News

Komentari 43

Markotić upozorila na opasnost od biološkog oružja u Ukrajini: 'Tu bi mogli poslužiti i virusi...'

Markotić upozorila na opasnost od biološkog oružja u Ukrajini: 'Tu bi mogli poslužiti i virusi...'

U lipnju se i očekuju prvi rezultati novih modificiranih cjepiva, koji bi trebali pružati dulju zaštitu i biti prilagođeniji specifičnim varijantama korone. Naglasila je da se nitko ne žuri s proglašenjem kraja pandemije

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić upozorila je u HRT-ovom Dnevniku na opasnost od biološkog oružja, u slučaju kada bi ga u ratu iskoristili Rusi i Ukrajinci. Tu bi, kaže, mogli poslužiti i virusi. Tvrdi da se uskoro očekuju rezultati prvih modificiranih cjepiva, ali unatoč tome i lakšim oblicima zaraze, još uvijek vlada oprez.

- Situacija je puno bolja nego što je bila, ali je iznimno važno da se stariji i s oni s različitim kroničnim bolestima paze - rekla je i dodala da se u prosjeku u zadnja dva mjeseca bilježi dvadesetak hospitaliziranih sa srednje teškim i teškim oblicima bolesti.

Naglasila je da se nitko ne žuri s proglašenjem kraja pandemije. No, kaže, u Južnoj Africi bilježe manji porast zaraženih koronom, a od jeseni, kaže, moguća je pojava novih varijanti virusa.

- To je pitanje evolucije, kako naći način suživota, mi kako bismo se prilagoditi i zaštitili, a virusi kako preživjeti i replicirati se, a da ne izazivaju teže oblike bolesti - kazala je.

U lipnju se i očekuju prvi rezultati novih modificiranih cjepiva, koji bi trebali pružati dulju zaštitu i biti prilagođeniji specifičnim varijantama koronavirusa.

- Veći proizvođači su se odlučili za omikron varijantu ili kombinacije s primarnim sojem virusa. Dosta znanstvenika ne misli da je to najbolja opcija jer bi radije bili fokusirani na varijante koje su izazivale teže oblike, Do jeseni se očekuju nova cjepiva, ali dobit će odobrenje samo ako se pokaže da su puno učinkovitija protiv cirkulirajućih varijanti u odnosu na primarno cjepivo koje je kreirano - rekla je Markotić.

Upozorila je da i ljeti možemo očekivati intenzivnije širenje virusa, i to među mlađom populacijom, dok je u zimskim mjesecima širenje virusa intenzivnije među osobama starijim od 45 godina. 

- Tijekom ljeta mogli bi se povisiti brojevi, ali s blažim oblicima. Bitno je za to vrijeme izbjegavati kontakte - kazala je.

Osvrnula se i na mogućnost da Rusi i Ukrajinci zarate biološkim oružjem.

- Stručnjaci za to područje to promišljaju cijelo vrijeme, svako ratno zbivanje donosi mogućnost takvog djelovanja. Određene zemlje imaju najopasnije mikroorganizme u svojim laboratorijima kao što su antraks, velike boginje, kuga, kolera. Te zaboravljene opasne bolesti mogu biti potencijalna prijetnja - rekla je.

Biološko oružje zabranjeno je po UN-ovoj konvenciji, a svega desetak zemalja na svijetu nije ju potpisalo.

- Konvencionalno oružje možete kontrolirati, ali kada jednom iz Pandorine kutije pustite nešto kao velike boginje ili slično, to vam se može vratiti kao bumerang. Nadam se da se takve situacije neće dogoditi, moglo bi opet doći do pandemija svjetskih razmjera - zaključila je Markotić.

Najčitaniji članci