju u Hrvatskoj zagovaraju pro-life aktivisti, dok protivnici uzvraćaju da je riječ o ginekološkom nasilju.

Na tu temu su u emisiji “Kontekst” na Aljazeeri govorili su europski zastupnik Fred Matić, ujedno izvjestitelj EU parlamenta o položaju reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava u Europskoj uniji, Željka Markić iz inicijative “U ime obitelji” te Karolina Skowron, direktorica nevladine organizacije “Akcja Demokracja” i jedna od inicijatorica kampanje protiv odluke Ustavnog suda Poljske.

Tijekom rasprave koja se s gostima vodila u studiju preko video veze, Matić je rekao da nas pitanje abortusa vraća u srednji vijek na što je Markić odgovorila da srednji vijek nije bio crno doba.

Europarlamentarac je tijekom rasprave naglasio da se nitko ne zalaže za abortus jer on nije poželjan, nego da je, da do pobačaja ne dođe, potrebna edukacija, prevencija i kontracepcija.

Istaknuo je da to treba biti pravo svake žene. Na izjavu Markić da je “abortus ubojstvo” Matić je odgovorio pitanjem: “Što to znači, da kad masturbiram ja sam ratni zločinac?”.

Matićevo pitanje brzo je odjeknulo društvenim mrežama, osobito Twitterom. Tamo je saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji je inače prije radio s Matićem u Ministarstvu branitelja, pohvalio svog bivšeg šefa zbog spomenute izjave.

“Dotuklo ju je kad joj je rekao da bi nam desničari poput nje ulazili u kuće, u gaće i u spolne organe, i da su licemjerni jer propovijedaju jedno, a rade drugo, kao Szajer. Rekao joj je da on nju inače ni ne primjećuje, ali da takvih desničara poput nje imamo i za izvoz u Poljsku”, između ostalog je komentirao Glavašević na Twitteru.

Najčitaniji članci